Zapadly wyroki w sprawie handlu na bulwarze !!!

Chcesz się wypowiedzieć na temat naszego miasta, zrób to tutaj. To jest miejsce gdzie można pisać o wszystkich sprawach dotyczących Kołobrzegu.

Postprzez ewe » środa, 27 wrz 2006, 07:42

P.S. Niestosowanie sie do uchwał Rady Miasta jest łamaniem prawa zawsze .
ewe
Gwiazdor

Postprzez kraall » środa, 27 wrz 2006, 08:50

A to ciekawy i chyba nowy zwyczaj.
Sędzia, który nie ma pewności i wydaje orzeczenie?
kraall
Mistrz klawiatury

Postprzez mauritus » środa, 27 wrz 2006, 09:30

Moja interpretacja jest taka.

Ustawa o lecznictwie uzdrowiskowym, uzdrowiskach i obszarach ochrony uzdrowiskowej oraz o gminach uzdrowiskowych i jej art.38 ust.1 pkt 1 lit.d w jednoznaczny sposób traktuje o tym kto decyduje, gdzie i w jakiej formie w strefia A uzdrowiska może być prowadzony handel
d)prowadzenia targowisk, z wyjątkiem punktów sprzedaży pamiątek, wyrobów ludowych, produktów regionalnych lub towarów o podobnym charakterze, w formach i miejscach wyznaczonych przez gminę.Gdyby nawet przyjąć zagmatwane uzasadnienie sędziego Grzymkowskiego, to za każdym razem Urząd Morskin w Słupsku musiałby pytać się "miasta" : czy wyraża zgodę na handel w tej strefie i w jakiej formie. Uczyniono to w nieco innej formie, a mianowicie podpisano umowę o przekazanie władania tym terenem przez miasto i jest to dokładnie to samo co wielokrotne pytanie się "miasta" o stanowisko w powyższej sprawie. Ustawa w jednoznaczny sposób określa kto decyduje o handlu w strefie A uzdrowiska.

Myślę, że sędzia się pomylił, do czego już powoli zaczyna się przyznawać.
mauritus
Terminator

Postprzez robson » środa, 27 wrz 2006, 13:14

mauritus skoro jestes taki madry to dlaczego Straz Miejska nie pisze wnioskow do sadu o ukaranie z USTAWY tylko o ukaraniew zwiazku z Uchwala Rady Miasta ?? odrazu ci odpowiem bo ta ustawa jest MARTWA nie posiada aktow wykonawczych i wielu innych rzeczy
robson
Bywalec

Postprzez mauritus » środa, 27 wrz 2006, 13:46

Nie ma aktów wykonawczych, bo nie są potrzebne, ponieważ meritum jest zapisane w ustawie. Nie ma delegacji nie ma aktów wykonawczych, wiesz o czym mówię?
mauritus
Terminator

Postprzez pluskwa » środa, 27 wrz 2006, 14:07

O czym ta dyskusja? Miejsce przysłowiowych gaci, sweterków i innych utensyliów jest w sklepie bieliźniarskim, na bazarku przy Okopowej itp. Na pewno NIE na promenadzie. Ilu z tych ludzi jest kołobrzeżanami? Ile, ze sprzedanego towaru zostało nabyte legalnie na fakturę? Dlaczego w tłumie ludzi nie mam prawa przejść chodnikiem, bo zajmuje mi go jakiś handlarz ze swoimi ladami? Problemem nie jest ustalenie winnego. Problemem jest skuteczne, nieodwracalne usunięcie szmacianych handlarzy z promenady. I nikt mnie nie przekona, że to nie szkodzi wizerunkowi miasta. Jeżeli to takie wspaniałe, to załóżmy stanik łabędziom z herbu.
pluskwa
Twardziel

Postprzez mauritus » środa, 27 wrz 2006, 14:50

Pluskwa, wszystko się o prawo rozbija i o politykę. Oglądam TKK i widzę Janusza Gromka, który twierdzi , że prawo jest prawem i prezydent popełnił błąd, sam zapomniał , że uchwała jest uchwałą rady miasta, zapomina o tym jak i kto głosował w tej sprawie.
Zapomina również o tym , że kilka dni wcześniej popiera zakaz handlu w tamtym miejscu, pan poseł również , ba, dwa posełym i gros radnych! O co chodzi ?
mauritus
Terminator

Postprzez ewe » środa, 27 wrz 2006, 15:34

Chodzi o to , że niektórzy zamiast uzdrowiska wolą mieć śmieciowisko ,szumnie nazywane handlem bulwarowym :)
Już widzę te zjeżdżające tłumy do Kołobrzegu różnej maści handlarzy z wózkami ,stolikami ,może nawet namioty będą na plaży.

Faktycznie dziwne te wypowiedzi niektórych naszych polityków ,którzy albo starają sie cwanie milczeć albo sugerują niby inne, jakieś abstrakcyjne rozwiązania.
Jak widać tylko prezydent stoi odważnie na straży` porządku w tym mieście , nie bacząc na to ile głosów straci a reszta chowa głowę w piasek , niepotrafiąc opowiedzieć się po stronie prawa.
ewe
Gwiazdor

Postprzez mauritus » środa, 27 wrz 2006, 15:43

Ewe , Ty mnie nie strasz i nie sugeruj , bo warzszawiak to czyta.
mauritus
Terminator

Postprzez Didi » środa, 27 wrz 2006, 15:52

a skarbowy sie do nich nie moze uczepic? ze sprzedaja towar kasy fiskalnej itp? czy trzeba jakis prog finansowy osiagnac by zuwac kasy w takich miejscach ?
Didi
Rycerz forum

Gadu-Gadu: 0

Postprzez ewe » środa, 27 wrz 2006, 15:52

Dla mnie sprawa jest prosta , prawo czy miejscowe ,czy ustawowe obowiązuje na terenie władania . I nie ma znaczenia kto zarządza aktualnie terenem Urząd Miejski czy Urząd Morski.
ewe
Gwiazdor

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do :: miasto kołobrzeg