Kasa fiskalna

Chcesz się wypowiedzieć na temat naszego miasta, zrób to tutaj. To jest miejsce gdzie można pisać o wszystkich sprawach dotyczących Kołobrzegu.

Kasa fiskalna

Postprzez BLAaa » środa, 4 lip 2007, 16:57

Pomykam sobie dzis na dworzec, a że bylo parnawo, to i pic się zachciało. Wchodze do delikatesów na Waryńskiego, kupuję wodę i gumy do żucia. jak zwykle machinalnie zabieram paragon. rzucam okiem, a tam stoi jak byk:

PARAGON NIEFISKALNY

Czy mi sie wydaje, czy w marketach powinny byc kasy fiskalne? Kurde, nawet w małych warzywniakach powinny.
Co Wy na to?
BLAaa
Uzależniony

Postprzez BLAaa » środa, 4 lip 2007, 17:26

racja, mnie to rypka, ale się zdziwiłem...
BLAaa
Uzależniony

Postprzez Konsul » środa, 4 lip 2007, 17:54

Jak "Skarbówka" to czyta, to się pewnie zainteresują tematem :twisted:
Konsul
Gwiazdor

Postprzez Mario » środa, 4 lip 2007, 18:35

Konsul napisał(a):Jak "Skarbówka" to czyta, to się pewnie zainteresują tematem :twisted:

"Skarbówka" już się interesowała tym tematem. Ale wiedzą że temu panu mogą skoczyć.

1. Jeśli poczytasz na paragonie fiskalnym to zobaczysz że spółka jest spoza naszego powiatu. To wystarcza żeby odpuścić sobie dociekliwość Naczelnika w Kołobrzegu. Podmiot ten nie podlega pod Kołobrzeg. A z Poznania nikt nie bedzie się fatygował.

2. Jeśli poczekasz dwa, trzy tygodnie to zobaczysz że delikatesy któryś raz w roku znów zmieniły właściciela (inna nazwa podmiotu, inny NIP, nowy limit do VAT biegnie znów od zera. Proste prawda. Ale za to jakie skuteczne. Pomysleć że za takie porady ludzie są w stanie zapłacić setki tysięcy złotych. Ale czego nie robi się żeby podatki były mniejsze.

3. Kasy w tym sklepie działają w trybie kalkulatora i w tryb fiskalny nie wejdą pewnie nigdy, prędzej zmienią właściciela.
Mario
Dyskutant

Postprzez abebe » środa, 4 lip 2007, 18:42

i proszę - ikona kołobrzeskiej Solidarności tak kiwa :)
abebe
V.I.P

Postprzez ZAINTERESOWANA » środa, 4 lip 2007, 19:16

Mario napisał(a): "Skarbówka" już się interesowała tym tematem. Ale wiedzą że temu panu mogą skoczyć.

Skąd o tym wiesz? Czyżbyś w "skarbówce" pracował? :twisted:
ZAINTERESOWANA
Mieszka tu

Postprzez mimoza » środa, 4 lip 2007, 19:19

dziwota, że inni na to nie wpadli... ja tam podziwiam spryt w świetle prawa... jeżeli nie łamią paragrafów, to wolność gospodarcza z nimi
mimoza
Rycerz forum

Postprzez Didi » środa, 4 lip 2007, 20:02

ten temat drazony jest juz jakis czas i jak napisano wyzej nic sie w tym temacie nie da zrobic,

za to dlaczego namioty z [beeeep] kolo gryfa i "notingam" tez nie maja kas fiskalnych?
Didi
Rycerz forum

Gadu-Gadu: 0

Postprzez BLAaa » środa, 4 lip 2007, 20:27

To wcale nie jest sprytne, wręcz rzekłbym głupie. Robienie uników w celu ominięcia opodatkowania jest przestępstwem skarbowym.
BLAaa
Uzależniony

Postprzez mimoza » środa, 4 lip 2007, 21:30

BLAaa napisał(a):To wcale nie jest sprytne, wręcz rzekłbym głupie. Robienie uników w celu ominięcia opodatkowania jest przestępstwem skarbowym.

no to w kajdany ich... a skoro ich nie kajdankują to znaczy, że można ???
mimoza
Rycerz forum

Postprzez Mario » środa, 4 lip 2007, 23:55

ZAINTERESOWANA napisał(a):
Mario napisał(a): "Skarbówka" już się interesowała tym tematem. Ale wiedzą że temu panu mogą skoczyć.

Skąd o tym wiesz? Czyżbyś w "skarbówce" pracował? :twisted:

Nie, ale kiedyś było u mnie na kontroli dwóch przemiłych Panów z tej instytucji. Gdy zagadnąłem dlaczego przychodzą właśnie do mnie a nie np. tam to bezradnie rozłożyli ręcę mówiąc że podmiot ten ich nie interesuje, bo nie jest z naszego powiatu. Jakbyś nie wiedziała to "podatkowo" nie żyjemy w jednym państwie, tylko w około 300 państewkach wielkości powiatu. W każdym z nich rządzi inne prawo podatkowe. Czasami dochodzi do tak dziwnych sytuacji jak w Dźwirzynie, gdzie handel muszelkami lub wynajem pokoi za rzeką jest inaczej opodatkowany niż przed nią.
Mario
Dyskutant

Postprzez ZAINTERESOWANA » wtorek, 10 lip 2007, 21:29

Mario napisał(a): Jakbyś nie wiedziała to "podatkowo" nie żyjemy w jednym państwie, tylko w około 300 państewkach wielkości powiatu. W każdym z nich rządzi inne prawo podatkowe. Czasami dochodzi do tak dziwnych sytuacji jak w Dźwirzynie, gdzie handel muszelkami lub wynajem pokoi za rzeką jest inaczej opodatkowany niż przed nią.

Wiem, zaś jakbyś się wczytał bardziej w przepisy to być wiedział, że niektóre "formy" podatku są w jakiś sposób "uzależnione" od ilości mieszkańców danego miasta, wsi, powiatu...

Zaś jak sądzę - odnośnie pewnej instytucji - jest jedne powiedzenie: "dla chcącego nic trudnego", może więc kiedyś "miło" się rozczarujemy... :P
ZAINTERESOWANA
Mieszka tu

Postprzez AJO » środa, 11 lip 2007, 12:38

Niespójność systemu podatkowego zawsze jest wykorzystywana dość umiejętnie przez ludzi mających na ten temat wiedzę . Gdyby w Polsce były niższe podatki to facet by nie kombinował.
AJO
Bywalec

Powrót do :: miasto kołobrzeg