Rowerzyści - samobójcy

Tutaj można pisać o wszystkim i o niczym. Jeżeli to, co chcesz napisać nie pasuje do żadnej innej kategorii, właśnie tu powinno się znaleźć.

Postprzez Trojan » niedziela, 3 wrz 2006, 11:44

wszystko zależy od organizmu pijącego , jeden potrafi wypic piwo i jest to dla niego jak herbatka a drugi wypije i już mu w głowie się kręci , ale fakt nie powinno się nawet po piwie wsiadac do samochodu ale co z tego skoro ludzie i tak to robią :evil:
Trojan
Dyskutant

Postprzez Rzułf » niedziela, 3 wrz 2006, 12:18

Trojan napisał(a):wszystko zależy od organizmu pijącego , jeden potrafi wypic piwo i jest to dla niego jak herbatka a drugi wypije i już mu w głowie się kręci , ale fakt nie powinno się nawet po piwie wsiadac do samochodu ale co z tego skoro ludzie i tak to robią :evil:

Zgadza się. Nigdy dwóch piw przed jazdą nie piję, ale często jedno w lecie. Jedno piwo dla mnie nie jest odczuwalne, ale zawsze jest strach przed policją. Jesli ktoś wie, że nei może pić to niech nie pije.

Wracając do tematu
Na początku lipca byłem świadkiem jak rowerzysta przejeżdzał na rowerze przez pasy. Sytuacja niby normalna, bo to widzi się codziennie. Mnie to zresztą zwisa co on robi, bo i tak musze przepuścić pieszych. Ale widziała to policja. I co? I nic. Przejechali. Liczy sie sam fakt nierównego traktowania uczestników ruchu drogowego. Tak jest w całej Polsce. Jak swoim trupem jechałem 30km/h to policja potrafiła mi zwrócić uwagę za wolną jazdę. Ciuchcia już może jeżdzić 20km/h i torować całe miasto. Już raz przez tego złoma spózniłem się do pracy. 30 minut mi nie wystarczyło, aby dojechać z Podczela do Kołobrzegu. Nie dość, że miasto w lecie jest zakorkowane, to jeszcze to.
Nie lubię jeżdzic rowerem, ale nie mam nic do rowerzystów. Jeżdzą wolno, bo takie mają możliwości, a wyprzedzenie to żaden problem. Ale już za brak oświetlenia to powinni walić ładne kary.
Rzułf
Bywalec

Gadu-Gadu: 0

Postprzez report » niedziela, 3 wrz 2006, 13:21

gość napisał(a):Biała Dama w temacie rowerzyści samobójcy :twisted:

limuzynka pozdrawia białą damę :D

biała dama z kosą / ha
report

Postprzez Colberg » poniedziałek, 4 wrz 2006, 21:46

Rzułf napisał(a):Na początku lipca byłem świadkiem jak rowerzysta przejeżdzał na rowerze przez pasy. Sytuacja niby normalna, bo to widzi się codziennie. Mnie to zresztą zwisa co on robi, bo i tak musze przepuścić pieszych. Ale widziała to policja. I co? I nic. Przejechali. Liczy sie sam fakt nierównego traktowania uczestników ruchu drogowego. Tak jest w całej Polsce.

Marudzisz. Rowerzysta przejeżdżający przez pasy (tuż obok przechodzących pieszych) nie stanowi żadnego zagrożenia w ruchu drogowym. Więc dlaczego mandat? Co innego gdy ktoś na rowerze wpada na puste przejście...
A zresztą... pokaż gdzie w Prawie o ruchu drogowym znajduje się zakaz przejeżdżania na rowerze przez pasy. :twisted:
Colberg
Ważniak

Postprzez abyss » poniedziałek, 4 wrz 2006, 22:23

Przejście dla pieszych, jak nazwa wskazuje .Nie przejazd dla rowerów, tym bardziej w poprzek drogi, paniał.
abyss
Mistrz klawiatury

Postprzez Meeta » wtorek, 5 wrz 2006, 11:04

Colberg napisał(a):
Marudzisz. Rowerzysta przejeżdżający przez pasy (tuż obok przechodzących pieszych) nie stanowi żadnego zagrożenia w ruchu drogowym. Więc dlaczego mandat? Co innego gdy ktoś na rowerze wpada na puste przejście...
A zresztą... pokaż gdzie w Prawie o ruchu drogowym znajduje się zakaz przejeżdżania na rowerze przez pasy. :twisted:

Taka ciekawostka.... Chodnik jest dla pieszych, sciezka dla rowerzystów, a na przejsciu trzeba przejsc i przejechanie rowerem jest karane mandatem.... 350 złotych... bagatelka :D
Meeta
Twardziel

Postprzez report » wtorek, 5 wrz 2006, 13:14

uf scieżka kończy sie gwałtownie a przejście kusi, co mam dylac z buta - >?
report

Postprzez Vin » wtorek, 5 wrz 2006, 13:16

na osiolku sie przejedz
Vin
Uzależniony

Postprzez Colberg » wtorek, 5 wrz 2006, 18:20

Meeta napisał(a):Taka ciekawostka.... Chodnik jest dla pieszych, sciezka dla rowerzystów, a na przejsciu trzeba przejsc i przejechanie rowerem jest karane mandatem.... 350 złotych... bagatelka :D

:lol: :lol:
Miałeś wizję?
No to pokaż palcem podstawę prawną takiego mandatu...
http://prawo.hoga.pl/taryfikator/start.asp
Colberg
Ważniak

Postprzez abyss » wtorek, 5 wrz 2006, 18:33

http://rowery.trojmiasto.pl/news.phtml? ... &strona=13

Colberg tu masz odnośnie Twoich wątpliwości :)
abyss
Mistrz klawiatury

Postprzez Colberg » wtorek, 5 wrz 2006, 18:44

abyss... Co do mandatu mogę się zgodzić :cry:
Ale to raptem 50 złotych - a nie 350 8)
Colberg
Ważniak

Postprzez abyss » wtorek, 5 wrz 2006, 19:52

Tak jest, to 50 , a nie 350 zł.
abyss
Mistrz klawiatury

Postprzez Meeta » środa, 6 wrz 2006, 09:22

Informacje tą wziałem z wiadomości... niedawno o tym mówiono i pamiętam, że mowiono o kwocie nawet 350 złotych. Moze sie pomylili, albo po prostu podali najwyższy możliwy wymiar kary. Na podanej stronie było napisane tak:

"Naruszenie przez kierującego rowerem na przejeździe dla rowerzystów zakazu:

* wjeżdżania pod bezpośrednio jadący pojazd - 250 zł" Więc jest to juz blizsze temu co napisałem, wiec kto wie ;)
Meeta
Twardziel

Postprzez abyss » środa, 6 wrz 2006, 11:06

A odróżniasz przejazd dla rowerzystów od przejścia dla pieszych :twisted:
abyss
Mistrz klawiatury

Postprzez Meeta » środa, 6 wrz 2006, 21:03

Oj, nie doczytalem ;) No w każdym razie pamiętam, że ździwiła mnie kwota 350 zł i dlatego utkwiła mi w pamięci, a czy to był błąd, czy coś innego... już chyba nie dojde :)
Meeta
Twardziel

Poprzednia strona

Powrót do :: hydepark