Lekarze pokażą swoje majątki

To jest kawałek forum dla ludzi którzy mają coś do powiedzenia na tematy polityczne, społeczne czy gospodarcze. Masz ciekawe poglądy, chcesz się podzielić swoimi przemyśleniami, skomentować wydarzenia z kraju lub świata, proszę bardzo...

Postprzez Colberg » piątek, 9 mar 2007, 23:23

Colinare napisał(a):Colberg, rozumiem, że jestes przeciw lekarzom a z całego serca za fiskusem?

Całym sercem występuję przeciwko oszustom, za których cierpią wszyscy uczciwie płacący podatki. Nawet jeśli są oni odziani w białe kitle.
Fiskus się mi nie podoba, ale można z nim żyć...
Colberg
Ważniak

Postprzez Demurrer » sobota, 10 mar 2007, 09:04

Kasy fiskalne dla wszystkich.
W tym dla lekarzy i adwokatów.
Czas ukrócić szarą strefę.
o :)
Demurrer
Gwiazdor

Postprzez Colinare » sobota, 10 mar 2007, 14:16

ale szara strefa jest wydajniejsza... poza tym nie mam nic przeciwko niej... jak państwo chce zmniejszyć szarą strefę powinno prowadzic politykę wolnorynkową... na razie korzysta na tym że w Indiach i Chinach jest boom... to i mamy dosyć niezły w porównaniu z krajami Wspólnoty wzrost gospodarczy... ale w Australii kończą sie budować nowe kopalnie, w Malezji powstają nowe huty i nasza gospodarka przystopuje...
Colinare
Dyskutant

Postprzez McCool » sobota, 10 mar 2007, 20:57

Colinare napisał(a):ale szara strefa jest wydajniejsza... poza tym nie mam nic przeciwko niej... jak państwo chce zmniejszyć szarą strefę powinno prowadzic politykę wolnorynkową...

co ma piernik do wiatraka? :) tak jak tu ktoś pisał powyżej - lekarze powinni mieć kasy fiskalne w swoich gabinetach, tak samo jak adwokaci, radcy prawni i wszyscy inni, którzy prowadzą wolną amerykankę, a potem śmigają po mieście mercedesami..
McCool
Rycerz forum

Postprzez Bonhart » sobota, 10 mar 2007, 21:06

Colinare napisał(a):\
Bonhart, mniej niż państwu. I lepiej jak pieniądz jest w prywatnych rękach niż władzy, która go marnuje.

\

Ale ja nie mowie, zeby im nie placic. Mowie tylko, ze powinni sie z tych pieniedzy rozliczac. Jak kazdy pracujacy i placacy podatki obywatel.

A tak lekarze buduja sobie wille, jezdza drogimi samochodami... a nikt tak naprawde nie wie ile zarabiaja... tak byc nie moze.
Bonhart
Rycerz forum

Postprzez McCool » sobota, 10 mar 2007, 21:34

Bonhart napisał(a):
Colinare napisał(a):\
Bonhart, mniej niż państwu. I lepiej jak pieniądz jest w prywatnych rękach niż władzy, która go marnuje.

\

Ale ja nie mowie, zeby im nie placic. Mowie tylko, ze powinni sie z tych pieniedzy rozliczac. Jak kazdy pracujacy i placacy podatki obywatel.

A tak lekarze buduja sobie wille, jezdza drogimi samochodami... a nikt tak naprawde nie wie ile zarabiaja... tak byc nie moze.

No właśnie, tyle że o ile czwartą władzą w Polsce są media, o tyle piątą można nazwać lekarzy. Pamiętasz jak jakiś czas temu wymusili na rządzie podwyżki? Zaprzestając swojej pracy, zamykając gabinety i nie przychodząc do pracy - a przecież ktoś leczyć ludzi musi. Porozumienie Zielonogórskie już zrobi swoje, aby rząd się od nich odpimpał :)
McCool
Rycerz forum

Postprzez Bonhart » sobota, 10 mar 2007, 21:43

Tak samo gornicy wywalczyli ogromne pieniadze...lekarze tez robia co moga, zeby nikt ich nie kontrolowal...

Jak tak bedzie dalej, Polska nigdy nie bedzie bogatym krajem...bo pieniadze beda rozkradane i wydawane w fatalny sposob...

Dlatego za kilka lat zamierzam stad wyjechac...na stale... tutaj chyba nigdy nie bedzie lepiej...
Bonhart
Rycerz forum

Postprzez Colinare » sobota, 10 mar 2007, 22:46

Ale ja nie mowie, zeby im nie placic.

Jak tak bedzie dalej, Polska nigdy nie bedzie bogatym krajem...bo pieniadze beda rozkradane i wydawane w fatalny sposob...

