Wątek zmotoryzowanych :P

Tutaj można pisać o wszystkim i o niczym. Jeżeli to, co chcesz napisać nie pasuje do żadnej innej kategorii, właśnie tu powinno się znaleźć.

Postprzez Slayer » niedziela, 22 lip 2007, 17:11

Jeżeli chodzi o ruch pieszych, to w sezonie jest istna tragedia. Wbiegają na pasy, wpychając się wprost pod koła ciągnąc ze sobą jeszcze małe dzieci, albo idą po pasach spacerkiem jakby byli w alei nadmorskiej. Nocą często idą w mieście środkiem drogi, a za miastem śmigają poboczami w totalnych ciemnościach tak że często dostrzega się ich w ostatniej chwili. Do tego jeszcze przyjezdni kierowcy, wyczyniający czasami takie cuda że włos się jeży np. ostatnio widziałem babkę (rejestracja poznańska) śmigającą pod prąd na rondzie na koszalińskiej... Albo 3 dni temu jadąc dworcową prawie przywalił mi w drzwi pasażera jakiś AS ze śląska wyjeżdzający pod prąd z ul. Zwycięzców.
Reasumując trzeba mieć oczy dookoła głowy, uważać co się robi i strzec się przed głupotą innych.

Zdecydowanie najbardziej niebezpieczne miejsca to:
1. skrzyżowanie Jedności-Solna (szczególnie nocą)- chyba najbardziej ekstremalne miejsce
2. oba ronda (ludzie wymuszają pierwszeństwo)
3. skrzyżowanie Solna-Zwycięzców
4. wyjazd z Rzecznej i Budowlanej na Kamienną
5. skrzyżowanie Armii Krajowej - Łopuskiego
Slayer
Terminator

Postprzez cushu » niedziela, 22 lip 2007, 18:46

Co do filmu to koleś mówi o nie przestrzeganiu linii ciągłej a sam jedzie pasem awaryjnym przekraczając ciągłą z prawej strony, czym tylko zachęca do wyprzedzania siebie, o łamaniu prawa przez niego już nie wspominając.
cushu
Terminator

Postprzez MAJAK » poniedziałek, 23 lip 2007, 13:54

Denerwują mnie tzw.kulturalni kierowcy którzy przepuszczają wszystkich, ktorzy pokażą sie na ulicy podporządkowanej, przykład skrzyżowasnie z ul. Rzeczną. Korek na ul. Kamiennej powstaje między innymi dzięki "kulturalnym" kierowcom ustępującym pierwszeństwa z ulicy podporządkowanej szczególnie tym skręcającym w lewo. Zaobserwowałem, że wystarczy pojawienie się jedenego samochódu na ul. Rzecznej i "kulturalny "kierowca wstrzymuje całą kolumnę aby go przepuścić. Również nadużyciem uprzejmości jest przepuszczanie cwaniaków, którzy nie planując jazdy w nakazanym kierunku poruszają sie wolnym pasem, by w końcu wciskać sie na właściwy, przyklad - dojazd z obu stron do ronda Solidarności. Taka bezmyślna uprzejmość w stosunku do cwaniaków nie jest spotykana w Niemczech, gdzie kierowcy uznawani są za wyjątkowo zdyscyplinowanych i kulturalnych.
MAJAK
Bywalec

Postprzez Bruno » poniedziałek, 23 lip 2007, 14:01

MAJAK napisał(a):Również nadużyciem uprzejmości jest przepuszczanie cwaniaków, którzy nie planując jazdy w nakazanym kierunku poruszają sie wolnym pasem, by w końcu wciskać sie na właściwy, przyklad - dojazd z obu stron do ronda Solidarności.

Zonk, panie kolego, wjezdzajacy na ten pas ruchu (lewy) z prawego pasa maja pierwszenstwo :P (art 22, pkt 22 Prawa o Ruchu Drogowym).
Poza tym nie kazdy zna nasze miasto...
Bruno
Rycerz forum

Gadu-Gadu: 0

Postprzez Slayer » poniedziałek, 23 lip 2007, 14:46

MAJAK napisał(a):Denerwują mnie tzw.kulturalni kierowcy którzy przepuszczają wszystkich, ktorzy pokażą sie na ulicy podporządkowanej, przykład skrzyżowasnie z ul. Rzeczną. Korek na ul. Kamiennej powstaje między innymi dzięki "kulturalnym" kierowcom ustępującym pierwszeństwa z ulicy podporządkowanej szczególnie tym skręcającym w lewo.

No tak, czyli nieszczęśnicy którzy akurat jechali Rzeczną bądź Budowlaną mają czekać do usranej śmierci na możliwość wjazdu na Kamienną?
Prawda jest taka że w sezonie tam można stać i pół godziny i nie ruszyć się z miejsca dopóki jakiś kierowca (nie tyle kulturalny co posiadający ludzkie odruchy :) ) nam nie ustąpi pierwszeństwa
Slayer
Terminator

Postprzez Slayer » poniedziałek, 23 lip 2007, 14:55

Bruno napisał(a):(art 22, pkt 22 Prawa o Ruchu Drogowym).

To ten art. ma w ogóle punkt 22 ??
Slayer
Terminator

Postprzez Bruno » poniedziałek, 23 lip 2007, 14:59

Bruno
Rycerz forum

Postprzez Bruno » poniedziałek, 23 lip 2007, 15:06

korekta mala - co nagle to po diable, pkt 4 tegoz artykulu :D
Bruno
Rycerz forum

Postprzez Slayer » poniedziałek, 23 lip 2007, 15:07

Poproszę wersję łopatologiczną bo jakkolwiek Art.22 widzę to pkt.22 za cholerę...

edit: no i wszystko jasne ;)
Slayer
Terminator

Postprzez Demurrer » poniedziałek, 23 lip 2007, 15:12

Bruno napisał(a):korekta mala - co nagle to po diable, pkt 4 tegoz artykulu :D

to jest ustęp (ust.) nie punkt :)
Demurrer
Gwiazdor

Postprzez Bruno » poniedziałek, 23 lip 2007, 15:15

wybacz, ale nie jestem prawnikiem - i tak jak czytam cokolwiek z prawa, to mam coraz wieksze watpliwosci :D
Bruno
Rycerz forum

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do :: hydepark