simplicissimus napisał(a):McCool napisał(a):Simpli, u jednych problem ze znajomoscia prawa, a u innych ze wzrokiem. Z tego co mi wiadomo na plakacie Henryka Rupnika nie ma obecnie zadnego herbu miasta, a na poprzednim plakacie była jedynie jakas grafika, ktora nie była herbem. Ta sprawa była rozwiązywana z Urzędem Miasta.
Rozmawiałem wczoraj z Henrykiem Rupnikiem. Wyraził trochę inną opinię. Ja mam dobry wzork. A plakat jest w moim archiwum. Jest tu jakiś sztandar z herbem. Kojarzy się jednoznacznie.
kraall napisał(a):Ja nie napisałem, że się nie identyfikuje z miastem. Napisałem, ze powinien szczególnie się z nim identyfikować. I tyle. Wy przyczepiliście się o herb, ale wszyscy wiedzą, że to pretekst.

Konsul napisał(a):Blaa jesteś rewelacyjny![]()
Normalnie spadłem z krzesła.
Sam to wymyśliłeś?

simplicissimus napisał(a):McCool napisał(a):Dla mnie to trochę jak czepianie się tego, dlaczego trawa jest zielona a niebo niebieskie. Z tego co mi wiadomo fragment Herbu, to nie Herb - tak jak powielenie słowa Cola, nie jest powieleniem nazwy towarowej CocaColi - więc na takie przypadki zgoda nie jest potrzebna. UM na powielenie Herbu nie wyraził zgody.
McCool, sprawdziłeś? Ja rozmawiałem dziś z prawnikami. Oni nie mają wątpliwości. Prawo jest prawem, a obowiązkiem partii czy komitetu wyborczego jest go przestrzegać. Koniec kropka.
Co do kwestii wykorzystania herbu. Ugrupowania polityczne od tego stronią, bo wiedzą, że wyzwala to emocje i sporo problemów. Ustalono zasady użyczania herbu. I na tym koniec dyskusji. Czyżby komuś przeszkadzało prawo? A może ktoś go nie zna? Uchwała Rady Miejskiej z 2 sierpnia 1993 roku w sprawie zasad używania herbu miasta stanowi że używanie herbu bez zgody miasta jest traktowane jako naruszenie dóbr osobistych.
I myślę, że prezydent raczej nie będzie nikogo ścigał. Należy to potraktować jako pewien incydent, który nie miał prawa mieć miejsca. A szefowie sztabów wyborczych powinni porządnie przetrzepać cztery litery tym, którzy nie dopilnowali formalności.

simplicissimus napisał(a):dziadek napisał(a): ...w jednym przypadku,delikatnie mowiąc - autor postu minął sie z prawda.
Jak już piszesz, że się minąłem z prawdą, to wskaż gdzie. Z góry dziękuję. Jeśli się pomyliłem, to poprawię błąd.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości