Zmiany zmiany zmiany

Tutaj można pisać o wszystkim i o niczym. Jeżeli to, co chcesz napisać nie pasuje do żadnej innej kategorii, właśnie tu powinno się znaleźć.

Postprzez EKG » piątek, 11 maja 2007, 16:51

Wymysł-porażka. Jak dla mnie jedna wielka cenzura. Najpierw mnie admin wykosił (jakotako), a teraz już całkiem wiellllllkkkkkaaaaa nnnnuuuudddddaaaaaa. ;/ Mimo że nie należałem do jakiś zaciekłych dyskutantów, to teraz jest, to dla mnie kolejny przykład cenzury i manipulowania tym forum przez administratorów. [smilie=shutup2.gif] Podobnym sposobem "umarło" forum SKK teraz kolej na tkk. Dziękuję i żegnam. :cenzura:
EKG
Ważniak

Uwagi o dostępie do forum

Postprzez tad » poniedziałek, 25 cze 2007, 08:31

W znanych mi forach (czy poprawnie!?) internetowych uczestnicy rejestrują się podając swoje dane personalne i adres e-mail. Wiarygodność danych trudno jest zweryfikować. Jedynym parametrem weryfikowalnym jest adres e-mail uczestnika, choć nie do końca. Podczas zakładania skrzynki pocztowej, na serverze odnotowany zostaje unikalny numer IP komputera, z którego korzystano podczas zakładania skrzynki pocztowej. Co z tego, skoro czynność tę można wykonać z dowolnego komputera np. w kawiarence internetowej. Zatem identyfikacja właściciela internetowej skrzynki pocztowej napotyka na znaczne trudności. Jeżeli w kawiarence prowadzi się dokładną ewidencję osób wraz z czasem dostępu - jest to możliwe, ale w przypadku pracowni komputerowych w szkołach czy uczelniach, jest problem.
Wynika z tego, że na forach toczą się dyskusje w dużym stopniu anonimowe, stąd i wypowiedzi uczestników wielokrotnie odbiegają od przyjętych ogólnie zasad. Trudno jest upilnować wśród tysięcy uczestków forum należyty poziom dyskusji i poprawność prawną. Stosuje jednak pewne zasady ograniczonego wpływu właścicieli serwerów na przebieg dyskusji na forach. Zasady te sprawdzają się w praktyce.
Pełna i 100% wiarygodność uczestników forum stosowana przez TKK jest działaniem trochę asekuracyjnym bo istnieją przecież sposoby moderowania dyskusji i wpływania na jej poziom i treści. Niekiedy brak anonimowości nie sprzyja otwartości i szczerości (księdzu na spowiedzi powierza się najgłębsze tajemnice), a forum w takim przypadku przeradza się w swoistą protezę.

PS.Prośba o nietraktowanie mojej wypowiedzi zbyt poważnie.
tad
Nowicjusz

Postprzez r00t » wtorek, 26 cze 2007, 09:38

r00t
Administrator

Postprzez Pigul » wtorek, 26 cze 2007, 12:25

Krzysiu "HWDP" jest bledne poniewaz pierwsze slowo z tego slangu pisze sie przez "ch" co powinno dac "CWDP" ;)
Pigul
Twardziel

Gadu-Gadu: 0

Postprzez Deja Vu » wtorek, 26 cze 2007, 20:43

Deja Vu
Weteran

Gadu-Gadu: 0
To bardzo proste

Postprzez tad » środa, 27 cze 2007, 07:37

Skoro Administrator wyłożył swoje racje w kwestii nadzoru nad przebiegiem dyskusji na forum, temat podtrzymam.
Aby ustrzec się przed ewentualnymi konsekwencjami prawnymi niestosownych zachowań na forum wystarczy mała informacja podana dla dyskutantów, tak jak czynią to inne portale np. Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Portal xxxx.xx nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
Dodatkowo, dbając o autorytet i dobre imię portalu, można zastrzec sobie w regulaminie forum, że wypowiedzi naruszające obowiązujące prawo, mogą być usuwane lub uczestnik forum może być zablokowany. Może to być nawet konieczne w przypadku takich wypowiedzi które będą np. gloryfikować faszyzm, komunizm, antysemityzm itp. Przepisy dotyczące wolności słowa określają te kwestie dość dokładnie.
Pyskówki lub połajanki jakie zdarzyć się mogą nie należą do tej kategorii tematów, a wszelkie wynikające stąd konsekwencje prawne nie dotyczą bezpośrednio portalu.
Zgadzam się z tezą, że nie sposób nadzorować dyskusji przez 24h, ale można skorzystać z pomocy dyskutantów prosząc ich o zgłaszanie wypowiedzi naruszających prawo lub dobry obyczaj do Administratora.
Sprawa jest bardzo prosta o ile celem istnienia forum powinno być tworzenie warunków do swobodnej, nieskrępowanej dyskusji. Problem staje się bardziej złożony, gdy forum i dyskusje na nim prowadzone mają służyć innemu celowi (jakiemu?).
Swoją drogą, temat który poruszyłem jest interesujący.
tad
Nowicjusz

Re: To bardzo proste

Postprzez j0shu4 » środa, 27 cze 2007, 07:43

j0shu4
Moderator

Podsumowanie

Postprzez tad » środa, 27 cze 2007, 16:27

tad
Nowicjusz

Re: To bardzo proste

Postprzez Demurrer » środa, 27 cze 2007, 16:38