Podczele: kolejny hotel czy lotnisko?

Chcesz się wypowiedzieć na temat naszego miasta, zrób to tutaj. To jest miejsce gdzie można pisać o wszystkich sprawach dotyczących Kołobrzegu.

Postprzez Martius » sobota, 16 cze 2007, 14:47

McCool za pare lat sie przyda lotnisko i to bardzo.
Wiec decyzja i plan zagospodarowania potrzebny jest juz teraz . "Wiadomo co ile w polsce trwa .
Martius
Mieszka tu

Gadu-Gadu: 3816630

Postprzez Flo » sobota, 16 cze 2007, 18:22

i nie zapomnijcie o hotelu SYSTEM w Dzwirzynie. Oczywiscie *****
Flo
Arcymistrz

Gadu-Gadu: 0

Postprzez redlovebloodgirl » sobota, 16 cze 2007, 20:21

Flo napisał(a):i nie zapomnijcie o hotelu SYSTEM w Dzwirzynie. Oczywiscie *****

Paradise scislej mowiac :P
ktos juz o nim wspominal :]
redlovebloodgirl
Mieszka tu

Postprzez Grolsch » poniedziałek, 18 cze 2007, 07:12

Może potrzepne ,a moze i nie..... pewnie fajnie by było mieć lotnisko pod nosem.Oglądałem ceny za metr kwadratowy w podanych wyżej inwestycjach 8 tyś / 9 tyś standart .Gdybym ja wiedzaił ,że ceny tak skocząw góre przez ostatnie lata........ :(
Grolsch
Twardziel

Postprzez qrczak » wtorek, 19 cze 2007, 11:20

Sposób urządzenia apartamentów nie ma nic do rzeczy, jeśli chodzi o standard. W większości inwestycji standard wykończenia jest już narzucony z góry, zazwyczaj odpowiada standardowi tych czterogwiazdkowych hoteli, do których apartamentowce przylegają.
Apartamenty kupuje się głównie pod wynajem, więc nawet jeśli będą należały do prywatnej osoby, i tak będą do nich ściągać osoby z zewnatrz.

Uwierz mi, wykończenie wykończeniem przy okazji kategoryzacji liczy się również standard wyposażenia apartamentów w meble, różnego rodzaju sprzęty, liczy się chociażby rozmiar łóżka, nawet są zawarte takie pierdoły jak elementy dekoracyjne typu obrazki. W życiu nie uwierzę w to, że powiedzmy 150 właścicieli apartamentów wyposaży je w identyczne meble, ręczniki, elementy dekoracyjne, nie ma na to szans po prostu. Widziałem prywatne apartamenty w dwóch obiektach w Kołobrzegu i każdy z nich był urządzony inaczej. Dlatego skategoryzowanie takiego obiektu jest niemożliwe.
qrczak
Gwiazdor

Postprzez loisslane » wtorek, 19 cze 2007, 12:49

[quote="qrczak"
Uwierz mi, wykończenie wykończeniem przy okazji kategoryzacji liczy się również standard wyposażenia apartamentów w meble, różnego rodzaju sprzęty, liczy się chociażby rozmiar łóżka, nawet są zawarte takie pierdoły jak elementy dekoracyjne typu obrazki. W życiu nie uwierzę w to, że powiedzmy 150 właścicieli apartamentów wyposaży je w identyczne meble, ręczniki, elementy dekoracyjne, nie ma na to szans po prostu. Widziałem prywatne apartamenty w dwóch obiektach w Kołobrzegu i każdy z nich był urządzony inaczej. Dlatego skategoryzowanie takiego obiektu jest niemożliwe.[/quote]

A w praktyce wyglada to nastepująco: kategoryzowany jest hotel, przy którym powstaje budynek apartamentowy. Tutaj sprawa jest jasna: inwestor wyposaża każdy pokój identycznie. Jesli chodzi o aparatmenty, czyli lokale niejako prywatne, wyposażenia raczej sie nie narzuca. Ale jest pewien sprytny zabieg: kupujacym przedstawia się przygotowaną specjalnie na tę okoliczność ofertę tej firmy, która wyposażała hotel. Kompleksowe umeblowanie i wyposazenie aparatmentu od mebli, przez firanki po bibeloty. Usługa w zachęcającej cenie, pełna wygoda, bo klient po prostu pokazuje w katalogu co chce u siebie mieć i więcej nie musi martwić się o bieganie po sklepach, wnoszenie, ustawianie i montowanie tego bałaganu. Dopłaca jakąś sumkę i wprowadza się już do gotowego apartamentu. W ten sposób klient jest zadowolony, a i jego apartament odpowiada standardowi hotelu.
Bo człowiek, który kupuje apartament za pół miliona nie ma czasu i chęci osobiście babrać się w urządzaniu. Chce kupić pakiet wyposażenia i mieć wszystko gotowe.
loisslane

