Jaki aparat wybrać? POMOCY :)

Tutaj można pisać o wszystkim i o niczym. Jeżeli to, co chcesz napisać nie pasuje do żadnej innej kategorii, właśnie tu powinno się znaleźć.

Jaki aparat wybrać? POMOCY :)

Postprzez myśliwiec » niedziela, 28 sty 2007, 11:48

Może ktoś potrafi mi pomóc, chcemy kupić aparat - przedział cenowy do ok 1700 zł max. Znaleźliśmy dwa, które są całkiem fajne: Fuji S6500 i Sony H5. Ktos może polecić co wybrać i dlaczego?
Aparat potrzebny jest do celów zwykłych, tzn nie będziemy robić wydruków wielkofomatowych, czysto do rodzinnego albumu. Na co patrzeć? Na ilość pikseli? Zoom optyczny, czy czułość i bilans bieli?
Dziękuję za podpowiedz :)
myśliwiec
Mistrz klawiatury

Postprzez FiDo » niedziela, 28 sty 2007, 12:27

Canon serii A
niedawno komus polecilem, ktos kupil i jest bardzo zadowolony.
sam na takim zaczynalem (jesli wejdziesz w moja galerie w dziale inne dziedziny sztuki, to na pierwszych stronach znajdziesz mojeg zdjecia robione aparatem tego typu. ale starym modelem)
generalnie fuji i sony(chociaz nie wiem jak mu teraz idzie) bym odradzal. skoncentrowalbym sie na dwoch markach:
canon i nikon.
FiDo
Arcymistrz

Postprzez rysio » niedziela, 28 sty 2007, 12:45

te fuji i sony, to takie armaty zabawkowe - jak pistolety na wode. każdy najchętniej poleciłby lustrzankę, ale jeśli nie zależy wam na wyglądzie aparatu - w przypadku tych dwóch przypominającym stylistykę atomowych wież hi-fi sprzed 10 lat (ktoś pamięta jeszcze?), i jeśli lustrzanki nie chcecie, to poszedłbym w stronę sugerowaną przez FiDo. Te automatyczne canony, to naprawdę fajny sprzęt. miałem okazję popstrykać canonem a20 - 2megapikselowym, i musze powiedzieć - że odwzorowanie kolorów jest w nim rewelacyjne, to samo w a75! zdecydowanie lepsze niż w innych kompaktach,które poznałem (sony p93, pentaxy optio, o fuji to nie wspominam, bo to jest ergonomiczne pole minowe - nie do użycia, choć wierzę, że i do takiego dziwoląga można się przyzwyczaić).
Ostatecznie Canon aXXX lub lustrzankę jakąś kupcie. w każdym razie z podanych przez was dwoch modeli - żaden.
rysio
Terminator

Postprzez j0shu4 » niedziela, 28 sty 2007, 13:09

rysio napisał(a):te fuji i sony, to takie armaty zabawkowe - jak pistolety na wode. każdy najchętniej poleciłby lustrzankę, ale jeśli nie zależy wam na wyglądzie aparatu - w przypadku tych dwóch przypominającym stylistykę atomowych wież hi-fi sprzed 10 lat (ktoś pamięta jeszcze?), i jeśli lustrzanki nie chcecie, to poszedłbym w stronę sugerowaną przez FiDo. Te automatyczne canony, to naprawdę fajny sprzęt. miałem okazję popstrykać canonem a20 - 2megapikselowym, i musze powiedzieć - że odwzorowanie kolorów jest w nim rewelacyjne, to samo w a75! zdecydowanie lepsze niż w innych kompaktach,które poznałem (sony p93, pentaxy optio, o fuji to nie wspominam, bo to jest ergonomiczne pole minowe - nie do użycia, choć wierzę, że i do takiego dziwoląga można się przyzwyczaić).
Ostatecznie Canon aXXX lub lustrzankę jakąś kupcie. w każdym razie z podanych przez was dwoch modeli - żaden.

