debata z udziałem kandydatów na prezydenta Kołobrzegu

Chcesz się wypowiedzieć na temat naszego miasta, zrób to tutaj. To jest miejsce gdzie można pisać o wszystkich sprawach dotyczących Kołobrzegu.

debata z udziałem kandydatów na prezydenta Kołobrzegu

Postprzez kołysanka » wtorek, 7 lis 2006, 09:53

Organizacje zrzeszające kołobrzeskich przedsiębiorców organizują dyskusję z udziałem wszystkich kandydatów na prezydenta Kołobrzegu na tematy związane z rozwojem gospodarczym miasta.

Spotkanie odbędzie się jutro (8 listopada - środa) o godzinie 18.00 w sali konferencyjnej Hotelu Centrum i ma charakter otwarty, czyli może przyjść każdy zainteresowany tematyką.

Może warto posłuchać co kto będzie miał do powiedzenia w otwartej debacie?
kołysanka
Mistrz klawiatury

Postprzez ewe » wtorek, 7 lis 2006, 10:07

Cośty . Kandydatów zbyt wielu , aby można się było coś konkretnego dowiedzieć.
ewe
Gwiazdor

Postprzez kołysanka » wtorek, 7 lis 2006, 10:21

Zachowanie, sposób bycia podczas tego rodzaju spotkań też świadczy o człowieku i jego klasie. Konkretów u progu wyborów trudno się spodziewać, niestety. Ale określić kierunek myślenia - może...
kołysanka
Mistrz klawiatury

Postprzez Vin » wtorek, 7 lis 2006, 10:22

ewe konkretnego ?
a to dobre
hehe
Vin
Uzależniony

Postprzez ewe » wtorek, 7 lis 2006, 10:33

JAsne ,że tak . Będą ogólne gadki, o potrzebie rozwoju miasta , o potrzebie poprawienia nam bytu ....nawet obiecanki nie mówią o szczegółach .
Posłuchaj tego , nie zaprzeczysz ,że mają rację , wszyscy . Bo trudno sie spierać z ich prawdami objawionymi. Jednak problemy tkwia zawsze w szczegółach, o których sie nie dowiemy i które ich tak naprawdę różnią.
Choć ja uważam , że ludzie głosują nie według programów wyb. , kto ma lepszy a według tego kto nam sie podoba , która grupa jest fajniejsza .
ewe
Gwiazdor

Postprzez Vin » wtorek, 7 lis 2006, 10:37

ewe prosze ....

zaprzecze
i nie bede ogladala
bo mnie brzuch bedzie bolal
Vin
Uzależniony

Postprzez ewe » wtorek, 7 lis 2006, 10:42

POwiem tylko tyle , bo nie chcę krytykowac żadnego ugrupowania, żałuję, że nie ma u nas takiej demokracji starożytnej, ateńskiej /EKLEZJI/, gdzie wszyscy wybierali przedstawicieli na zgromadzeniu kamykami /czarnymi i białymi/ I tanio i szybko. [/b]
ewe
Gwiazdor

Postprzez Eureka » wtorek, 7 lis 2006, 12:42

ewe napisał(a):POwiem tylko tyle , bo nie chcę krytykowac żadnego ugrupowania, żałuję, że nie ma u nas takiej demokracji starożytnej, ateńskiej /EKLEZJI/, gdzie wszyscy wybierali przedstawicieli na zgromadzeniu kamykami /czarnymi i białymi/ I tanio i szybko. [/b]

A nie marzy Ci się zwyczaj Ateńczyków, którzy raz w roku na zgrupowanie ludowe przynosili ze sobą ostrakony, żeby drogą głosowania pozbawiać urzędu jednej osoby?
Eureka
V.I.P

Postprzez Demurrer » wtorek, 7 lis 2006, 12:45

Eureka napisał(a):
ewe napisał(a):POwiem tylko tyle , bo nie chcę krytykowac żadnego ugrupowania, żałuję, że nie ma u nas takiej demokracji starożytnej, ateńskiej /EKLEZJI/, gdzie wszyscy wybierali przedstawicieli na zgromadzeniu kamykami /czarnymi i białymi/ I tanio i szybko. [/b]

A nie marzy Ci się zwyczaj Ateńczyków, którzy raz w roku na zgrupowanie ludowe przynosili ze sobą ostrakony, żeby drogą głosowania pozbawiać urzędu jednej osoby?

Nie przesadzaj.
Odebranie mandatu posłowi PO byłoby niezgdone z Konstyucją.
Nie nawołuj do takich rzeczy nawet w sferze marzeń.
Demurrer
Gwiazdor

Postprzez Messenger » wtorek, 7 lis 2006, 16:12

Żałosne... ale jakos mnie to nie dziwi :?
Messenger
Ważniak

Postprzez Vin » wtorek, 7 lis 2006, 17:15

tak naprawde to ta cala kampania nie istniala
nie zauwazylam jej nawet
a wybory w niedziele podobno
Vin
Uzależniony

Postprzez Eureka » wtorek, 7 lis 2006, 17:23

Demurrer, jako prawnik znasz historię i wiesz, że dotyczyło to tylko urzędników a nie posłów.
Niepotrzebnie próbujesz dokładać posłowi PO. Jeżeli zapomniałeś na czym polegał ostracyzm, to Ci przypomnę.

