Strajk nauczycieli ?!

Tutaj można pisać o wszystkim i o niczym. Jeżeli to, co chcesz napisać nie pasuje do żadnej innej kategorii, właśnie tu powinno się znaleźć.

Postprzez Demurrer » wtorek, 29 maja 2007, 15:05

ptaku napisał(a):
A więc tak:
- nie wszyscy nauczyciele mają 2 miesiące wakacji, z tego co wiem, to raczej spora część

A to ciekawe. Jakieś konkrety? A o feriach zimowych zapomniałeś? A co z przerwami świątecznymi? Ja muszę zawsze brać kilka dni urlopu żeby mieć tyle wolnego co żona na Boże Narodzenie i Wielkanoc.

ptaku napisał(a):- dodatki i bajery o których pisze Loiss (nie piszę o 13 bo to budżetówka....) nie są po prostu dawane... to tylko pozór...

Jak pozór? A co sie dzieje z kasą z zakładowego funduszu świadczeń socjalnych? ktoś kradnie ?

ptaku napisał(a):- Mafi pisze, że małych pieniędzy nie mają.... otóż mają...

To fakt, ale o to chodzi w tej dyskusji, że właściwie ocenić wysokość kasy można tylko w zestawieniu z wymiarem czasu pracy. A wtedy już to nie wygląda tak źle.

ptaku napisał(a):
Loiss: przykłady środowisk które podałaś.... Oni przecież strajkują... A pracownicy w firmach, którzy nie są zrzeszeni w związkach też coraz częściej ubiegają się o swoje prawa...

Nie ma nawet co porównywać. Popracujesz u "prywaciarza" to zobaczysz co to strajk.

ptaku napisał(a):
Dem - rozumiem przykład kolegi, który podałeś. I to też boli... Ale równajmy do góry a nie do dołu, dajcie spokój.

Myślenie co do zasady właściwe. Ale jednak czym innym jest równanie za kasę publiczną, prawda? Komu proponujesz zabrać, żeby dać nauczycielom?
Demurrer
Gwiazdor

Postprzez Agunia » wtorek, 29 maja 2007, 15:21

ptaku napisał(a):- dodatki i bajery o których pisze Loiss (nie piszę o 13 bo to budżetówka....) nie są po prostu dawane... to tylko pozór...

to ciekawe.... bo akurat wiem, jak to wygląda od strony tych wszystkich rozliczeń, w jaki sposób naliczane są nadgodziny, stażowe, dodatki itp. i aż się sama dziwię bo w sumie to czasem daje niezłą kwotę
Agunia
Mieszka tu

Gadu-Gadu: 4081021

Postprzez blawatek-blu » wtorek, 29 maja 2007, 16:02

Wydaje mi się że sprawy nauczycieli zostały uregulowane, ale jak cały czas coś się dzieje to nie ma czasu na inne sprawy. Niektórym ugrupowaniom politycznym ta sytuacja pasi. Ta sama sytuacja jest z lekarzami. W przychodni brak jest specjalistów, ponieważ szkoda im czasu na przyjmowanie z funduszu.
blawatek-blu
Twardziel

Postprzez Didi » wtorek, 29 maja 2007, 18:45

A to ciekawe. Jakieś konkrety? A o feriach zimowych zapomniałeś? A co z przerwami świątecznymi? Ja muszę zawsze brać kilka dni urlopu żeby mieć tyle wolnego co żona na Boże Narodzenie i Wielkanoc.

Zapomniales ze przez wiekszosc czasu wolnego nauczyciele spedzaja na przygotowywaniu materialow na lekcje sprawdzaniu kartkowek prac klasowych, szykuja materialy ktore potem sa kserowane jako pomoce dla uczniow czy tez wypelnia sie je jako sprawdzian, do tego przychodzi pisanie planu nauczania co roku innego bo tak sobie zyczy dyrekcja...wiesz moja mama jest nauczycielka i widze ile ma czasu wolnego dla siebie wiec daruj sobie teksty o tym ogromnym czasie wolnym, nalezy im sie odpoczynku troche siedz z 30 osobami w klasie w grupie ktore sie dra musisz przekrzykiwac mowic itp...w domu tez chcieli by troche ciszy i spokoju a nie maja tego...
Jak pozór? A co sie dzieje z kasą z zakładowego funduszu świadczeń socjalnych? ktoś kradnie ?

Bony to przeszlosc odchodza do lamusa...
Didi
Rycerz forum

Gadu-Gadu: 0

Postprzez Demurrer » wtorek, 29 maja 2007, 19:10

Didi napisał(a):
Zapomniales ze przez wiekszosc czasu wolnego nauczyciele spedzaja na przygotowywaniu materialow na lekcje sprawdzaniu kartkowek prac klasowych, szykuja materialy ktore potem sa kserowane jako pomoce dla uczniow czy tez wypelnia sie je jako sprawdzian, do tego przychodzi pisanie planu nauczania co roku innego bo tak sobie zyczy dyrekcja...wiesz moja mama jest nauczycielka i widze ile ma czasu wolnego dla siebie wiec daruj sobie teksty o tym ogromnym czasie wolnym, nalezy im sie odpoczynku troche siedz z 30 osobami w klasie w grupie ktore sie dra musisz przekrzykiwac mowic itp...w domu tez chcieli by troche ciszy i spokoju a nie maja tego...

