Kołobrzeg pierwszy w Polsce

Chcesz się wypowiedzieć na temat naszego miasta, zrób to tutaj. To jest miejsce gdzie można pisać o wszystkich sprawach dotyczących Kołobrzegu.

Postprzez j0shu4 » sobota, 28 paź 2006, 21:44

mauritus napisał(a):he,he,he.............j0shu4.. przecież 8 lat temu wygrał Błaszczyk , no więc chyba wiesz dlaczego Prezydent nie mógł nic z tym zrobić.
Przecież pisałem , że urzędnicy, nie rozumiem o co Ci chodzi.
mauritus Wysłany: Dzisiaj 20:48 Temat postu:

wiem ze wygral blaszczyk , on tez mial w programie centrum kultury
tyle ze dlaczego przez 4 lata nic nie ruszylo z miejsca, temat wyplywa ponownie przed wyborami o to mi chodzi
jezeli chodzi o kladke jestem za tym zeby kosztowalo nawet 4 miliony , tylko zeby w koncu
stanela , zreszta kto by nie wygral predzej czy pozniej zrobia te kladke nawet za wieksze pieniadze a za 100 tysiecy to mozna zrobi most pontonowy co najwyzej
ps. kladka sie zawalila bo niektorzy jezdzili po niej samochodami zeby skrocic sobie droge
j0shu4
Moderator

Postprzez mauritus » sobota, 28 paź 2006, 22:11

Ja też jestem za tym żeby w końcu stanęła, bo uwielbiam chodzić do jachtowego na piwko i rybkę , na spacer, a i bliżej o wiele przez kładkę znad morza.
Pieniądze na kładkę są, tyle tylko, że radni blokują uchwałę, którzy ? chyba wiemy , to jest draństwo i tyle.
mauritus
Terminator

Postprzez Arkadiusz K » niedziela, 29 paź 2006, 11:03

mauritus napisał(a): to jest draństwo i tyle.

Retoryka rodem z Sejmu.
Arkadiusz K
V.I.P

Postprzez mauritus » niedziela, 29 paź 2006, 11:07

Mówisz o postępowaniu Platformy Samorządowej, to prawda z posłem na czele.
mauritus
Terminator

Postprzez Arkadiusz K » niedziela, 29 paź 2006, 11:09

mauritus napisał(a):Mówisz o postępowaniu Platformy Samorządowej, to prawda z posłem na czele.

ehhh głupiego nie przegadasz. Spadam.
Arkadiusz K
V.I.P

Postprzez mauritus » niedziela, 29 paź 2006, 11:13

No widzę, że dyskusja z kandydatem PO na radnego sprowadza się do używania inwektyw, smutne.
mauritus
Terminator

Postprzez Stavro » niedziela, 29 paź 2006, 11:15

mauritus napisał(a):No widzę, że dyskusja z kandydatem PO na radnego sprowadza się do używania inwektyw, smutne.

zycie... dlatego pialem , ze najlepszy jest sok pomidorowy...na moralnego kaca jaki zgotuja nam nasi miejscy "politycy" obiecujacy gruszki na wierzbie...
Stavro
Rycerz forum

Postprzez Konsul » niedziela, 29 paź 2006, 13:06

To nie chodzi o żadne "soki" itp. Po prostu to już jest prawidłowość, że "MD" nie mają żadnych argumentów, ich poziom dyskusji jest bardzo mizerny, datego wszystko starają się przeobrazić w żart lub po prostu milkną.
Konsul
Gwiazdor

Postprzez Stavro » niedziela, 29 paź 2006, 13:28

Konsul napisał(a):To nie chodzi o żadne "soki" itp. Po prostu to już jest prawidłowość, że "MD" nie mają żadnych argumentów, ich poziom dyskusji jest bardzo mizerny, datego wszystko starają się przeobrazić w żart lub po prostu milkną.

he bo ty soków nie lubisz...

a tak serio mam na mysli cala nasza "elyte"...ze wszystkich opcji...
Stavro
Rycerz forum

Postprzez BLAaa » niedziela, 29 paź 2006, 13:38

Ciekawa rzecz, najwiekszy wpływ na sytuację gospodarczą naszego miasta mieli kołobrzescy przedsiebiorcy. Skoro tak, to dlaczego nie zasilili komitetu Centroprawica Razem tylko ten stworzony przez marka Sobczaka?
BLAaa
Uzależniony

