DiamondBack napisał(a):Dobra jak to teraz jest z tym publicznym IP? Wszyscy go mają czy już nie? Jeszcze 2-3 dni temu miałem postawione u siebie ftp i wszystko ładnie chodziło. Dziś już nie działa mimo, że wg whatismyip.com cały czas widać mnie z jednego IP, Jak to wkońcu jest? Zwłaszcza, że na głównym cenniku nadal jest podział na publiczne/niepubliczne IP.
Okres przejściowy jeszcze trwa, WSK to dość duża sieć, nie da się wszystkiego załatwić ot tak... Osoby, które mają adresy 194.24.245.x wrócą do swoich adresów w poniedziałek w przyszłym tygodniu. Od jutra ci co nie zmienili jeszcze konfiguracji na DHCP będą widzieć komunikat odnośnie zmiany. Niestety nie da się tego inaczej załatwić. Potrzeba kilku dni, aż wszyscy przekonfigurują komputery.
Co do cennika (poprawione) tak jak pisałem już wcześniej, osoby które miały publiczny adres mają gwarancję, że on się nie zmieni w przyszłości ("Gwarantowany stały adres IP"). Adresy z puli 93.x.x.x mogą ulegać zmianie (zależy na jaki czas wyłączy się komputer).
Oczywiście jak ktoś chce, może z takiego gwarantowanego adresu zrezygnować (trzeba udać się do biura obsługi klienta).