alimenty

To jest kawałek forum dla ludzi którzy mają coś do powiedzenia na tematy polityczne, społeczne czy gospodarcze. Masz ciekawe poglądy, chcesz się podzielić swoimi przemyśleniami, skomentować wydarzenia z kraju lub świata, proszę bardzo...

Postprzez dziewuszka » środa, 18 kwi 2007, 21:00

0wn4g3 napisał(a):Nie płaci - kij z nim, wyrok niech wydaje sąd...

Myślę jednak, że tu nie chodzi o wydanie wyroku lecz o jego egzekucję.
dziewuszka
Mistrz klawiatury

Postprzez killer » środa, 18 kwi 2007, 21:51

0wn4g3 napisał(a):killer, czytałem Twój pierwszy post i nie znalazłem adnotacji: "piszemy wyłącznie o facetach-alimenciarzach".
Więc myślę, że zwrócenie uwagi na drugą stronę medalu jest zasadne. Może w końcu ucieknie się od sterotypów i wywiąże się jakaś ciekawa dyskusja? ;)

Uri, a co Ci brak akapitów przeszkadza? Znak że tekst pisany jest "z serca", a nie redagowany godzinami :]

Znam panów, co przy tłuściutkich zarobkach żałują 2 stówek na alimenciki.
Znam też takich, co z zarobionych pieniędzy wydadzą na siebie skromną kwotę, a resztę w ząbkach zaniosą kobiecie. Kwestia systemu wartości...
Generalnie szufladkowanie ludzi wg kategorii "płaci-nie płaci" jest absurdalne. Każdy przypadek jest indywidualny. Mało tego. Uważam że ocenianie ludzi, wydawanie o nich opini, nie będąc bezpośrednio zaangażowanym w sytuację, jest co najmniej żenujące. Ot, taka duszyczka, mając przerośnięte mniemanie o sobie, lub też prowadząca tak jałowe życie, że musi żyć innymi ludźmi, pozwala sobie na ferowanie wyroków, lub wystawianie cenzurek... Drażni mnie to strasznie... Myślę, że temat alimentów nie nadaje się zbytnio do dyskutowania. Po prostu. Płaci - OK. Płaci więcej niż musi - szacuneczek. Nie płaci - kij z nim, wyrok niech wydaje sąd...

Sorry, ale używam w poście wyłącznie rodzaju męskiego więc taki dopisek uważam za niepotrzebny :)
killer
Ważniak

Postprzez Uri » czwartek, 19 kwi 2007, 17:54

0wn4g3 napisał(a):Uri, a co Ci brak akapitów przeszkadza? Znak że tekst pisany jest "z serca", a nie redagowany godzinami :]

no nie wiem, ode mnie już w podstawówce wymagali, żeby dzielić tekst na akapity. inaczej tego się nie da czytać. "redagować" tekst można równie dobrze na bieżąco, w trakcie pisania.

z serca jak z serca, ale nie jestem masochistą żeby przebijać się przez post pisany w ten sposób.
Uri
Weteran

Gadu-Gadu: 0

Postprzez Tisaja » czwartek, 19 kwi 2007, 19:55

Arkadiusz K napisał(a):Ciekawym jest fakt, że omawia się tu sytuację Ojciec nie płaci alimentów. Czy tylko matki wychowują samotnie dzieci :?: Dlaczego zawsze tatus jest bee. Z doświadczenia wiem, że kobiety są mściwe i potrafią grać dziećmi, tylko nie mówcie mi, że takich przypadków nie ma. Poza tym, każda sprawa jest indywidualna i do indywidualnego rozpatrzenia a ogólnikowe jej postrzeganie to bezsens.

We wszystkim masz racje.. uogólnianie i poddawanie pod jedna miarke jest niezdrowe.
Ja mam kolezanke, która doszła do wniosku, że ojciec to tez rodzic... i to ona płaci alimenty.
Dodam ,ze pomimo stereotypów jest dobrą matką. Dokładnie tak, jak ojciec moze byc dobrym ojcem po rozwodzie.

Kobiety grają dziećmi... mężczyźni obrażając sie na "eks" zaniedbują dzieci i "na złość" nie płacą- ... to jest smutne i podłe.
Tego nie rozumiem.
Tego typu sytuacje nie powinny mieć miejsca i prawo powinno działać w taki sposób aby nie dopuszczać do możliwości grania dzieckiem oraz bezkarności niepłacących- bez konieczności ciągania sie nawzajem po sadach .
Potrzebne sa jednak skuteczne instrumenty prawne, których brak. Ewidentnie.
Tisaja
Gwiazdor

Gadu-Gadu: 6759706

Postprzez abebe » czwartek, 19 kwi 2007, 20:56

Nie można uogólniac Tisaja. Mój serdeczny przyjaciel sam wychowuje siedmioletniego syna, a mama nie udziela się wogóle, to że ojcowie się obrażaja i nie płacą? byc może, ja i moi rozwiedzeni kumple nie obrażamy się i płacimy, skąd masz takie wiadomości z komiksu o Kajku i Kokoszu?ciekawe co na to Waldek? Janek Bogdan? itd
abebe
V.I.P

Postprzez Tisaja » czwartek, 19 kwi 2007, 21:15

abebe napisał(a):Nie można uogólniac Tisaja. Mój serdeczny przyjaciel sam wychowuje siedmioletniego syna, a mama nie udziela się wogóle, to że ojcowie się obrażaja i nie płacą? byc może, ja i moi rozwiedzeni kumple nie obrażamy się i płacimy, skąd masz takie wiadomości z komiksu o Kajku i Kokoszu?ciekawe co na to Waldek? Janek Bogdan? itd

I właśnie dlatego nie należy uogólniać.
Nie płaci Zosia, Basia i Genia... a gra dzieckiem Genek i Zdzich.. co za różnica, kto wychowuje, kto płaci, kto gra na emocjach?

