Jak i gdzie dostać pracę w Kołobrzegu?

Chcesz się wypowiedzieć na temat naszego miasta, zrób to tutaj. To jest miejsce gdzie można pisać o wszystkich sprawach dotyczących Kołobrzegu.

Postprzez Demurrer » wtorek, 16 sty 2007, 10:05

simplicissimus napisał(a):
SatH^Raa napisał(a):A właśnie. simplicissimus kto Twoim zdaniem obejmie te posady?

Ja nie mam swojego zdania, ale w mediach padły już naziwska z ust działaczy PO. Rzecznikiem ma być rzekomo p. Lewandowski, brat obecnego radnego

Jeśli Andrzej zostałby rzecznikiem, to wniosek będzie jeden - Prezydent stawia na kompetencje i fachowość.

Zobaczymy. :)
Demurrer
Gwiazdor

Postprzez Demurrer » wtorek, 16 sty 2007, 11:29

Arkadiusz K napisał(a):
Konsul napisał(a): Jak to rozumieć, ja np. na studiach miałem podstawy ekonomii przez jeden semestr, to plus prznyleżność do MD czyni ze mnie "fachowca" z ekonomii. Co najmniej na fotel skarbnika :) .

Niestety drogi konsulu czlonkiem MD nie jesteś :wink:

No tak. Więc Konsulu nie licz na nic. Nawet jeśli jesteś specjalistą wysokie klasy.

No chyba, że jednak skorzystasz z zachęty i myśli przewodniej znajdującej się na stronie głównej kołobrzeskich Młodych Demokratów:

"DOŁĄCZ DO NAS! POMYSL O SWOJEJ PRZYSZŁOŚCI!"

Łukasz Czechowski pomyślał i już nie jest bezrobotny.
Pomyśl i TY.

Szkoda tylko, że nic nie wspominają w swej zachęcie o przyszłości Polski, Kołobrzegu, itp....
Demurrer
Gwiazdor

Postprzez Miki » wtorek, 16 sty 2007, 11:35

Uuuuuuuu :( A już chciałem dać troszkę spokoju i pola do popisu nowej władzy ale widzę że szybciutko proszą mnie o komentarz.

Już przed wyborami pisałem o tym, że sztab wyborczy pana Gromka czeka na pracę i nie na darmo tak się udzielają. To raczej zwykła interesowność niż sympatia do swego Guru i prezydenta :lol: Owszem popieram stwarzanie nowych etatów dla młodych, wykwalifikowanych, wykształconych i kompetentnych ludzi zwłaszcza z porządnymi dyplomami i doświadczeniem ale w tym przypadku nie mamy do czynienia ani z jednym ani z drugim. Oj nie łądnie to świadczy o tym Dyrektorze i przede wszystkim jest obrazą dla ludzi, którzy są fachowcami w tej dziedzinie. Koneksje, koneksje i jeszcze raz koneksje.

Wychodzi na to, że ja mam w ręku kilkanaście lub kilkadziesiąt fachów, zlicząc wszystkie przedmioty na studiach :wink:
Miki
Ważniak

Postprzez Miki » wtorek, 16 sty 2007, 11:57

Władzo!
Jakim cudem chcecie zatrzymać młodzież w Kołobrzegu? Tych, którzy mają ukończone po dwa fakultety i jadą do Anglii żeby harować tam jak woły w fabrykach? To Wasz kolejny gest w ich stronę: "Dla ludzi bez protekcji w Kołobrzegu nie ma miejsca! A więc żegnajcie młodzi!"

Tutaj szanse mają tylko tacy, co to potrafią podczepić się pod PO, następnie ślicznie kłamać w kampanii, zostać radnym i w konsekwencji posadka sama się utworzy. A kompetencje? Komu to potrzebne.
Miki
Ważniak

Postprzez rysio » wtorek, 16 sty 2007, 13:20

Miki napisał(a):Władzo!
Jakim cudem chcecie zatrzymać młodzież w Kołobrzegu? Tych, którzy mają ukończone po dwa fakultety i jadą do Anglii żeby harować tam jak woły w fabrykach? To Wasz kolejny gest w ich stronę: "Dla ludzi bez protekcji w Kołobrzegu nie ma miejsca! A więc żegnajcie młodzi!"

Tutaj szanse mają tylko tacy, co to potrafią podczepić się pod PO, następnie ślicznie kłamać w kampanii, zostać radnym i w konsekwencji posadka sama się utworzy. A kompetencje? Komu to potrzebne.

