Eonica napisał(a):"Dlaczego każda egzekucja obraża nas bardziej niż morderstwo? Z powodu owego chłodu sędziów, dręczących przygotowań, ze zrozumienia faktu, że oto używają człowieka jako środka, żeby innych ludzi odstraszyć. Wina bowiem pozostaje bez kary, nawet gdyby wina była: ta leży w wychowawcach, rodzicach, otoczeniu, w nas, nie w mordercy."
F. Nietzsche - Ludzkie, Arcyludzkie
Kara śmierci, nawet gdyby była względnie sprawiedliwa ma w sobie coś tak obrzydliwego, że aż to jest nie do pomyślenia...Szczególnie, a może właśnie w krajach tzw. cywilizowanych - wszystko jest przeprowadzane tak sterylnie, 'humanitarnie'...Jakby człowiek przed popełnieniem przestępstwa a po nim był czymś zupełnie innym.
Ciekawe co czuje osoba która musi uśmiercać tych skazańców - no chyba że czuje chorą satysfakcję myśląc sobie "sprawiedliwości stało się za dość" i wstrzykuje truciznę...
I co ciekawe większość katolików jest za karą śmierci - przynajmniej tych zamieszanych w politykę... Zupełnie tak, jakby w Biblii nie było napisane: "Nie sądźcie, abyście nie byli sądzeni. Albowiem jakim sądem sądzicie, takim was osądzą, i jaką miarą mierzycie, taką i wam odmierzą"...
NIC nie upoważnia nikogo do przywłaszczania sobie posiadania prawa odebrania życia... Komukolwiek : /
Eureka napisał(a):Chylę czoła za sposób przedstawienia problemu. Myślę tak samo, ale nie mogłem się zebrać, by tak trafnie wyrazić swoje myśli. Gratuluję.
to po prostu moje zdanie (mimo wszystko dziękuję).
Na ten temat dyskutowałam już nie raz. Zazwyczaj byłam jedyną osobą w gronie która była przeciwna temu więc trzeba było się nagadać

- swoją drogą ciekawe, jaki pogląd na tę sprawę ma ojciec Dyrektor
Eonica napisał(a):Ciekawe co czuje osoba która musi uśmiercać tych skazańców - no chyba że czuje chorą satysfakcję myśląc sobie "sprawiedliwości stało się za dość" i wstrzykuje truciznę...
I co ciekawe większość katolików jest za karą śmierci - przynajmniej tych zamieszanych w politykę... Zupełnie tak, jakby w Biblii nie było napisane: "Nie sądźcie, abyście nie byli sądzeni. Albowiem jakim sądem sądzicie, takim was osądzą, i jaką miarą mierzycie, taką i wam odmierzą"...
padalec_ napisał(a):Dla zwolenników kary śmierci - kara śmierci. Dla reszty dożywocie.
i tyle na ten tamat
NIC nie upoważnia nikogo do przywłaszczania sobie posiadania prawa odebrania życia... Komukolwiek : /
Powrót do :: wydarzenia, opinie, komentarze
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość