slonkokg napisał(a):Dzień dobry
![cwaniak :]](./images/smilies/cwaniak.gif)
Podpinam się pod ten temat, bo bez sensu zakładać nowy skoro ten dot. mieszkań. Może mi podpowiecie coś na temat wynajmu.
Ile w Kgu można wziąć za wynajem mieszkania, około 60 m2?Mieszkanie w domku jednorodzinnym na pierwszym piętrze, 3 pokoje, kuchnia, łazienka. Na dole jeden współlokator, 10 min od Starówki idąc spacerkiem. Dzielnica spokojna, cisza. Chodzi mi o wysokość opłaty stałej + gaz + prąd + woda. Ile można wziąć, jakie są stawki w naszym boskim mieście, bo szczerze mówiąc nie mam kompletnie orientacji??Będę wdzięczna za podpowiedzi

Ja moge Ci, Slonko, powiedziec jakie stawki w naszym boskim miecie za mieszkanie tego typu (metraz, lokalizacja itp), jednak i tak ostateczna cene ustala wlasciciel. A ze w Kgu raczej nie ma problemu ze znalezieniem lokatorow, szczegolnie na troche dluzszy czas (koszmarem najmowania mieszkania od osoby prywatnej jest warunek wyprowadzenia sie na czas wakacji), stawki systematycznie ida sobie w gore.
No wiec tak: za takie cudo regułą jest ok. 800 - 1000 zl czynszu najmu (czyli frycowego do kieszeni właściciela), do tego lokator musi opłacić czynsz (150-300 zl) i media, według tego, co zużyje - tutaj kwoty sa naprawde rozne, zalezy np. czy w mieszkaniu jest gaz, czy wszystko na prąd, skąd ciepła woda i ogrzewanie (z MEC czy z jakiejś zbiorowej kotłowni) itp. Czyli najmujac mieszkanie co miesiac trzeba przewidziec na to ok. 1200 zl. Wlasciciel z kolei moze liczyc na 800 - 1000 zl, tyle dostaje do reki, reszte oplat reguluje najmujacy (czyli czynsz i media).
Mysle, ze takie mieszkanie o jakim mowisz(podejrzewam, ze moga to byc to okolice Radomskiej) mozna ocenic na te 800 - 900 zl. Zaleznie oczywiscie od wszystkich okolicznosci (w jakim stanie jest budynek - czy to nowe budownictwo czy przedwojenny dom ogrzewany piecem

), stopien sympatycznosci okolicy itp.