Dlaczego nikt nie alarmował ?

Chcesz się wypowiedzieć na temat naszego miasta, zrób to tutaj. To jest miejsce gdzie można pisać o wszystkich sprawach dotyczących Kołobrzegu.

Postprzez j0shu4 » środa, 28 lut 2007, 16:57

w naszym materiale mieszkanka wyraznie mowi ze skladala pisma i zglaszala to
dostala termin spotkania w marcu , a ze walnelo w lutym to juz inna bajka :)
wiecej sie nie tym nie zajmowala bo cytuje "wladza ma pewnie wazniejsze sprawy"
j0shu4
Moderator

Postprzez Alien » środa, 28 lut 2007, 17:25

Dotarłem do ekspertyzy. I co widzę? To uszkodzenie ścian które powstało na skutek prac obok budynku jest nowe. Biegły wyraźnie to zaznaczył. Napisał też że poprzednie pęknięcia - wpływały na stan budynku jednak nie powodowały zagrozenia. Biegły napisał wprost że winien jest prowadzący roboty na działce sąsiedniej i używa sformułowania "prace prowadzone niezgodnie ze sztuką budowlaną".
Alien
Coś tam napisał

Postprzez kacper » środa, 28 lut 2007, 17:45

Alien napisał(a):Dotarłem do ekspertyzy. I co widzę? To uszkodzenie ścian które powstało na skutek prac obok budynku jest nowe. Biegły wyraźnie to zaznaczył. Napisał też że poprzednie pęknięcia - wpływały na stan budynku jednak nie powodowały zagrozenia. Biegły napisał wprost że winien jest prowadzący roboty na działce sąsiedniej i używa sformułowania "prace prowadzone niezgodnie ze sztuką budowlaną".

Ale cała ekipa z qrczkiem , smerczetem , mikim , czy simplim napisze że to wina prezydenta Gromka .
Ten śnieg rano to chyba też jego sprawka :lol: :lol:
kacper
Mistrz klawiatury

Postprzez mimoza » środa, 28 lut 2007, 18:03

W Kołobrzegu runęła ściana kamienicy
kul
2007-02-27, ostatnia aktualizacja 2007-02-27 20:57
Pięć osób zostało ewakuowanych we wtorek z budynku przy ul. Morskiej w pobliżu portu. W czasie prac budowlanych w sąsiedztwie budynku osunęła się zachodnia ściana kamienicy. W budynku na stałe mieszkało osiem osób. Przygotowaniem lokali zastępczych zajął się Urząd Miasta. Decyzją powiatowego inspektora nadzoru budowlanego budynek został wyłączony z użytkowania. Dopóki nie zostanie przeprowadzona ocena jego stanu, mieszkańcy nie będą mogli do niego wejść, by zabrać swoje rzeczy.

zgadnijcie w której gazecie ? uf
mimoza
Rycerz forum

Postprzez qrczak » środa, 28 lut 2007, 18:29

kacper napisał(a):
Alien napisał(a):Dotarłem do ekspertyzy. I co widzę? To uszkodzenie ścian które powstało na skutek prac obok budynku jest nowe. Biegły wyraźnie to zaznaczył. Napisał też że poprzednie pęknięcia - wpływały na stan budynku jednak nie powodowały zagrozenia. Biegły napisał wprost że winien jest prowadzący roboty na działce sąsiedniej i używa sformułowania "prace prowadzone niezgodnie ze sztuką budowlaną".

Ale cała ekipa z qrczkiem , smerczetem , mikim , czy simplim napisze że to wina prezydenta Gromka .

Obsesję masz jakąś :?: Bez przesady, nawet nie pomyślałem żeby tak napisać. Miasto teraz powinno spróbować wymusić na firmie prowadzącej nieszczęsną rozbiórkę zapewnienie wysiedlonym rodzinom mieszkań zastępczych i remont zniszczonego budynku. Na koszt tej firmy oczywiście.
qrczak
Gwiazdor

Postprzez Semerchet » środa, 28 lut 2007, 22:44

qrczak napisał(a):
kacper napisał(a):

Obsesję masz jakąś :?: Bez przesady, nawet nie pomyślałem żeby tak napisać. Miasto teraz powinno spróbować wymusić na firmie prowadzącej nieszczęsną rozbiórkę zapewnienie wysiedlonym rodzinom mieszkań zastępczych i remont zniszczonego budynku. Na koszt tej firmy oczywiście.

A może tak jak wy robiliście, Gromek = zawalona kamienica = koszty , hm tysiące, miliony ?
Jeżeli Ty w kamizelce udajesz fachowca-, czytaj Bieńkowski - Kresowa, adekwatna sytuacja, co ? Kto podpisał umowę , z taką partacką firmą ? zawalili budynek warty tyle pieniędzy, jak tak można było , podpisać taką umowę z taką firmą , no do boju dziennikarze TKK dawajcie.
To żart oczywiście , Łukasz na imię nie mam z MD też się nie wywodzę i żelu na głowie nie mam, kamizelki robotnika drogowego też nie noszę.
Naucz się pisać Semerchet :evil:
Semerchet
Ważniak

Postprzez pifpaf » czwartek, 1 mar 2007, 13:42

kacper napisał(a):

Wy za prezydentury Bieńkowskiego tak właśnie zrobilibyście (piszesz z własnego doświadczenia :lol: ) - kamizelkowce/drogowce :lol: :wink:
pifpaf
Dyskutant

Postprzez telka_es » piątek, 2 mar 2007, 08:54

pifpaf napisał(a):
Wy za prezydentury Bieńkowskiego tak właśnie zrobilibyście (piszesz z własnego doświadczenia :lol: ) - kamizelkowce/drogowce :lol: :wink:

robili i co Bieńkowski w MIelnie sie zaszył, a oni dalej wszystko co partaczą na byłego prezydenta zwalają, niedoceniając jego zasług i nazywając go "sekretarzem".