Mówiłam o prawie, które byłoby równe dla wszystkich- WSZYSTKICH.

Pozdrów Waldka, Janka, Bogdana...
Pozdrawiam tez Ciebie i Twoich rozwiedzionych kumpli.

A Kajko i Kokosz mieli inne dylematy...
Tisaja
Gwiazdor

Gadu-Gadu: 6759706

Postprzez Miki » środa, 16 maja 2007, 11:01

Uważam, ze nie mozna mówić tutaj o beskarności rodziców, którzy nie płacą alimentów. Po pierwsze jeśli komornik nie jest w stanie dokonać zajęcia wynagrodzenia bo dana osoba nie pracuje, czy wyegzekwować w jakikolwiek inny sposób należności, powinien wysłać wierzycielowi pisemko z uzasadnieniem, jeśli tego nie zrobi nalezy go delikatnie popędzić do tego i z takim pismem udać się do MOPS i złożyć dokumenty o zaliczkę alimentacyjną. Nie spotkałem się jeszcze z odmownymi decyzjami i w takim przypadku MOPS wypłaca alimenty które są zasądzone a nieodpowiedzialnemu rodzicowi rośnie dług u komornika. Po drugie, gdy komornik nie może zjąć należności, powinien skontaktować się z MOPSem i ten wyznaczy dla rodzica prace interwencyjne czy jakieś inne zajęcie by możnabyło egzekwować należności. Po trzecie rodzic niepłacący może utracić nawet z powodu niepłacenia alimentów prawo jazdy itp. :D A wiec istnieje wiele możliwości wyegzekwowania alimentów, trzeba tylko delikatnie naciskać na organy zajmujące się egzekucją, bo jak wiadomo czasem zajmuje im to bardzo dużo czasu.

A w przypadku komornika, który nie wywiązuje się ze swoich obowiązków, można napisać na niego skargę, co bardzo skutkuje.
Miki
Ważniak

Postprzez Vin » środa, 16 maja 2007, 13:13

a co zrobic z tymi, ktorzy placa 20 zl z zasadzonych alimentow i nie mozna z nimi nic zrobic, bo sie przeciez wywiazuja z obowiazku
Vin
Uzależniony

Postprzez Mafi » środa, 16 maja 2007, 13:23

Jaja poucinać. Żeby już więcej nie musieli nikomu alimentów płacić. :twisted:
Mafi
Gwiazdor

Gadu-Gadu: 5335991

Postprzez Semerchet » środa, 16 maja 2007, 20:29

abebe napisał(a):Nie można uogólniac Tisaja. Mój serdeczny przyjaciel sam wychowuje siedmioletniego syna, a mama nie udziela się wogóle, to że ojcowie się obrażaja i nie płacą? byc może, ja i moi rozwiedzeni kumple nie obrażamy się i płacimy, skąd masz takie wiadomości z komiksu o Kajku i Kokoszu?ciekawe co na to Waldek? Janek Bogdan? itd

A to ciekawe , dlaczego komornik się musiał wziąć za pana panie zakłamany i wybielający się redaktorze. Jak to jest żyć w takim bagnie Adasiu ?

Nic mi do prywatnego życia kogokolwiek, niemniej hipokryzja w ustach jedynego uczciwego jest ogromna. Nie masz pan wstydu za grosz.
Semerchet
Ważniak

Postprzez abebe » środa, 16 maja 2007, 23:41

Brawo panie anonimie, mam zasade z anonimami o takich sprawach nie gadam, zaloguj sie Czarusiu na Miasto Kolobrzeg to pogadamy.
Swoja droga, lepiej sie rozwiesc niz zyc w zaklamaniu i popychac urzedniczke karolinke buehehehe
a ja jestem czysty jak lza!
abebe
V.I.P

Postprzez killer » sobota, 26 maja 2007, 07:50

Miki napisał(a):Uważam, ze nie mozna mówić tutaj o beskarności rodziców, którzy nie płacą alimentów. Po pierwsze jeśli komornik nie jest w stanie dokonać zajęcia wynagrodzenia bo dana osoba nie pracuje, czy wyegzekwować w jakikolwiek inny sposób należności, powinien wysłać wierzycielowi pisemko z uzasadnieniem, jeśli tego nie zrobi nalezy go delikatnie popędzić do tego i z takim pismem udać się do MOPS i złożyć dokumenty o zaliczkę alimentacyjną. Nie spotkałem się jeszcze z odmownymi decyzjami i w takim przypadku MOPS wypłaca alimenty które są zasądzone a nieodpowiedzialnemu rodzicowi rośnie dług u komornika. Po drugie, gdy komornik nie może zjąć należności, powinien skontaktować się z MOPSem i ten wyznaczy dla rodzica prace interwencyjne czy jakieś inne zajęcie by możnabyło egzekwować należności. Po trzecie rodzic niepłacący może utracić nawet z powodu niepłacenia alimentów prawo jazdy itp. :D A wiec istnieje wiele możliwości wyegzekwowania alimentów, trzeba tylko delikatnie naciskać na organy zajmujące się egzekucją, bo jak wiadomo czasem zajmuje im to bardzo dużo czasu.

A w przypadku komornika, który nie wywiązuje się ze swoich obowiązków, można napisać na niego skargę, co bardzo skutkuje.

Wszystko fajnie tylko z ta skargą na komornika nie trafiłeś....Była niejedna w takiej sprawie a Pan B. i jego pracownicy w rewirze I maja z tego wyłącznie ubaw-niestety :-(
killer
Ważniak

Poprzednia strona

Powrót do :: wydarzenia, opinie, komentarze