Sprzeczność! Państwo jest bogate bogactwem swych obywateli. Z jednej strony chcesz by rząd okradał Polaków, a z drugiej by Polska była bogatym krajem. Wóz albo przewóz. Swoja droga szara strefa tez sie wlicza do PKB. Poczytaj sobie takich klasyków jak Mises czy Rothbard. Możesz tez Friedmana ;)
Colinare
Dyskutant

Postprzez Bonhart » sobota, 10 mar 2007, 23:00

Colinare napisał(a):
Ale ja nie mowie, zeby im nie placic.

Sprzeczność! Państwo jest bogate bogactwem swych obywateli. Z jednej strony chcesz by rząd okradał Polaków, a z drugiej by Polska była bogatym krajem. Wóz albo przewóz. Swoja droga szara strefa tez sie wlicza do PKB. Poczytaj sobie takich klasyków jak Mises czy Rothbard. Możesz tez Friedmana ;)

Sprzecznosc ?? Ja mowie o tym, ze pieniadze sa zle gospodarowane...

Ja chce, zeby okradal?? Chce zeby byla sprawiedliwosc.

Ja nie mam nic przeciw placeniu lekarzo w prywatnych gabinetach...ale niech potem wykaza swoje zyski...i niech placa podatki... wtsedy i panstwo sie wzbogaci...

Bo bogaty lekarz moze kupic sobie wille w Hiszpanii... i wtedy pieniedzy w Polsce nie zostawi...
Bonhart
Rycerz forum

Postprzez Colinare » niedziela, 11 mar 2007, 00:19

a niech sobie kupuje. Dlaczego nie mialby sobie kupowac w Hiszpanii jesli chce? Jego wybor. Swoja droga Hiszpania to de facto Zapateria, taki socjalistyczny kraj ;). I w zasadzie panstwo sie nie bogaci ale politycy ;). Uwierz. Panstwu naprawde wystarczyłoby tylko kasy na administracje, wojsko, policje... na nic innego nie trzeba. Podatki wynosilyby zapewne koło 3%. Poza tym chcesz sprawiedliwosci? Panstwo zabiera ok. 55% dochodow podatnika. Gdzie sprawiedliwosc? Plemiona germanskie nie placily podatkow bo uwazaly podatki za hanbe.
Colinare
Dyskutant

Postprzez marek » niedziela, 11 mar 2007, 09:02

Panowie Dyskutanci znowu w krainie ułudy? :]

Podatki można zmniejszyć, nawet do 1%, po co do trzech? Sprywatyzować wszystkie usługi. Tylko kto wypłaci np. emerytury tym, którzy już nie pracują? Z jakich pieniędzy? Może jakiś okresik przejściowy? A może należy uwzględnić więcej zmiennych w głoszonych poglądach. Rozważania teoretyczne mają to do siebie, że prawie zawsze wyglądają różowo. Na papierze.

Lekarzom, adwokatom kasy fiskalne? Jak najbardziej. Ale jak sprawdzić czy rachunki są nabijane na tą kasę? Jak zniszczyć związek emocjonalny pacjenta z lekarzem, zaufanie jakim obdarzył go w trakcie leczenia szpitalnego. W wielu wypadkach to naturalna kontynuacja. Przychodnia, "wysiłki" lekarza rodzinnego, pobyt w szpitalu, kontynuacja leczenia w prywatnym gabinecie lekarza prowadzącego pacjenta w szpitalu. Może prostszym rozwiązaniem byłby zakaz prowadzenia prywatnych praktyk lekarskich przez lekarzy zatrudnionych na etatach szpitalnych.
Służba zdrowia bierze łapówki? Pewnie, że bierze. Ale to pacjenci nauczyli lekarzy przyjmować "nieudokumentowane" dowody wdzieczności. Przy okazji zniszczyli koniaczkami wielu zdolnych lekarzy.
Łapówki, dowody wdzięczności to tematy zastęþcze. Podstawowym problemem jest to, że państwa nie stać na wysoki standard usług medycznych i zarobków personelu finansowanych z obecnego poziomu składek. Proces będzie się pogłębiał. Im mniej młodych pracuje w kraju, tym więcej emerytów na jednego wpłacającego składki.
Czy wśród waszych znajomych nie ma nikogo kto brał urlop w trakcie saksów, wracał do Polski, szybko rejstrował się w pośredniaku i chyc do szpitala na "mały remoncik"? Nie wierzę, bo ja takich znam a wyjątkiem zapewne nie jestem.
marek
V.I.P

Postprzez marek » niedziela, 11 mar 2007, 18:40

@hyc, dlaczego ja napisałem przez "c", to sam nie wiem :(
marek
V.I.P

Poprzednia strona

Powrót do :: wydarzenia, opinie, komentarze