Polegało to na tym, iż co roku podczas zgromadzenia ludowego, obywatele Aten głosowali, odpowiaddając na proste pytanie: czy jest ktoś, kto zmierza do tyranii, ktoś, kto może zagrozić demokracji? Jeśli zwykłą większością głosów odpowiadano "tak", Ateńczycy rozchodzili się, a następnie zbierali ponownie po dwóch miesiącach. Przynosili ze sobą ostrakony (gliniane skorupki), na których zapisywali imię urzędnika stanowiącego, ich zdaniem, zagrożenie dla państwa. Przegrywał ten, przeciw któremu głosowało najwięcej obywateli. Skazywano go na banicję trwającą dziesięć lat, który to czas, jak sądzono, był wystarczający, by ostudzić jego antydemokratyczny zapał.

A tak na marginesie, to przeciwko posłowi PO, nie zbierzesz zwykłej większości, ale przeciwko Posłowi Giertychowi zbierzesz.
Eureka
V.I.P

Postprzez rex » wtorek, 7 lis 2006, 17:33

no .. szkoda ze nie bede mogl byc .. czy debata bedzie moze na TKK? np. w weekend? ..

swoją drogą zapewne tylko pan Ulan cos powie konkretnego .. reszta kandydatów to socjaliści ..
rex
Mistrz klawiatury

Postprzez Demurrer » wtorek, 7 lis 2006, 19:46

Eureka napisał(a):Demurrer, jako prawnik znasz historię i wiesz, że dotyczyło to tylko urzędników a nie posłów.
.

http://www.slownik-online.pl/kopalinski ... 83558F.php
ostracyzm sąd skorupkowy w Atenach (ok. 487-417 p.n.e.), odbywany dorocznie, jeśli zgromadzenie lud. stwierdziło jego potrzebę: każdy z członków zgromadzenia wypisywał na skorupie glinianej nazwisko obywatela, którego działalność uważał za niebezpieczną dla równości demokratycznej, a kto otrzymał co najmniej 6000 głosów, zostawał wygnany z kraju na 10 lat, nie tracąc majątku ani praw obywatelskich; por. bojkot.
Etym. - gr. ostrakismós 'jw.' od óstrakon 'skorupka; naczynie gliniane'.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Ostracyzm
Głosowanie odbywało się raz do roku podczas eklezji na Agorze. Na glinianych skorupkach, czyli ostrakach, ateńscy obywatele wypisywali (a właściwie wyskrobywali) imię osoby, która ich zdaniem zagrażała ateńskiej demokracji. Aby przeprowadzić ostracyzm niezbędna była liczba 6000 obywateli biorących udział w zgromadzeniu. Uważano, by każdy oddał głos tylko jeden raz. Ostracyzm miał chronić przed wprowadzeniem tyranii. Dość często służył jednak do rozgrywek politycznych i pozbywaniu się osób niewygodnych.
Przypisy
1. ↑ Praca zbiorowa pod redakcja Aleksandra Krawczuka, 2005, Wielka Historia Świata Tom 3 Świat okresu cywilizacji klasycznych, str. 137, Oficyna Wydawnicza FOGRA, ISBN 83-85719-84-9.

Widzisz gdzieś słowo urzędnik?

A jeśliby nawet, to jaka była definicja ówczesnego urzędnika i skąd wiesz, że nie przystawałaby do dzisiejszej definicji posła?

Eureka napisał(a):A tak na marginesie, to przeciwko posłowi PO, nie zbierzesz zwykłej większości, ale przeciwko Posłowi Giertychowi zbierzesz.

A czy ja chcę cokolwiek przeciw komukolwiek zbierać?
Przecież to Ty się rozmarzyłeś. :)

Ponadto napisałem to z przymrużeniem oka, ale Ty jesteś zbyt napompowany i w POśle zakochany żeby to zobaczyć.

Pozdrawiam :)
Demurrer
Gwiazdor

Postprzez Eureka » wtorek, 7 lis 2006, 20:33

Demurrer.
Szkoda, że tego nie przeczytałeś przed napisaniem. Ja tez z przymróżeniem oka napisałem, tyle, że z tego, co utkwiło mi w pamięci. Historykiem nie jestem z zawodu i chętnie przeczytałem Twój post. Nie bądź tak napompowany powagą swojej pozycji zawodowej. Przypomnienie historii napewno nam nie zaszkodziło. Kto pisze, podwójnie się uczy.
Pozdrawiam.
Eureka
V.I.P

Następna strona

Powrót do :: miasto kołobrzeg