Paleniu nie! - mówi poseł Hoc

To jest kawałek forum dla ludzi którzy mają coś do powiedzenia na tematy polityczne, społeczne czy gospodarcze. Masz ciekawe poglądy, chcesz się podzielić swoimi przemyśleniami, skomentować wydarzenia z kraju lub świata, proszę bardzo...

Postprzez Bonhart » niedziela, 27 maja 2007, 13:52

telka_es napisał(a):
Bonhart napisał(a):
bo niedlugo to nawet na wlasnym balkonie palic nie bedzie mozna...

w stanach czy w Kanadzie (nie pamiętam gdzie dokładnie...)nawet we własnym domu nie można, jeżeli dziecko nie wyraza na to zgody,
nawet palić przez okno nie możesz... bo sąsiad może donieść........

ale to moj balkon :)... mam nadzieje, ze takich przepisow u nas nie wprowadza szybko...

a co do dzieci to jest w tym sporo racji...
Bonhart
Rycerz forum

Postprzez Sowa » niedziela, 27 maja 2007, 20:11

Palacze mają takie same prawa jak niepalący.
Dlatego nikt nikogo nie upoważnił do zatruwania niepalących smrodem papierosów
i winni to palacze zrozumieć. Mają prawo do swojego nałogu lecz nie mają prawa zatruwać innych i zmuszać ich do biernego , bardzo szkodliwego palenia,wdychać ich własnego smrodu - niech trują się sami w swoim środowisku.
Siły porządkowe mają w tym zakresie przepisy - tylko kto to egzekwuje?
Podobnie w zakładach pracy.
Sowa
Dyskutant

Postprzez Uri » poniedziałek, 28 maja 2007, 18:40

jako palacz... zdecydowane NIE dla palenia w samochodzie. spadać na drzewa. w restauracji też.

co do barów, dyskotek, ławek w parku... nie.

co do przystanków, np autobusowych... gdzie określić granicę przystanku? co, jeśli nikogo innego i tak tam nie ma? jak to wyegzekwować? udowodnić winę?
Uri
Weteran

Gadu-Gadu: 0

Postprzez Sowa » poniedziałek, 28 maja 2007, 19:03

Wiele spraw rozwiązuje poziom kultury palacza. Podstawowa zasada : nie czyń drugiemu , co Tobie nie miłe.
Chciałbys wąchać przykre zapachy od stojącej obok osoby?
Sowa
Dyskutant

Postprzez Uri » poniedziałek, 28 maja 2007, 19:39

problem jest, jak zwykle w "demokracji", delikatny i do pewnego stopnia nieokreślony.
do jakiego stopnia można ingerować w zachowanie innych? jak daleko może pójść naruszenie wolności jednego, aby ograniczyć/wyeliminować naruszenie wolności drugiego? Lubię zapalić przy piwku w pubie. nie twierdzę że jest to moralnie czyste, nie twierdzę że umilam ludziom czas. mam jednak na względzie pewien swój interes, mianowicie możliwość zapalenia przy piwku w pubie. ktoś obok ma swój interes, mianowicie nie chce palić biernie i wąchać smrodów mojej tutki wypełnionej tytoniem.
jedyne co może tutaj rozgraniczyć siłę jednego interesu od siły drugiego interesu to subiektywna ocena sytuacji. są palacze którzy są za zakazami. są niepalący którzy nie chcą zakazów.

pozwolę sobie przytoczyć inny przykład: przedziały dla palących w pociągach. jako miejsce specjalnie wyznaczone dla ludzi palących, technicznie ludzie niepalący nie powinni nawet tam wsiadać, a przynajmniej nie narzekać. to 3 przedziały w 2 czy 3 wagonach na trasach dalekobieżnych. wsiądzie taki terrorysta z dwójką dzieci i 5 osób które specjalnie wcześniej kupiły bilety żeby móc w spokoju zapalić w trakcie podróży w miejscu do tego wyznaczonym jest postawionych w sytuacji moralnego szantażu. kto ma tutaj słuszność, ten kto mimo wszystko zapali. czy ten, kto będzie mu robił pretensje?
pomijam tutaj rozwiązania typu usunięcie przedziałów dla palących, nie o to tutaj chodzi.

cóż, idąc dalej... czym jest rzeczywista demokracja? już abstrachując od sprawy palenia. czy zmuszanie mniejszości do przyjęcia decyzji większości jest wolnościa? czy wola większości nie przypomina tyranii? jaką alternatywę można by przedstawić? co z kompromisem?
Uri
Weteran

Postprzez ewe » wtorek, 29 maja 2007, 09:37

Ostatnio byłem w Urzędzie Miejskim i wychodziłem od podwórka , ledwo mogłem przejść , kilku urzędników paliło sobie w najlepsze, chciałem sie tylko spytać , czy może podać kawę?

