Bez adwokata obywatel bez szans

To jest kawałek forum dla ludzi którzy mają coś do powiedzenia na tematy polityczne, społeczne czy gospodarcze. Masz ciekawe poglądy, chcesz się podzielić swoimi przemyśleniami, skomentować wydarzenia z kraju lub świata, proszę bardzo...

Bez adwokata obywatel bez szans

Postprzez Demurrer » poniedziałek, 5 cze 2006, 14:13

Demurrer
Gwiazdor

Postprzez BLAaa » poniedziałek, 5 cze 2006, 15:01

No faktycznie trochę się pozmieniało. Ale nie łapię jednej rzeczy - a co z orzecznictwem? Załóżmy, że pozwany nie wskazał przykładu orzecznictwa, który potwierdzałby jego linie obrony, to sąd juz nie musi uwzględnić tego rzecznictwa?
BLAaa
Uzależniony

Postprzez kołysanka » poniedziałek, 5 cze 2006, 16:47

kołysanka
Mistrz klawiatury

Postprzez Demurrer » poniedziałek, 5 cze 2006, 18:47

Demurrer
Gwiazdor

Postprzez kołysanka » poniedziałek, 5 cze 2006, 19:29

[quote="Demurrer"

Niegospodarność to domena prawa karnego. Omówione zmiany natomiast dotyczą postępowania cywilnego.[/quote]

masz rację, dzięki - mam "w okolicy" taką sprawę i chyba patrzę na sądy przez jej pryzmat...
kołysanka
Mistrz klawiatury

Postprzez BLAaa » poniedziałek, 5 cze 2006, 22:17

BLAaa
Uzależniony

Postprzez Dreams » wtorek, 6 cze 2006, 07:34

Myślę, że przedstawianie tak czarnego scenariusza jest trochę na wyrost. Zmiany mają przyśpieszyć orzecznictwo i dobrze. Sprawy nie będą ciągnęły się latami. Jeżeli przybędzie profesjonalnych prawników to i ich usługi będą tańsze, a więc bardziej dostępne dla przeciętnego obywatela. Nie wspomnę już o jakości tych usług. Poza tym każdy obywatel ma prawo złożyć wniosek o obrońcę z urzędu jeżeli nie może ponieść kosztów sądowych bez uszczerbku koniecznego utrzymanie siebie i swojej rodziny. I jeszcze jedno większość sędziów poucza strony działające bez pełnomocnika o procedurze i myślę, że to się nie zmieni. Dlaczego jesteśmy tak zdziwieni, że Sąd ciężar przeprowadzenia sprawy i udowodnienia swoich roszczeń przerzuca na stronę? Ja się wcale nie dziwię. W 75% przypadków przez ostatnie lata to właśnie sąd pracował za pełnomocników, bo oni mieli zbyt dużo spraw, żeby zapamiętać o co sprawa się toczy, nie wspomnę już o przestrzeganiu terminów na złożenie wniosków dowodowych, które to terminy sąd zakreślał w nieskończoność. A kolizję terminów pełnomocników? Zwolnienia lekarskie? Nie wiem czy są jakieś dane statystyczne ile spraw zostało odroczonych właśnie z tych powodów, bądź przez nieprzygotowane się pełnomocnika do sprawy , który nawet na pierwszej rozprawie nie potrafił sprecyzować żądania? Myślę, że wszelkie zmiany zdyscyplinują w końcu prawników, którzy tak konsekwentnie prowadzą walkę o to, aby ich przypadkiem nie było więcej. A orzecznictwo? Nie jesteśmy w Stanach Zjednoczonych – sąd może ale nie musi przyznać racji stronie, która przedstawi mu orzeczenie w danym temacie. Poza tym w każdym sądzie jest już program komputerowy zawierający aktualne orzecznictwo i myślę, że większość sędziów z tego programu korzysta mając dzięki temu pełniejszy obraz. Oczywiście zarówno po jednej jak i drugiej stronie występują jakieś anomalia – jak wszędzie. :girl:
Dreams

Postprzez Demurrer » wtorek, 6 cze 2006, 09:55

Demurrer
Gwiazdor

Postprzez Dreams » wtorek, 6 cze 2006, 11:02

Dreams

Postprzez ewe » piątek, 9 cze 2006, 09:43

ewe
Gwiazdor

Postprzez ewe » wtorek, 13 cze 2006, 10:22

A kiedyś prawo bylo proste ,mieli tylko 10 przykazań
ewe