Herb miasta w kampanii

Chcesz się wypowiedzieć na temat naszego miasta, zrób to tutaj. To jest miejsce gdzie można pisać o wszystkich sprawach dotyczących Kołobrzegu.

Postprzez kraall » poniedziałek, 6 lis 2006, 19:02

Ja nie napisałem, że się nie identyfikuje z miastem. Napisałem, ze powinien szczególnie się z nim identyfikować. I tyle. Wy przyczepiliście się o herb, ale wszyscy wiedzą, że to pretekst.
kraall
Mistrz klawiatury

Postprzez McCool » poniedziałek, 6 lis 2006, 19:19

simplicissimus napisał(a):
McCool napisał(a):Simpli, u jednych problem ze znajomoscia prawa, a u innych ze wzrokiem. Z tego co mi wiadomo na plakacie Henryka Rupnika nie ma obecnie zadnego herbu miasta, a na poprzednim plakacie była jedynie jakas grafika, ktora nie była herbem. Ta sprawa była rozwiązywana z Urzędem Miasta.

Rozmawiałem wczoraj z Henrykiem Rupnikiem. Wyraził trochę inną opinię. Ja mam dobry wzork. A plakat jest w moim archiwum. Jest tu jakiś sztandar z herbem. Kojarzy się jednoznacznie.

Dla mnie to trochę jak czepianie się tego, dlaczego trawa jest zielona a niebo niebieskie. Z tego co mi wiadomo fragment Herbu, to nie Herb - tak jak powielenie słowa Cola, nie jest powieleniem nazwy towarowej CocaColi - więc na takie przypadki zgoda nie jest potrzebna. UM na powielenie Herbu nie wyraził zgody.
McCool
Rycerz forum

Postprzez Konsul » poniedziałek, 6 lis 2006, 19:23

kraall napisał(a):Ja nie napisałem, że się nie identyfikuje z miastem. Napisałem, ze powinien szczególnie się z nim identyfikować. I tyle. Wy przyczepiliście się o herb, ale wszyscy wiedzą, że to pretekst.

Jaki pretekst? Do czego? Kto się przyczepił? W tym temacie została wskazana jedna rzecz: bezprawne wykorzystanie herbu miasta. Prosta sprawa.
Konsul
Gwiazdor

Postprzez BLAaa » poniedziałek, 6 lis 2006, 19:27

Prezydent równiez wykorzystuje herb miasta. Na swoich zdjęciach paraduje w łańcuchu, a na nim, cóż za przypadek, jest herb naszego miasta.
Autorowi tematu gratuluję spostrzegawczości. :lol:
Ostatnio edytowano poniedziałek, 6 lis 2006, 19:33 przez BLAaa, łącznie edytowano 1 raz
BLAaa
Uzależniony

Postprzez Konsul » poniedziałek, 6 lis 2006, 19:30

Blaa jesteś rewelacyjny :lol:
Normalnie spadłem z krzesła.
Sam to wymyśliłeś?
Konsul
Gwiazdor

Postprzez BLAaa » poniedziałek, 6 lis 2006, 19:33

Konsul napisał(a):Blaa jesteś rewelacyjny :lol:
Normalnie spadłem z krzesła.
Sam to wymyśliłeś?

Nie, własnie mam przed oczami ulotkę Centroprawicy, która wyciagnąłem ze skrzynki pocztowej.
Łańcuch, jako symbol władzy też jest przegiety na ulotkach, ale olewam to.
BLAaa
Uzależniony

Postprzez BLAaa » poniedziałek, 6 lis 2006, 19:42

Mało mnie obchodzi, co ma Jasiu Gromek na szyi, bo to nie jest mój kandydat. Mało też obchodzi mnie, co ma na szyi Henryk Bieńkowski, bo on tym bardziej nie jest mój kandydat. mało obchodzi mnie, czy któryś z kandydatów sobie wykorzystuje herb miasta w kampanii wyborczej. jako jej aktywny uczestnik nie przywiązuje do tego wagi.
Nazwa Kołobrzeg też jest podobnie chroniona i mam to gdzieś, czy ktoś jej używa. Tym bardziej mieszkaniec.
Temat traktuję luzacko, stąd sobie pozwoliłem na delikatną uszczypliwość ;)
BLAaa
Uzależniony

