Wszystko zależy od tego jaki styl życia preferujesz. Tylko Ty tak na prawdę wiesz co lubisz a czego nie. Każdy ma inny gust, zamiłowania i potrzeby związane ze studiowaniem.
Akademik: ciągła impreza, hałas, dziesiątki ludzi mareszujacych przez pokój o różnych porach dnia i nocy. Jeśli coś takiego Ci odpowiada, nie przeszkadza w nauce, pozwala się wyspać to jest to coś dla Ciebie. Akademik to miejsce dla ludzi chętnych na wieczną zabawę, bez ciągot do cichych, samotnych dni

Nie wiem jakie są warunki w akademiku, który masz na oku, ale jeśli jedna łazienka na piętrze, lub jedna łazienka na 4 pokoje Ci odpowiada to nie ma sprawy. Ja jestem osobą, która się do życia w akademimu absolutnie nie nadaje, bo preferuję ciszę, spokój i jestem typem 'okresowego samotnika'

Akademik to raj dla WZT

Z nim o tym pogadaj
Pokój przy rodzinie: coś dla osób lubiących spokój, którym do tego nie przeszkadza całodobowa kontrola

Oczywiście nie wiadomo na kogo się trafi. Odradzam pokój przy rodzince z małym dzieckiem

Czesto takie oferty są zamieszczane przez osoby starsze. I tutaj też rożnie bywa. Jedni trafią na przemiłą staruszkę, która będzie przynosić domowe ciasteczka i zapraszać na pyszne obiadki, a inni dostaną się w łapy upierdliwej baby, która będzie kontrolować każdy krok, przesadnie oszczedzać wodę, światło i wszystko inne .. do tego będzie mieć narwanego kota i hopla na punkcie kryształów, którymi zastawi cały Twój pokój tak, że nie bedziesz miał gdzie swoich rzeczy rozpakować (tak trafiła moja koleżanka

) Czyli jak widać ... trzeba mieć szczęście, aby cieszyć się spokojem u boku miłej osoby wynajmujacej pokój
Kawalerka: chyba tak na początku to nie jest najlepszy pomysł

Warto zamieszkać z kimś, mieć z kim pogadać, nie być w pustym domu. Po prostu poznać ludzi i pomieszkać z nimi żeby ułatwiać sobie start w nowym miejscu. Dla mnie kawalerka to zbyt wielka samotnia. No chyba, że masz kogoś z kim możesz pognieździć się w tej kawalerce
Stancja: Zależy kto co rozumie przez stancję, bo widzę, że Sato uważa ją za coś innego niż ja. Bycie na stancji a mieszkanie z właścicielem bo wg mnie dwie różne sprawy
Stancja/wynajmowanie mieszkania z innymi studentami to mój faworyt. Oczywiście zależy na jakich współlokatorów się trafi. Najlepiej szukać w conajmniej dwie osoby. Wtedy łatwiej sobie kogoś wspólnie dobrać, a i raźniej jest na początku. Nie ma takiej kontroli ze strony właściciela (chyba, że trafisz na takiego co będzie dwa razy dzienie wpadać, ale zapewne już przy rozmowie 'kwalifikacyjnej' widać czy to taka osoba), mieszkasz z rówieśnikami, masz swobodę. Trzeba tylko załatwić kilka kwestii prawnych, dogadać się co do ceny, spisać korzystną umowę i mieszkanie jest w pewnym sensie Twoje/ Wasze
Wg mnie stancja to najlepsze rozwiązanie, ale jak już na początku napisałam - zależy kto co lubi
Powodzenia