22 h w tygodniu na sprawdzanie klasówek? W ferie zimowe i wakacje, przerwy świąteczne też sprawdza klasówki?
Demurrer
Gwiazdor

Postprzez Didi » wtorek, 29 maja 2007, 19:38

posiedz z jakims nauczycielem 24h i zobaczysz ile maja wolnego czasu...
Didi
Rycerz forum

Postprzez j0shu4 » wtorek, 29 maja 2007, 19:40

Didi daj spokoj
z jednym nawet sypia nie doczytales ?
Dem to do Didiego
:)
j0shu4
Moderator

Postprzez Demurrer » wtorek, 29 maja 2007, 19:40

Didi napisał(a):posiedz z jakims nauczycielem 24h i zobaczysz ile maja wolnego czasu...

wyobraź sobie, że nawet z jednym śpię... :lol:
Demurrer
Gwiazdor

Postprzez Flo » wtorek, 29 maja 2007, 19:40

Demurrer napisał(a):
Didi napisał(a):

22 h w tygodniu na sprawdzanie klasówek? W ferie zimowe i wakacje, przerwy świąteczne też sprawdza klasówki?

zastanow sie co piszesz, widac nie znasz zadnego nauczyciela. Ja znam kilku i kazdy narzeka na chroniczny brak czasu, gro czasu zajmuje im praca rowniez w domu. Klasowki to nie wysztko, protokoly jakies inne nikomu niepotrzebne bzdury...
Flo
Arcymistrz

Postprzez Demurrer » wtorek, 29 maja 2007, 19:48

Papierkologia w szkole jest faktem. Wpinasz do teczki kolejne papierki i dostajesz awans. Chore.

A jeśli chcesz zobaczyć co to znaczy brak wolnego czasu to pomieszkaj z lekarzem. Kilka dni z rzędu ojca na oczy nie widziałem. Wiesz co to znaczy pracować po 24 h dwie doby z rzędu ze szczątkowym snem? Po to żeby schodząc z drugiego pod rząd dyżuru o 7.59 stawić się w pracy o 8.00 rozpoczynając kolejny dzień pracy?

btw. Dlaczego Didi i Flo prowadzicie dyskusję nie czytacie poprzednich postów ? :|
Demurrer
Gwiazdor

Postprzez Flo » wtorek, 29 maja 2007, 20:02

Demurrer napisał(a):Papierkologia w szkole jest faktem. Wpinasz do teczki kolejne papierki i dostajesz awans. Chore.

A jeśli chcesz zobaczyć co to znaczy brak wolnego czasu to pomieszkaj z lekarzem. Kilka dni z rzędu ojca na oczy nie widziałem. Wiesz co to znaczy pracować po 24 h dwie doby z rzędu ze szczątkowym snem? Po to żeby schodząc z drugiego pod rząd dyżuru o 7.59 stawić się w pracy o 8.00 rozpoczynając kolejny dzień pracy?

btw. Dlaczego Didi i Flo prowadzicie dyskusję nie czytacie poprzednich postów ? :|

a dlaczego wyskakujesz z lekarzem jako porownanie? co to ma do tematu? :) Kazdy wie jaki los jest lekarzy. Tu nie chodzi o to zby sie licytowac kto ma gorzej. Oba zawody sa zle oplacane i zbvyt oblozone robotą
Flo
Arcymistrz

Postprzez Demurrer » wtorek, 29 maja 2007, 20:19

Flo napisał(a):
Demurrer napisał(a):Papierkologia w szkole jest faktem. Wpinasz do teczki kolejne papierki i dostajesz awans. Chore.

a dlaczego wyskakujesz z lekarzem jako porownanie? co to ma do tematu? :) Kazdy wie jaki los jest lekarzy. Tu nie chodzi o to zby sie licytowac kto ma gorzej. Oba zawody sa zle oplacane i zbvyt oblozone robotą

zawsze tak wyskakuję, jak ktoś mi opowiada jakże to on ciężko pracuje :)
Demurrer
Gwiazdor

Postprzez Uri » wtorek, 29 maja 2007, 20:19

"obyś cudze dzieci uczył"

zabawne jest jak nauczycielstwo wychodzi z tego tematu na leciutką robotę podczas której głównie zbija się bąki, bezstresowa i wdzięczna.

spoko. prawie nic. co tam. wykształcenia żadnego też nie trzeba. żadnego wysiłku, a gdzie tam. a i też odpowiedzialność za podopiecznych, w tym i prawna, jak i społeczna, to też absolutnie nic.

żeby zarabiać "godziwe" pieniądze jako mianowany, moja matka pracuje na 2,5 etatu, w dwóch miastach.

albo to będzie jakoś solidnie zmienione, albo należy sprywatyzować szkoły i dać rynkowi zadecydować. hm?
Uri
Weteran

Postprzez Demurrer » wtorek, 29 maja 2007, 20:21

Uri napisał(a):
albo to będzie jakoś solidnie zmienione, albo należy sprywatyzować szkoły i dać rynkowi zadecydować. hm?

być może tylko takie jest wyjście
tylko wiesz kto będzie przeciwko takiemu rozwiązaniu protestował najbardziej?
Demurrer
Gwiazdor

Postprzez Flo » wtorek, 29 maja 2007, 20:23

Demurrer napisał(a):
Flo napisał(a):

zawsze tak wyskakuję, jak ktoś mi opowiada jakże to on ciężko pracuje :)

ale ja nie pisalem o sobie, tylko o nauczycielach. To jak gadanie, ja o grzybach Ty o jagodach
Flo
Arcymistrz

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do :: hydepark