Postprzez BLAaa » niedziela, 29 paź 2006, 13:40

mauritus napisał(a):he,he,he.............j0shu4.. przecież 8 lat temu wygrał Błaszczyk , no więc chyba wiesz dlaczego Prezydent nie mógł nic z tym zrobić.
Przecież pisałem , że urzędnicy, nie rozumiem o co Ci chodzi.
mauritus Wysłany: Dzisiaj 20:48 Temat postu:

--------------------------------------------------------------------------------

Mieszkańców ,bo zaufali i dali szansę, radnych , bo wspierali(Ci którzy wspierali), urządników. Tak to trzeba czytać Josz.

Kładki nie ma , bo się zawaliła zapytaj BLAaa i Tomczaka czemu (dzisiej biją pianę o Kresową)

8 lat temu wybory wygrała prawica. A dokładnie dwa prawicowe ugrupowania: SPMZK obecnego prezydenta i AWS. Razem miały w Radzie Miejskiej bezwzględną większość 17 mandatów.
lewica zdobyła 15 mandatów.
Ale prawicowe towarzystwo było tak ze sobą skłócone, że AWS wolał dopuścic do władzy lewicę niz Bieńkowskiego. Zapytajcie p. Sławoja K. dlaczego. Udzielał w tamtym okresie pięknych wywiadów.

Jeżeli chodzi o kładke, to zawaliła się, bo pale byłay za płytko nabite, ale pytanie nie powinno iśc ani do mnie, ani do S. Tomczaka. Organem przejmującycm kładkę od ówczesnych najemców Portu Jachtowego była Zarząd Miasta, na czele którego stał Henryk Bieńkowski. Przejęcia na stan miasta dokonano bez dokumentacji technicznej i bez odbiorów technicznych, w zamian za należności.
Mauritius - drążenie tego tematu jest przysłowiowym strzałem w stopę.
A moim zdaniem ta kładka mogłaby byc, ale nie za takie pieniądze. Tutaj zgadzam się z radnymi, którzy nie zgodzili się na taaaaki wydatek.
BLAaa
Uzależniony

Postprzez Konsul » niedziela, 29 paź 2006, 13:57

BLAaa napisał(a):Ciekawa rzecz, najwiekszy wpływ na sytuację gospodarczą naszego miasta mieli kołobrzescy przedsiebiorcy. Skoro tak, to dlaczego nie zasilili komitetu Centroprawica Razem tylko ten stworzony przez marka Sobczaka?

Oczywiście sam doskonale wiesz. Ale na forum trzeba rzucić "element niepewności". Pan Sobczak od 4 lat ma sposób na życie, politykę. I teraz też próbuje ugrać swoje, oby z marnym skutkiem.
Konsul
Gwiazdor

Postprzez mauritus » niedziela, 29 paź 2006, 20:32

BLAaa, w 2001 roku kładkę dostaliście w użyczenie od miasta, a wtedy u władzy było SLD.
Na jej remont ZPM wydał ok. 50 tys. złotych, co więcej, firma która ją remontowała robiła co chciała, TY jako dyrektor nie znałeś, nie miałeś zakresu robót dla wykonującej firmy remont, podpisywałeś z nią umowy.Roboty wykonano nieterminowo i bez gwarancji zawartych pisemnie w przypadku wadliwego wykonania.Niebawem kładka się zawaliła, kasa w plecy.
Masz czelność krytykować ul.Kresową ?
mauritus
Terminator

Postprzez BLAaa » wtorek, 31 paź 2006, 19:53

mauritus napisał(a):BLAaa, w 2001 roku kładkę dostaliście w użyczenie od miasta, a wtedy u władzy było SLD.
Na jej remont ZPM wydał ok. 50 tys. złotych, co więcej, firma która ją remontowała robiła co chciała, TY jako dyrektor nie znałeś, nie miałeś zakresu robót dla wykonującej firmy remont, podpisywałeś z nią umowy.Roboty wykonano nieterminowo i bez gwarancji zawartych pisemnie w przypadku wadliwego wykonania.Niebawem kładka się zawaliła, kasa w plecy.
Masz czelność krytykować ul.Kresową ?