bzdury piszesz :)
ok canon - canonem ale S6500 Fuji to naprawde fajny aparat
jezeli chodzi o kompakty tego typu sony ma dluga droge przed soba
Fuji juz ja przeszlo , uzywalem fujika przez pol roku zanim przesiadlem sie na 350D
i robi naprawde swietne zdjecia , zainteresowalbym sie tez panasoniciem z serii FZ
porownywalny sprzet i niezla optyka
j0shu4
Moderator

Postprzez rysio » niedziela, 28 sty 2007, 13:48

j0shu4 napisał(a):bzdury piszesz :)
ok canon - canonem ale S6500 Fuji to naprawde fajny aparat

przeczytaj uważnie - główny zarzut, to że ergonomia do bani - i to jest przecież wyjątkowo subiektywna dziedzina - ta ergonomia, zatem prosze się nie spierać, poza tym napisałem przecież, że wierzę, że można się do tego przyzwyczaić...
j0shu4 napisał(a):(...)zainteresowalbym sie tez panasoniciem z serii FZ
porownywalny sprzet i niezla optyka

to jak najbardziej tak, a optyka nie niezła, a bardzo dobra - przecież to leica.
rysio
Terminator

Postprzez myśliwiec » niedziela, 28 sty 2007, 17:40

mamy obecnie fuji-ka, 3,2 megapix., kupial go tak szybciutko ponad 2 lata temu bysmy mogli zabrac do szpitala jak szlam rodzic ;) robi naprawde fajne zdjecia

nie kupie lustrzanki bo sie nie znam na robieniu (profesjonalnie) zdjec i mnie przeraza poznawanie jakis dziwnych pojec czy metod dzialania
chce aparat prosty w obsludze, ktory sam za mnie dobierze wszystko co potrzebne

nikt nie wypowiedzial sie na temat pixele, bilans nieli, czy czulosc? co brac pod uwage. fuji wygrywa z czuloscia i niektorymi funkcjami, sony natomiast ma wiekszy optyczny zoom i wiecej pixeli.... (z tych wymienionych) - oba maja podobna cene, uwazam ze dobra cene. nie zamierzam kupiowac aparatu za 5 tys zeby szpanowac i palic glupa ze ja to taka madra jestem i lustrzanki uzywam.
myśliwiec
Mistrz klawiatury

Postprzez Bruno » niedziela, 28 sty 2007, 17:52

myśliwiec napisał(a):zeby szpanowac i palic glupa ze ja to taka madra jestem i lustrzanki uzywam.

Dziekuje :P
Bruno
Rycerz forum

Gadu-Gadu: 0

Postprzez myśliwiec » niedziela, 28 sty 2007, 18:02

eee noo, ja sie nie znam zupelnie i musialabym palic glupa ze sie znam
Ty pewnie sie znasz :)
myśliwiec
Mistrz klawiatury

Postprzez Bruno » niedziela, 28 sty 2007, 18:05

Lepiej napisz ile chcesz wydac i czy to ma byc nowe czy uzywane.
Bruno
Rycerz forum

Postprzez myśliwiec » niedziela, 28 sty 2007, 18:15

dziekuje, duzo mi pomoglas

FiDo tez mi pomaga ;) i wyjasnil kilka kwestii na osobnosci
myśliwiec
Mistrz klawiatury

Postprzez myśliwiec » niedziela, 28 sty 2007, 18:15

Bruno napisał(a):Lepiej napisz ile chcesz wydac i czy to ma byc nowe czy uzywane.

nowe, do 1700 zł
myśliwiec
Mistrz klawiatury

Postprzez Bruno » niedziela, 28 sty 2007, 18:27

Bruno
Rycerz forum

Postprzez myśliwiec » poniedziałek, 29 sty 2007, 07:44

dzieki
:)
myśliwiec
Mistrz klawiatury