Przepraszam bardzo, ale kultura osobista czegoś wymaga - zwłaszcza szacunku dlA DRUGIEGO CZŁOWIEKA nawet jakby był prezydentem tylko przez miesiąc - cytuje (niedosłownie) słowa p.Prezydent H.Gronkiewicz Waltz - to chyba autorytet dla lokalnej PO i MD - czy oni nie znają takiego pojęcia????

Pifpaf nie wiem czy ty nazywajac ich kamizelkowcami / drogowcami nie rzucasz obelg w stronę często ciężko pracujących ludzi... ja bym to zjAWISKO OKREŚLiła inaczej - obślizgłe żmije i tyle......... ciekawe jak sie skończy ich 5 minut do jakiej frakcji się przesiądą??
telka_es
Terminator

Postprzez pifpaf » piątek, 2 mar 2007, 10:13

telka_es napisał(a):
pifpaf napisał(a):
Pifpaf nie wiem czy ty nazywajac ich kamizelkowcami / drogowcami nie rzucasz obelg w stronę często ciężko pracujących ludzi... ja bym to zjAWISKO OKREŚLiła inaczej - obślizgłe żmije i tyle......... ciekawe jak sie skończy ich 5 minut do jakiej frakcji się przesiądą??

Fakt telka_es może trochę niefortunnie użyte przeze mnie określenie, dlatego chcę napisać, że bardzo cenię ludzi pracujących tak ciężko, niegdy nie chciałabym aby było to źle odebrane, bo pracę fizyczną i ludzi, którzy ją wykonują bardzo szanuję.
Uważam też, że to MD obrazili tych ludzi przebierając się za nich w kampanii wyborczej i naśmiewając w tych przebraniach z Prezydenta - ja się za nikogo nie przebieram i nie naśmiewam i tyle ... a określenie żmijek też mi pasuje, szczególnie ten ich jad jest tak porażający :wink:
pifpaf
Dyskutant

Postprzez Sowa » sobota, 3 mar 2007, 12:23

Dużo informacji sprzecznych w tej sprawie opublikowali kołobrzescy dziennikarze.
Brak jest jednoznacznych informacji Rzecznika Prezydenta.

Przed rozbiórką sąsiedniego budynku wykonano ekspertyzę techniczną .
Nikt nie zadał pytania , czy przypadkiem sposób prowadzenia robót nie był celowy , by spowodować rozwalenie tego budynku a później wykupić go.
Plac pod budynkiem jest bardzo wartościowy dla inwestorów. Teraz będzie można coś tam wybudować bez zgody konserwatora zabytków i za dużo mniejsze pieniądze.
Inwestorowi opłaci się kupienie 6 mieszkań dla mieszkańców oraz wypłacenie odszkodowania dla właściciela lokalu użytkowego.
Jakiś sposób trzeba znaleźć.
Sowa
Dyskutant

Postprzez ewe » niedziela, 4 mar 2007, 11:45

Jasne wybudować jeszcze kilkadziesiąt apartamentów dla Niemców , najlepiej od razu taki budynek 20-piętrowy,
ewe
Gwiazdor

Postprzez Alien » niedziela, 4 mar 2007, 13:10

Sowa napisał(a):Dużo informacji sprzecznych w tej sprawie opublikowali kołobrzescy dziennikarze.
Brak jest jednoznacznych informacji Rzecznika Prezydenta.

Przed rozbiórką sąsiedniego budynku wykonano ekspertyzę techniczną .
Nikt nie zadał pytania , czy przypadkiem sposób prowadzenia robót nie był celowy , by spowodować rozwalenie tego budynku a później wykupić go.
Plac pod budynkiem jest bardzo wartościowy dla inwestorów. Teraz będzie można coś tam wybudować bez zgody konserwatora zabytków i za dużo mniejsze pieniądze.
Inwestorowi opłaci się kupienie 6 mieszkań dla mieszkańców oraz wypłacenie odszkodowania dla właściciela lokalu użytkowego.
Jakiś sposób trzeba znaleźć.

Piszesz od rzeczy. Nikt nie zaryzykowałby uszkodzenia budynku i narażenia na utratę życia ludzi tylko po to aby kupić kawałek terenu. Tym bardziej że to teren miasta i jeśli będzie mógł być sprzedany musi to nastąpić w przetargu. A chętnych na ten teren jest więcej niż tylko inwestor robiący Twoim zdaniem celową dywersję...
Alien
Coś tam napisał

Postprzez Sowa » niedziela, 4 mar 2007, 16:11

Zobaczymy.....
Sowa
Dyskutant

Postprzez Mieszkaniec » niedziela, 4 mar 2007, 17:51

W ostatnim numerze Gazety Kołobrzeskiej jest artykuł „Kamienica pęka – winnych nie ma” Z informacji gazety wynika, że w marcu 2006 był przeprowadzona na zlecenie administratora ekspertyza budynku przy ulicy Morskiej 5. Rzeczoznawca stwierdził, że budynek jest zniszczony w 86% i zlecił kapitalny remont obiektu lub rozbiórkę.
Ze słów Pana Sobańskiego /administrator/ wynika że już w marcu 2006 Urząd Miasta miał wiedzę o zagrożeniu i wraz z współwłaścicielem budynku zdecydowali, że przeprowadzony zostanie remont.
To jaką w tym wszystkim winę ponosi Gromek i Tamborski?
Mieszkaniec
Bywalec

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do :: miasto kołobrzeg