Ileż w tym prawdy!!!!
Niestety złośliwie to brzmi, ale taki wydźwięk słów społeczeństwa wymuszają działania władz. Ktoś się obudzi za jakiś czas z ręką w nocniku... nie będzie kim nawet urzędów obsadzać...
rysio
Terminator

Postprzez Colberg » wtorek, 16 sty 2007, 16:32

O jakich szansach dla młodych ludzi mówicie? O jakiej karierze? O zatrudnieniu w UM lub w spółkach miejskich? Żarty :lol: W gruncie rzeczy mowa w takim przypadku o, góra, kilkunastu stołkach. Podane przykłady politycznej protekcji są niesmaczne. Nie zapominajcie jednak, że KAŻDA władza postępuje w myśl zasady T.K.M.
Problem pracy i emigracji młodych ludzi jest dużo szerszy. Zwróciłbym uwagę na kilka spraw.
1. Owczy pęd do lokalnych szkół wyższych. Jak może mało ambitny absolwent szkoły średniej iść do uczelni klasy B lub C (a tylko takie mamy w Kołobrzegu) i zrobić później karierę? Czy jego potencjał intelektualny jest wystarczający? Przecież w naszym mieście nawet porządnej biblioteki nie ma... Osoby z porządnymi dyplomami i doświadczeniem muszą przyjść z zewnątrz. Czy wam sę to podoba, czy nie. Inna sprawa - czy zechcą taplać się w lokalnym bagienku?
2. Struktura wykształcenia. Konia z rzędem temu, kto wskaże mi chcącą pracować, bezrobotną krawcową, kucharza, kelnera, budowlańca, programistę etc. Sami sobie są winni absolwenci socjologii, pedagogiki, zarządzania, ekonomii lub innych, podobnych kierunków. Niech płaczą że są bezrobotni. Niech wyjeżdżają za ocean aby zmywać gary w podrzędnej jadłodajni. Sami sobie są winni. A jak zaczną narzekać na "pieski los" - to niech najpierw zrobią rachunek swego leniwego sumienia.
3. Kołobrzeg to miasto bez pomysłu. Bez pomysłu na autopromocję. Bez inwestycji w potencjał ludzki. Bez kreatywnego spojrzenia w przyszłość. I nic nie może zaoferować młodym ludziom - poza pracą w sklepie, knajpie lub udziału w politycznych gierkach. Pierwszy krok należy tu do UM. Stworzenie pozytywnego klimatu dla przedsiębiorców. Ale dopóki ludzie z kasą wolą otworzyć kolejny sklep - nic się nie zmieni. No risk, no fun.
4. Dziwna sprawa. Jeśli miałbym zatrudnić kogoś z Kołobrzegu lub okolicznej wioski -wybrałbym to drugie. Człowiek z Dygowa, Wrzosowa, Gościna czy też Charzyna w 70 % lepiej się sprawdza w pracy niż ktoś z Kołobrzegu. Po prostu chce się mu bardziej. Możecie się z tym nie zgodzić, ale takie są moje obserwacje.
Colberg
Ważniak

Postprzez Demurrer » wtorek, 16 sty 2007, 16:40

Ciekawostka.

Ogłoszenie z sierpnia 2006r.
http://www.kolobrzeg.pl/glowna/index.ph ... e&sid=1599

Miejski Ośrodek Sportu i Rekreacji w Kołobrzegu ogłasza nabór na wolne stanowisko pracy. Nazwa i adres jednostki: MIEJSKI OŚRODEK SPORTU I REKREACJI w Kołobrzegu | ul. Łopuskiego 36-38. Nazwa stanowiska: SPECJALISTA DO SPRAW MARKETINGU

OD KANDYDATÓW OCZEKUJEMY:

Doświadczenia na podobnym stanowisku oraz umiejętności wykorzystania zagadnień marketingowych. Doświadczenia z zakresu sprzedaży produktu, reklamy i sztuki promocji, oraz prognozowanie rynku (badania marketingowe).

WYMAGANIA SZCZEGÓŁOWE:

1. NIEZBĘDNE
* Wykształcenie wyższe
* Umiejętność obsługi komputera ( MS Office, Exel, Pakiet Corel Draw, przeglądarka internetowa )
* Bardzo dobra znajomość języka angielskiego, znajomość języka niemieckiego, rosyjskiego mile widziana.
* Motywacja do pracy, chęć zdobycia nowych doświadczeń
* Kreatywność, otwartość na nowe pomysły
* Wysoka kultura osobista i nieposzlakowana opinia
* Bardzo dobra organizacja pracy i umiejętność podejmowania samodzielnych decyzji
* Podstawowa znajomość ustawy o zamówieniach publicznych

Demurrer
Gwiazdor

Postprzez Arkadiusz K » wtorek, 16 sty 2007, 20:57

simplicissimus napisał(a):Arek, rozumiem, że do mnie bijesz, co znaczy że Ł. Czechowski już się wszystkim poskarżył, ale nie przeginaj.