I to nie tylko teraz , za poprzedniej władzy też palili i to w pokojach, nie widziałem ale zapach był.
I co tam zakazy? JAk aparat wykonawczy sam te zakazy łamie.
ewe
Gwiazdor

Postprzez ewe » wtorek, 29 maja 2007, 09:39

P.S. choć przyznam się, że wolę juz zapach dymu niż odór z ust kogoś żrącego kanapkę z kiełbasą czy cebulą
ewe
Gwiazdor

Postprzez Deja Vu » wtorek, 29 maja 2007, 13:04

Demurrer napisał(a):1. Skoro używanie np. komórek jest zabronione w samochodzie to na tej samej zasadzie powinno być zabronione palenie w samochodzie, jako zagrażające bezpieczeństwu.

2. Ale powyższa kwestia jest tylko marginalnym punktem całego projektu zabraniającego palenia w miejscach publicznych, co popieram w 100%. Kiedyś zresztą już była dyskusja na forum na ten temat.

Jak najbardziej jestem za.
Hocku doradź jeszcze tatusiowi żeby za jednym zamachem wprowadził ustawę zabraniającą za kierownicą robienia laski i marszczenia kapucyna.
Deja Vu
Weteran

Postprzez Demurrer » wtorek, 29 maja 2007, 13:18

Deja Vu napisał(a):
Demurrer napisał(a):1. Skoro używanie np. komórek jest zabronione w samochodzie to na tej samej zasadzie powinno być zabronione palenie w samochodzie, jako zagrażające bezpieczeństwu.

2. Ale powyższa kwestia jest tylko marginalnym punktem całego projektu zabraniającego palenia w miejscach publicznych, co popieram w 100%. Kiedyś zresztą już była dyskusja na forum na ten temat.

Jak najbardziej jestem za.
Hocku doradź jeszcze tatusiowi żeby za jednym zamachem wprowadził ustawę zabraniającą za kierownicą robienia laski i marszczenia kapucyna.

Może w końcu pierwsze ostrzeżenie za chamstwo dla Dudziaka?
Demurrer
Gwiazdor

Postprzez Deja Vu » wtorek, 29 maja 2007, 13:29

Uważasz, że robienie laski lub inaczej obciąganie falusa to chamstwo? - fiuu, fiuu
Uważam, że można dwie ustawy wprowadzić za jednym zamachem.
Mniejszy koszt - kumasz?
Deja Vu
Weteran

Postprzez Sowa » wtorek, 29 maja 2007, 15:43

Nie porównuj sexu do palenia papierosów. Zbyt wiele to dzieli i inna przyjemność.
Sowa
Dyskutant

Postprzez abebe » wtorek, 29 maja 2007, 17:16

Ale fakt jest faktem, takie rzeczy, mizianie pisiorka za kierownicą się zdarzają. Panie Pośle z PiSu kilka innych przykładów - kierowca nie może jeśc banana, kanapek, rozmawiac, słuchac radia, słuchac Radia Maryja - co na to Pana spowiednik.?Co Wy jeszcze chłopcy Pisuarowcy wymyślicie? Dla mnie to jest obłęd, tym bardziej, że pan poseł z PISU jest normalnym rozrywkowym wyluzowanym człowiekiem ( spędzałem onegdaj z Nim sporo czasu wolnego) i kiedyś przyznał mi się , że z synem Pawłem na stadionie Pogoni Sczzecin przy ulicy Twardowskiego krzyczał z tłumem kibiców sędzia ch... ,nie dajmy się zwariowac
abebe
V.I.P

Postprzez cushu » wtorek, 29 maja 2007, 18:11

A jak. Do tego zakazać jazdy ludziom z katarem. Człowiek, który kichnie przy prędkości 100km/h przejeżdża 200m z zamkniętymi oczyma. A niech teraz kichnie podczas orgazmu...
cushu
Terminator

Postprzez dziadek » wtorek, 29 maja 2007, 19:32

WOLNOść I DEMOKRACJA DLA PALACZY
dziadek
Twardziel

Postprzez Flo » wtorek, 29 maja 2007, 19:41

dziadek napisał(a):WOLNOść I DEMOKRACJA DLA PALACZY

wolnosc od dymu dla niepalacych
Flo
Arcymistrz