0wn4g3 napisał(a):Nie płaci - kij z nim, wyrok niech wydaje sąd...
Myślę jednak, że tu nie chodzi o wydanie wyroku lecz o jego egzekucję.
0wn4g3 napisał(a):Nie płaci - kij z nim, wyrok niech wydaje sąd...
0wn4g3 napisał(a):killer, czytałem Twój pierwszy post i nie znalazłem adnotacji: "piszemy wyłącznie o facetach-alimenciarzach".
Więc myślę, że zwrócenie uwagi na drugą stronę medalu jest zasadne. Może w końcu ucieknie się od sterotypów i wywiąże się jakaś ciekawa dyskusja?
Uri, a co Ci brak akapitów przeszkadza? Znak że tekst pisany jest "z serca", a nie redagowany godzinami
Znam panów, co przy tłuściutkich zarobkach żałują 2 stówek na alimenciki.
Znam też takich, co z zarobionych pieniędzy wydadzą na siebie skromną kwotę, a resztę w ząbkach zaniosą kobiecie. Kwestia systemu wartości...
Generalnie szufladkowanie ludzi wg kategorii "płaci-nie płaci" jest absurdalne. Każdy przypadek jest indywidualny. Mało tego. Uważam że ocenianie ludzi, wydawanie o nich opini, nie będąc bezpośrednio zaangażowanym w sytuację, jest co najmniej żenujące. Ot, taka duszyczka, mając przerośnięte mniemanie o sobie, lub też prowadząca tak jałowe życie, że musi żyć innymi ludźmi, pozwala sobie na ferowanie wyroków, lub wystawianie cenzurek... Drażni mnie to strasznie... Myślę, że temat alimentów nie nadaje się zbytnio do dyskutowania. Po prostu. Płaci - OK. Płaci więcej niż musi - szacuneczek. Nie płaci - kij z nim, wyrok niech wydaje sąd...

0wn4g3 napisał(a):Uri, a co Ci brak akapitów przeszkadza? Znak że tekst pisany jest "z serca", a nie redagowany godzinami
Arkadiusz K napisał(a):Ciekawym jest fakt, że omawia się tu sytuację Ojciec nie płaci alimentów. Czy tylko matki wychowują samotnie dzieciDlaczego zawsze tatus jest bee. Z doświadczenia wiem, że kobiety są mściwe i potrafią grać dziećmi, tylko nie mówcie mi, że takich przypadków nie ma. Poza tym, każda sprawa jest indywidualna i do indywidualnego rozpatrzenia a ogólnikowe jej postrzeganie to bezsens.
abebe napisał(a):Nie można uogólniac Tisaja. Mój serdeczny przyjaciel sam wychowuje siedmioletniego syna, a mama nie udziela się wogóle, to że ojcowie się obrażaja i nie płacą? byc może, ja i moi rozwiedzeni kumple nie obrażamy się i płacimy, skąd masz takie wiadomości z komiksu o Kajku i Kokoszu?ciekawe co na to Waldek? Janek Bogdan? itd
A wiec istnieje wiele możliwości wyegzekwowania alimentów, trzeba tylko delikatnie naciskać na organy zajmujące się egzekucją, bo jak wiadomo czasem zajmuje im to bardzo dużo czasu.
abebe napisał(a):Nie można uogólniac Tisaja. Mój serdeczny przyjaciel sam wychowuje siedmioletniego syna, a mama nie udziela się wogóle, to że ojcowie się obrażaja i nie płacą? byc może, ja i moi rozwiedzeni kumple nie obrażamy się i płacimy, skąd masz takie wiadomości z komiksu o Kajku i Kokoszu?ciekawe co na to Waldek? Janek Bogdan? itd
Miki napisał(a):Uważam, ze nie mozna mówić tutaj o beskarności rodziców, którzy nie płacą alimentów. Po pierwsze jeśli komornik nie jest w stanie dokonać zajęcia wynagrodzenia bo dana osoba nie pracuje, czy wyegzekwować w jakikolwiek inny sposób należności, powinien wysłać wierzycielowi pisemko z uzasadnieniem, jeśli tego nie zrobi nalezy go delikatnie popędzić do tego i z takim pismem udać się do MOPS i złożyć dokumenty o zaliczkę alimentacyjną. Nie spotkałem się jeszcze z odmownymi decyzjami i w takim przypadku MOPS wypłaca alimenty które są zasądzone a nieodpowiedzialnemu rodzicowi rośnie dług u komornika. Po drugie, gdy komornik nie może zjąć należności, powinien skontaktować się z MOPSem i ten wyznaczy dla rodzica prace interwencyjne czy jakieś inne zajęcie by możnabyło egzekwować należności. Po trzecie rodzic niepłacący może utracić nawet z powodu niepłacenia alimentów prawo jazdy itp.A wiec istnieje wiele możliwości wyegzekwowania alimentów, trzeba tylko delikatnie naciskać na organy zajmujące się egzekucją, bo jak wiadomo czasem zajmuje im to bardzo dużo czasu.
A w przypadku komornika, który nie wywiązuje się ze swoich obowiązków, można napisać na niego skargę, co bardzo skutkuje.

Powrót do :: wydarzenia, opinie, komentarze
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości