abyss napisał(a):Ja też chciałbym poznać konkrety, bo jak pamiętam to zawsze za najlepszy ogólniak uchodził "Kopernik" i tak naprawdę nie wiem dlaczego.
Piszesz, że tak naprawdę nie wiesz dlaczego „Kopernik” zawsze za najlepszy uchodził. Czy mam rozumieć, że nie wiesz, iż przez dziesiątki lat był jedynym ogólniakiem w mieście? Nie sądzę. Ale jeśli tak twierdzisz, to nie pozostaje mi nic innego, jak wyjaśnienie, że "Kopernik" siłą rzeczy stał się szkołą dającą przepustkę do wszystkich uczelni. Tak powstawała tradycja najlepszej szkoły, bo drugiej ogólnokształcącej nie było. Przez dziesiątki lat nauczyciele i uczniowie liczeni w tysiące budowali tradycje tej szkoły. Dlatego trzeba dokonać nie lada sztuki, by w bliskim sąsiedztwie utworzyć konkurencyjną szkołę. Nie zaprzeczysz, że Pan Janusz Gromek dokonał tego w zawrotnym tempie, ku uciesze nas wszystkich, bo konkurencja nikomu nie zaszkodziła a rywalizacja podnosi poziom nauczania. Przecież doświadczałeś na własnej skórze, jak ciężko dyrektorowi szkoły zdobyć tak znaczącą pozycję, więc proszę, nie udawaj, że „tak naprawdę nie wiesz dlaczego”.