Postprzez qrczak » wtorek, 19 cze 2007, 13:13

Ale jest pewien sprytny zabieg: kupujacym przedstawia się przygotowaną specjalnie na tę okoliczność ofertę tej firmy, która wyposażała hotel. Kompleksowe umeblowanie i wyposazenie aparatmentu od mebli, przez firanki po bibeloty. Usługa w zachęcającej cenie, pełna wygoda, bo klient po prostu pokazuje w katalogu co chce u siebie mieć i więcej nie musi martwić się o bieganie po sklepach, wnoszenie, ustawianie i montowanie tego bałaganu. Dopłaca jakąś sumkę i wprowadza się już do gotowego apartamentu. W ten sposób klient jest zadowolony, a i jego apartament odpowiada standardowi hotelu.
Bo człowiek, który kupuje apartament za pół miliona nie ma czasu i chęci osobiście babrać się w urządzaniu. Chce kupić pakiet wyposażenia i mieć wszystko gotowe.

Zabieg faktycznie sprytny i fajnie by było jakby coś takiego przeszło bo wtedy nie ma problemu. Tylko że z doświadczenia wiem że coś takiego nie przechodzi, a jeżeli nawet to niewielu właścicieli decyduje się na coś takiego, chyba że przez ostatnie trzy lata aż tak się ludziom świadomość zmieniła. Poza tym naprawdę spora część ludzi kupujących apartamenty osobiście się babrze w urządzaniu i tu zaczną sie schody bo co robimy kategoryzujemy tylko poszczególne apartamenty których właściciel zgodził się na propozycję inwestora :?: W tym momencie powstaje bałagan kompletny bo nawet nie wiadomo jak to nazwać. Czy jest to hotel :?: Apartamentowiec (w polskim ustawodawstwie takiej kategorii obiektu hotelarskiego nie ma) :?: Czy może jest to pół hotel i pół apartamentowiec :?: Dlatego skategoryzowanie takiego obiektu wydaje mi się bardzo trudne bez stosowania wybiegów prawnych. Przy stosowaniu różnego rodzaju wybiegów prawnych powstanie coś na kształt prawie hotelu, prawie apartamentowca, albo coś prawie jak Bóg wie co. A jak wiadomo prawie robi jednak różnicę. Dlatego wydaje mi się, że powstających apartamentowców nie można podciągać pod jakiekolwiek przepisy kategoryzacyjne, chyba że zamiast gwiazdek będziemy im przyznawać słoneczka, albo nie wiem słoniki. Takie jest moje zdanie.
qrczak
Gwiazdor

Postprzez kołysanka » środa, 20 cze 2007, 07:52

Qrczak, Ty ciągle nie rozumiesz - buduje się kompleksy hotelowo-apartamentowe. Hotel i jego pokoje są poddane kategoryzacji, nikt nie będzie przecież kategoryzował mieszkań/apartamentów, chociaż nic nie stoi na przeszkodzie, by były urządzone podobnie jak pokoje hotelowe. W takim kompleksie hotel i budynek apartamentowy to autonomiczne obiekty, które z powodzeniem mogą funkcjonować niezależnie. Nawet jeśli gdzieś są ze sobą strukturalnie połączone. Pokoje hotelowe i całe zaplecze (baseny, baza zabiegowa, restauracje, etc.) należą do hotelu, a apartamenty do poszczególnych właścicieli. Kto chce wynajmuje, kto nie chce - nie. Prosta sprawa.

A wracając do tematu lotniska, tak jak pisała lois i blaa - nie musimy budować pod Kołobrzegiem Heathrow. Potrzebujemy niewielkiego lotniska dla awionetek i małych samolotów czarterowych. Jak ktoś ma z Warszawy lecieć do Goleniowa 50 minut, a potem ponad godzinę tłuc się autem do Kołobrzegu (skąd samochód swoją drogą? busem LOT-u?), to raczej nie łudźmy się, że Goleniów może nas w jakikolwiek sposób obsłużyć logistycznie. Loty są coraz łatwiej dostępne i coraz bardziej popularne wśród podróżnych i raczej nie spodziewałabym się, że w kolejnych latach ta tendencja będzie się cofać.
kołysanka
Mistrz klawiatury

Postprzez BLAaa » czwartek, 21 cze 2007, 17:57

A dlaczego równoległe, a nie prostopadłe? O ile pamiętam, za niemca pas startowy był właśnie prostopadły.
BLAaa
Uzależniony

Poprzednia strona

Powrót do :: miasto kołobrzeg