Marek - galeria

Malujesz, rysujesz, a może piszesz wiersze? To jest kawałek forum właśnie dla Ciebie - zaprezentuj się. W tym dziale piszemy o wszystkich innych dziedzinach sztuki. O teatrze, malarstwie, poezji, grafice komputerowej, rzeźbie i wszystkich innych sprawach które dotyczą twórczości człowieka i które da się nazwać sztuką.

Postprzez marek » poniedziałek, 30 kwi 2007, 07:13

Mostar - Bośnia i Hercegowina
ludzie starają się żyć normalnie

Obrazek Obrazek
marek
V.I.P

Postprzez marek » wtorek, 1 maja 2007, 09:40

Mam ale to sklepienie w kształcie łodzi w Szybeniku (Sibeniku) odbudowano po ostrzale artyleryjskim. Pierwotnie zbudowano je bez użycia metalu. IMO robi większe wrażenie niż wyrwy po ostrzale z haubic w czasie wojny bałkańskiej w latach 90-tych.

Obrazek
marek
V.I.P

Postprzez FiDo » sobota, 5 maja 2007, 10:13

fajne, podoba mi sie ta fota. zreszta to juz wiesz :twisted:
FiDo
Arcymistrz

Postprzez marek » niedziela, 20 maja 2007, 07:33

Ten dowódca był wyraźnie zachrypnięty od krzyku na "swoich"
Obrazek
- > więcej tutaj
marek
V.I.P

Postprzez marek » wtorek, 12 cze 2007, 20:41

Święta Lipka, Mazury
Obrazek
marek
V.I.P

Postprzez FiDo » wtorek, 12 cze 2007, 20:59

Ty to masz hopla na punkcie budowli sakralnych :) to sie dobrze sklada, bo ja mam slabosc do architektury klasycznej
FiDo
Arcymistrz

Postprzez marek » wtorek, 12 cze 2007, 21:04

FiDo napisał(a):Ty to masz hopla na punkcie budowli sakralnych :) to sie dobrze sklada, bo ja mam slabosc do architektury klasycznej
ale to niegroźne dla otoczenia :lol:, poczekaj na fotki z Litwy.
marek
V.I.P

Postprzez marek » sobota, 16 cze 2007, 10:10

FiD0, jak zakaz to zakaz :twisted:, ale ja lubię budowle sakralne, ktoś tam portret, inny krajobraz a ja kościoły.

Zamek w Trokach

Obrazek
marek
V.I.P

Postprzez HorHe » sobota, 16 cze 2007, 17:26

nie wiem czemu, ale odruchowo chcialoby sie przesunąć lekko w lewo, zeby żyrandole byly idealnie w linii... Ale to moze tylko moje zboczenie i szukanie idealnych proporcji :P

Fajna fotka
HorHe
Dyskutant

Postprzez marek » sobota, 16 cze 2007, 17:35

Pewnie tak, stanąć trochę w prawo mogłoby być lepiej, bardziej symetrycznie, zgodnie z kanonem ale z drugiej strony ile minut można czekać aż nikogo nie będzie przed obiektywem, tylko ty i okno na wprost ...
Inni piszą, komentują, czytam to i artykuły fachowe (czasami "fuchowe"), oglądam prace innych. Innej metody na naukę nie znam. Ostatnio odkryłem, że świadomie schodzę z osi aby pokazać przestrzeń pod minimalnym kątem
marek
V.I.P

Postprzez HorHe » sobota, 16 cze 2007, 18:01

ale ja nie mam nic przeciw. Fotka jest naprawde fajna. :) A ta symetrycznosc to zdedydowanie jakies moje zboczenie. Choć z drugiej strony sam lubie łamać ogolnie przyjęte zasady :oops:

fajne fajne
HorHe
Dyskutant

Postprzez marek » sobota, 16 cze 2007, 18:02

toteż ja nie pisałem tego z wyrzutem tylko przedstawiałem swój punkt widzenia :)
marek
V.I.P

Postprzez FiDo » sobota, 16 cze 2007, 20:31

no mi sie ta fota podoba :) no i nie mam nic do tego, ze fotografujesz koscioly. zazdroszcze ludziom, ktorzy maja hopla na punkcie pewnych tematow i fotografuja je wlasnie. ja takiego swojego jeszcze nie znalazlem.
ale jesli chcecie znac moj punkt widzenia, to zgadzam sie z HorHe. w fotografii musi byc widoczna decyzja. lamanie zasad jest decyzja. lamanie symetrii musi byc widoczne i 'dzialac'. tutaj Marku jest 'nijakie'. odbieram to w sposob taki, ze chciales uzyskac symetrie ale Ci sie nie udalo (oko widzi symetryczna sytuacje, ale mozg mowi, ze cos jest nie tak. i po glebszym wpatrzeniu widac 'uhybienie'). najwazniejsze to znalezc pewne punkty graniczne, w ktorych zaczyna asymetria dzialac ;)
Ostatnio edytowano sobota, 16 cze 2007, 20:44 przez FiDo, łącznie edytowano 2 razy
FiDo
Arcymistrz

Postprzez FiDo » sobota, 16 cze 2007, 20:38

co do innej metody na nauke. nie ograniczaj sie do fotografii. fotografia przyszla po malarstwie i z malarstwa bierze garsciami. zasady kompozycji obowiazuja wszedzie tam, gdzie czlowiek tworzy obraz. najwazniejsze moim zdaniem to zdac sobie sprawe i nauczyc sie wyczuwac sily, ktore oddzialuja na nasze oczy. dlaczego ta plama barwna przyciaga bardziej od tej drugiej. dlaczego konstrukcja tego elementu jest bardziej drazniaca od tamtego. artysci prowadzili na ten temat badania i dobrze jest poczytac co tam wypocili. oczywiscie wiedziec, a stosowac to nie to samo. niektorym zajmuje kilkanascie lat zeby dojsc do dobrego wyczucia kompozycji (ja sie tylko modle zeby mi poszlo szybciej). to co pisze national geographic i strony internetowe to jedynie wierzcholek gory lodowej, a zasada zlotego podzialu kadru to ogromne uproszczenie. dobre, ale moim zdaniem niebezpieczne
FiDo
Arcymistrz

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do :: inne dziedziny sztuki