Zarówno w tym wcieleniu, jak i w poprzednich masz wybiórcza pamięć. Oto, w skrócie, historia kładki:
1. Na początku lat 90-tych Port Jachtowy miał najemcę, znaną kołobrzeską firmę żeglugową.
2. Ażeby zwiekszyć swoje obroty, firma ta wybudowała rzeczoną kładkę. Już wtedy były wątpliwości co do tej inwestycji, a zgłaszał je kapitan portu. Obiekt w KG przyjął sie.
3. W 1997 roku firma ta zalegała miastu c.a. 15 tys zł z tytułu czynszu.
4. Zarząd Miasta, a w zasadzie prezydent (wiadomo który) zdecydował, na wniosek tej firmy, że miasto przejmie kładkę w zamian za zaległy czynsz.
5. Pod koniec 1997r przetarg na najem kładki wygrał obecny najemca, znany i lubiany Wojtek D., chociaz nie oferował najwyższej kwoty. Protest złozył ówczesny członek Zarządu Miasta Bogdan Błaszczyk. Umowa została zawarta z naruszeniem ustawy o portach i przystaniach morskich. Nie muszę chyba mówić, kto się tam podpisał w imieniu miasta.
6. W 2000 r Miasto przekazało ZPM w uzytkowanie teren portu jachtowego (bez kładki).
7. W połowie 2001 roku na kładce zdażyl się wypadek - wczasowiczka złamała nogę, która wpadła jej w diurę. Stan kładki był fatalny w części nawierzchni, po której chodzili ludzie ( a czasami kilku durni jeździło samochodami!). Kobita dostała odszkodowanie, ok. 13 tys. zł.
8. Niedługo później, w Urzędzie Miejskim pojawił sie pomysł, żeby przekazać kładke ZPM, ku moim sprzeciwom (to nie jest infrastruktura portowa, ale ciag komunikacyjny).
9. W tym samym roku Rada Miejska podjela uchwałę, o przekazaniu kładki ZPM na kapitał zakładowy. H. Bieńkowski głosował za.
10. Po sesji wezwano mnie do UM celem podpisania umowy uzyczenia kładki, do czasu przygotowania aktu notarialnego. W umowie tej były zapisy mowiące o odpowiedzialności cywilnej ZPM. Polecono mi również jej wyremontowanie. Skarbnik Miasta Urszula Braun powiedziała wtedy, żebym zapomniał o jakims dofinansowaniu z miasta, bo ZPM za moich czasów miał sporą nadwyżkę finansową.
11. Kładka została wyremontowana za kwotę około 50 tys zł. Materiał - drewno impregnowane podcisnieniowo zakupilismy sami, po calkiem rozsądnej cenie w Sławoborzu. Prace były pilne, ze wzgledu na zbliżający się rok szkolny i zagrożenie dla młodzieży z Gimnazjum nr 1, która traktowała ten teren jak małpi gaj.
12. Przy przygotowaniu prac remontowych, okazało się, że Urząd Miasta nie dysponuje żadną dokumentacją techniczną kładki, a sama kładka nigdy nie została odebrana i dopuszczona do użytkowania przez właściwy organ (wtedy był to Urząd Morski). Remont siłą rzeczy stał się partyzantką. Załatwilismy, a w zasadzie Stachu Tomczak załatwił całą dokumentację.
13. Kto pamięta końcówke tamtego sezonu, to wie, że non stop lało, przez co prace się przedłużyły (na mokrym drewnie inspektor nadzoru nie pozwolił pracować). Jako władny odstapiłem od sankcji dla wykonawcy - miałem do tego pełne prawo. Nie jest prawdą, że nie znaliśmy zakresu remontu, skoro sami go zlecilismy.
13. Odmówiłem podpisania aktu notarialnego, co okazało się rok później słuszną decyzją.

Mam to głęboko w tyle, kto odpowiadał w 1997r za to, że Urząd Miasta nie przejął żadnej dokumentacji, a przez wiele lat kładka była typowym nielegałem. W połowie 2001r miałem zapewnić na niej bezpieczeństwo dla ludzi i to zrobiłem.
BLAaa
Uzależniony

Postprzez mauritus » wtorek, 31 paź 2006, 21:42

i 50 tysiaków popłynęło do Bałtyku.
mauritus
Terminator

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do :: miasto kołobrzeg