Łukasz mi się nie skarżył to nie w jego stylu. Przeczytałem temat i po prostu odpowiedziałem. Nie mam zamiaru przeginać w żadną stronę.

Co do archiwum to dam wiarę, sądzę, że nawet więcej jak rok. To może i dobra praktyka, tylko cierpliwości do tego trzeba.
Arkadiusz K
V.I.P

Postprzez Vin » wtorek, 16 sty 2007, 21:10

radny Czechowski przemysli sprawe, poprawi sie i pewnie juz niedlugo bedzie trzymal fason
przeciez do wszystkiego sie dorasta
cierpliwosci
Vin
Uzależniony

Postprzez Mario » środa, 17 sty 2007, 23:53

To nie wiedzieliście po co są tzw. "Spółki Miejskie"?
Chyba nie po to żeby można było popływać w basenie, ale po to żeby można było zdefraudować kilka milionów na jego budowę, a potem jeszcze poru znajomkom zapewnić pracę.
Jedyne wyjscie to prywatyzacja tych tworów i całkowite wycofanie się miasta z działalności gospodarczej.
Mario
Dyskutant

Postprzez kraall » czwartek, 18 sty 2007, 09:35

Mario, miasto (gmina) ustawowo nie może prowadzić działalności gospodarczej.
kraall
Mistrz klawiatury

Postprzez Geralt » sobota, 20 sty 2007, 15:20

Kołobrzeg jest miastem dla starych ludzi i to chyba nigdy się nie zmieni. dlatego nie ma większego sensu wiązać przyszłości z tym miastem.
Geralt
Coś tam napisał

Postprzez Megi » sobota, 20 sty 2007, 22:17

Mario napisał(a):To nie wiedzieliście po co są tzw. "Spółki Miejskie"?
Chyba nie po to żeby można było popływać w basenie, ale po to żeby można było zdefraudować kilka milionów na jego budowę, a potem jeszcze poru znajomkom zapewnić pracę.
Jedyne wyjscie to prywatyzacja tych tworów i całkowite wycofanie się miasta z działalności gospodarczej.

i co z tego ze podda sie Spółki Miasta prywatyzacji, myślisz, ze to coś zmieni jeśli chodzi o zatrudnienie w tych firmach, jeśli tak to jesteś w wielkim błędzie
Megi
Coś tam napisał

Postprzez Miki » wtorek, 30 sty 2007, 11:32

W swoim ostatnim radiowym wywiadzie pan radny Czechowski sprostował wypowiedzi i tym razem nazwał się nie specjalistą ds. marketingu a inspektorem, ale czy to oznacza że inspektor nie powinien mieć wyższego wykształcenia? :lol:

Odnośnie wykształcenia dodał, że studiuje na ostatnim roku zarządzania, ale czy pisze pan już pracę magisterską? Otóż chyba chciał pan powiedzieć, że robi pan licencjat a więc to nie jest koniec edukacji. :lol:

Kolejna wypowiedź radnego odnośnie tego tematu zawierała słowa, iż studiował w Holandii, czyżby znowu pomylił pojecia? :lol:

W konsekwencji odpierając najcięższe zarzuty powiedział, że studiował również marketing na Uniwersytecie w Szczecinie ale czy go ukaończył? Otóż nie i po raz kolejny udowodnił swoje doświadczenie. :lol:

Uważam, że wręcz wstydliwa jest sprawa chwalenia się studiowaniem na uczelniach, których się nawet nie ukończyło a zwłaszcza Uniwersytetu Szczecińskiego, który w rankingach szkół wyższysz pod względem poziomu nauczania studentów znajduje się na jednym z ostatnich miejsc :lol: a nie ukończyć go (podejżewam, że z powodu niezaradności) to jeszcze większy wstyd :lol: i rzeczywiście pan Czechowski po raz kolejny udowodnił swoje niekompetencje i brak wykształcenia :lol:

A z drugiej strony ciekawe jak można w jego wieku ukończyć aż 3 uczelnie? :lol: A może studiował wszystkie kierunki jednocześnie? :lol: Przy jego poziomie intelektualnym to bardzo wątpliwa sprawa. Ma się czym chwalić. Brawo dla Czechowskiego :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Miki
Ważniak

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do :: miasto kołobrzeg