Postprzez McCool » poniedziałek, 6 lis 2006, 19:42

McCool napisał(a):Dla mnie to trochę jak czepianie się tego, dlaczego trawa jest zielona a niebo niebieskie. Z tego co mi wiadomo fragment Herbu, to nie Herb - tak jak powielenie słowa Cola, nie jest powieleniem nazwy towarowej CocaColi - więc na takie przypadki zgoda nie jest potrzebna. UM na powielenie Herbu nie wyraził zgody.

McCool, sprawdziłeś? Ja rozmawiałem dziś z prawnikami. Oni nie mają wątpliwości. Prawo jest prawem, a obowiązkiem partii czy komitetu wyborczego jest go przestrzegać. Koniec kropka.

Co do kwestii wykorzystania herbu. Ugrupowania polityczne od tego stronią, bo wiedzą, że wyzwala to emocje i sporo problemów. Ustalono zasady użyczania herbu. I na tym koniec dyskusji. Czyżby komuś przeszkadzało prawo? A może ktoś go nie zna? Uchwała Rady Miejskiej z 2 sierpnia 1993 roku w sprawie zasad używania herbu miasta stanowi że używanie herbu bez zgody miasta jest traktowane jako naruszenie dóbr osobistych.

I myślę, że prezydent raczej nie będzie nikogo ścigał. Należy to potraktować jako pewien incydent, który nie miał prawa mieć miejsca. A szefowie sztabów wyborczych powinni porządnie przetrzepać cztery litery tym, którzy nie dopilnowali formalności.

Tylko że ja swoje a Ty swoje. Mówisz mi o Herbie - ok, ale możesz to mówić młodym działaczom z Młodych Demokratów, którzy takowy Herb w całej okrasie zamieścili na swojej stronie, Henryk Rupnik na swoim plakacie zamieścił natomiast jedynie niewielki fragment, który nie wskazuje jednoznacznie na Herb Miasta. Pokusiłeś się tu o małą nieścisłość pisząc, że złamane zostało prawo.

PS. a na tę latarnię z plakatu Rupnika też trzeba zgodę miasta? :)
Ostatnio edytowano poniedziałek, 6 lis 2006, 19:45 przez McCool, łącznie edytowano 1 raz
McCool
Rycerz forum

Postprzez Konsul » poniedziałek, 6 lis 2006, 19:43

Oj Blaaa, tym razem się rozpędziłeś i nie wychamowałeś. Ok, zdarza się. Wszystkiego dobrego.
Konsul
Gwiazdor

Postprzez BLAaa » poniedziałek, 6 lis 2006, 19:47

Nic się nie rozpędziłem.
Dokładnie takie mam zdanie na ten temat, a ulotkę Henryka B. rzeczywiście wyciagnąłem ze skrzynki pocztowej.
BLAaa
Uzależniony

Postprzez Demurrer » poniedziałek, 6 lis 2006, 20:11

BLAaa napisał(a):Mało mnie obchodzi, co ma Jasiu Gromek na szyi, bo to nie jest mój kandydat.

Jesteś pewien?
Demurrer
Gwiazdor

Re: Herb miasta w kampanii

Postprzez dziadek » poniedziałek, 6 lis 2006, 21:36

dziadek napisał(a): ...w jednym przypadku,delikatnie mowiąc - autor postu minął sie z prawda. :)

Jak już piszesz, że się minąłem z prawdą, to wskaż gdzie. Z góry dziękuję. Jeśli się pomyliłem, to poprawię błąd.

Z przyjemnością : kandydat Rupnik posiada pisemne zezwolenie urzedu miasta ...
dziadek
Twardziel

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do :: miasto kołobrzeg