Ogromne inwestycje w oświacie

Chcesz się wypowiedzieć na temat naszego miasta, zrób to tutaj. To jest miejsce gdzie można pisać o wszystkich sprawach dotyczących Kołobrzegu.

Postprzez Demurrer » czwartek, 24 sie 2006, 20:50

simplicissimus napisał(a): Co więcej, dotyczy to tylko pewengo grona osób, myślę, że w kategorii numeratywnej.

Co to jest kategoria numeratywna?
Demurrer
Gwiazdor

Postprzez Demurrer » czwartek, 24 sie 2006, 21:01

simplicissimus napisał(a):

P.S. Kategoria numeratywna - zamknięta, skończona.

enumeratywna :wink:
Demurrer
Gwiazdor

Postprzez BLAaa » czwartek, 24 sie 2006, 21:01

Tu nie zgodze sie z pimplim.
Byłem uczniem tej szkoły i wiem, że nie utrzymaja w szkole dzieciarni, a ta jak zwylke zywa i ciekawa zacznie penetrowac plac budowy. Żeby tylko nie doszło do jakiejs tragedii. Zdecydowanie za póxno z tym ocieplaniem wystartowali. No chyba, że skończa do 1 wrzesnia.
BLAaa
Uzależniony

Re: Ogromne inwestycje w oświacie

Postprzez BLAaa » wtorek, 29 sie 2006, 08:50

abyss napisał(a):Godnym zauważenia jest powstający zespół boisk sportowych w Gimnazjum nr 1.Szacunkowy koszt nwestycji w/g mnie to 300 tysięcy zł.
Mówiłem, że tak będzie :wink:

Zapomniałeś tylko dodac, że połowa kasy bedzie pochodziła z kontraktu dla województwa, którym z ramienia zarządu województwa "opiekuje" się Henryk Rupnik. W zasadzie to jemu nalezy podziekowac, że dopilnował tematu. I trochę źle oszacowałeś koszt, bo nie będzie to 300 tys. zł, tylko 1/3 tego.

Z kolei ciekawie zapowiada się otwarcie euroboiska przy Śliwińskiego. Ktos zapomniał poinformowac, że po raz kolejny będzie obsuwa terminu. A do tego MKP Kotwica też zamierza przesunąć organizację swojego 60-lecia. I wcale nie twierdze, że chcą to zrobić bliżej wyborow.
BLAaa
Uzależniony

Postprzez BLAaa » wtorek, 29 sie 2006, 10:52

No i stało się, odwołali otwarcie euroboisk i przesuneli w czasie. Pewnie gdzieś na październik.
I pewnie przez przypadek 60-lecie Kotwicy również.
BLAaa
Uzależniony

Postprzez abyss » wtorek, 29 sie 2006, 12:13

Wkrótce boiska w szkole 4, 5 i 8. Brawo panie prezydencie.
abyss
Mistrz klawiatury

Postprzez BLAaa » wtorek, 29 sie 2006, 13:00

abyss napisał(a):Wkrótce boiska w szkole 4, 5 i 8. Brawo panie prezydencie.

Wkrótce dojazd do szkoły podstawowej nr 9 i jej boiska objazdem, przez Bagicz i prywatny teren BCT. BRAWO PANIE PREZYDENCIE.
BLAaa
Uzależniony

Postprzez abyss » wtorek, 29 sie 2006, 15:13

Teren był własnością Ustronia Morskiego, mogli sprzedać komu chcieli. Inwestycje spartolił albo projektant albo firma realizująca budowę tej drogi.Doszukiwnie się nieprawidłowości związanych z procedurą przetargową jest niedorzecznością.
Na co czekasz BLAaa, bierz kolegę posła Karpiniuka i donoś do Kuca :evil: no dawaj!
abyss
Mistrz klawiatury

Postprzez Konsul » wtorek, 29 sie 2006, 16:02

Jeżeli specyfikacja warunków zamówienia była zrobiona z należytą starannością, tj. Miasto określiło w sposób wyczerpujący i dokładny, jak ma "być zrobiona" ul. Kresowa. I jednocześnie jej dobre wykonanie mieściło się w granicach finansowych, przeznaczonych na remont tej nawierzchni, to zwycięzca przetargu ponosi całkowitą odpowiedzialność za swoją pracę. Jedno z założeń, o zbyt małych nakładach przeznaczonych przez Miasto, w takim przypadku nie ma racji bytu. W takim sytuacji nie zgłosił by się żaden wykonawca. Każdy firma by uznała, iż za te pieniądze nie można zbudować dobrej drogi. A jak wiemy, wykonawca się zgłosił, wygrał, "wykonał" i teraz musi ponieść konsekwencja "spapranej" roboty.
Oczywiście każdy rozumie irytację mieszkańców Podczela, a oponenci Prezydenta próbują grać tą kartą i zbijać kapitał polityczny. Ja uważam, że niesłusznie. Cóż taka jest polityka.
Konsul
Gwiazdor

Postprzez Vin » wtorek, 29 sie 2006, 16:39

BLAaa napisał(a):

Wkrótce dojazd do szkoły podstawowej nr 9 i jej boiska objazdem, przez Bagicz i prywatny teren BCT. BRAWO PANIE PREZYDENCIE.

:lol:

dolaczam sie do gratulacji
Vin
Uzależniony

Postprzez BLAaa » wtorek, 29 sie 2006, 19:41

Konsul napisał(a):Jeżeli specyfikacja warunków zamówienia była zrobiona z należytą starannością, tj. Miasto określiło w sposób wyczerpujący i dokładny, jak ma "być zrobiona" ul. Kresowa. I jednocześnie jej dobre wykonanie mieściło się w granicach finansowych, przeznaczonych na remont tej nawierzchni, to zwycięzca przetargu ponosi całkowitą odpowiedzialność za swoją pracę. Jedno z założeń, o zbyt małych nakładach przeznaczonych przez Miasto, w takim przypadku nie ma racji bytu. W takim sytuacji nie zgłosił by się żaden wykonawca. Każdy firma by uznała, iż za te pieniądze nie można zbudować dobrej drogi. A jak wiemy, wykonawca się zgłosił, wygrał, "wykonał" i teraz musi ponieść konsekwencja "spapranej" roboty.
Oczywiście każdy rozumie irytację mieszkańców Podczela, a oponenci Prezydenta próbują grać tą kartą i zbijać kapitał polityczny. Ja uważam, że niesłusznie. Cóż taka jest polityka.

Nigdy nie kwestionowałem procedury przetargowej.
bardziej sam etap realizacji. Żeby mieć 100% pewność kto zawinił, trzeba dokonać analizy 4 rzeczy:
1. Umowa z projektantem, a szczególnie jej warunki (zakres);
2. Umowa z wykonawcą;
3. dziennik budowy i dokonywane w nim wpisy uprawnionych osób;
4. Jakość pracy inspektora nadzoru inwestorskiego.

Bo co widac, to widać.
Dlatego ja daleki jestem do kierowania sprawy do prokuratury, żeby było jasne. Może PO ma większą wiedzę. Ale to off topic

Ciekawi mnie powód obsuwy terminu oddania euroboisk. Może macie lepsza wiedze?
BLAaa
Uzależniony

Postprzez abyss » wtorek, 29 sie 2006, 20:39

Vin napisał(a):
BLAaa napisał(a):

:lol:

dolaczam sie do gratulacji

No w końcu doceniasz :lol:
abyss
Mistrz klawiatury

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do :: miasto kołobrzeg