Do woja marsz do woja...

To jest kawałek forum dla ludzi którzy mają coś do powiedzenia na tematy polityczne, społeczne czy gospodarcze. Masz ciekawe poglądy, chcesz się podzielić swoimi przemyśleniami, skomentować wydarzenia z kraju lub świata, proszę bardzo...

Postprzez qrczak » piątek, 7 lip 2006, 10:13

ewe napisał(a):
Palacz napisał(a):Ja mam pomysł. Może uzbierajmy podpisy pod petycją o wykształceniu polityków . Tzn , że muszą mieć wykształcenie min wyższe. I ciekawe co wtedy się stanie ?? Ja tego nie rozumie dlaczego garstka moherowych babć i innych temu podobnych ma mi wybierać droge życiowom. I co to ma być armia zawodowa?? Przecież wiadomo , że broń jest tak zrobiona żeby mogły jej używać dzieci . To po co ja tam mam iść ?? Pić i słuchać jakiegoś burka kaprala. A takiego wała . Tyle mnie zobaczom . Przecież to znowu spowoduje wyjazdy za granice i co najgorsze młodzież nie będzie chciała przynajmniej jakaś część iść na studja . Koniec ogulniaka itp . i nara Polsko. Dlatego jestem zażartym przeciwnikiem byłego układu Uw i Solidarności. Ale przecież mamy demokracje. Najbardziej rozwala mnie fakt , że pisowcowi naplujesz na tważ a on i tak powie , że deszcz pada . RPis NIE !!!!

A dlaczego inni mają za ciebie się męczyć. Nie jest to wiele , też mógłbyś coś dla tego kraju zrobić. I przy okazji może poduczą Cię ortografii.

Sorry, ale co ten kraj robi dla swoich obywateli :?:
Robi tyle, że Kazimierz Zadowolony jeździ po świecie i skamle o otwarcie zagranicznych rynków pracy dla Polaków. Potem jest jednocześnie zadowolony i zmartwiony. Martwi się, że młodzi ludzie wyjeżdżają za granicę (sam prosi o otwarcie rynków pracy) i jednocześnie cieszy się, że bezrobocie maleje.

I ewe, nie wytykaj innym ortografów. Nie pisze się ździwiony tylko zdziwiony.

P.S. To pisałem ja. Kolejny facet z układami w WKU. I symulant. Przeniesiony po studiach do rezerwy.
qrczak
Gwiazdor

Postprzez Mafi » piątek, 7 lip 2006, 11:08

Dla mnie bez sensu ściągać wszystkich na chama... jedynych żywicieli rodziny, studentów...
I to na 4 miesiące... i po kiego? Jak ktoś chce studiować- uczy się, to od wojska powinien mieć spokój.
Już lepiej szkolić tych, którzy tego naprawdę chcą- i to na zawodowców, a nie na odpierdziel wszystkich... bo co to są 4 miesiące?

Następny mądry pomysł...
Mafi
Gwiazdor

Gadu-Gadu: 5335991

Postprzez Roman » piątek, 7 lip 2006, 12:27

i będzie gówniana armia - źle wyszkolona - i dopiero zacznie się kombinatoryka

tak jak Sath^Raa napisał - dziś się liczy mniej liczna, a profesjonalna armia,

a dzielenie się powszechnym obowiązkiem obrony ojczyzny solidarnie po 4 miechy, to nie dość, że anachronizm, to jeszcze wynaturzony

jak sobie mam wyobrazić siebie (pod względem sprawności fizycznej kalekę) obciążonego 30-kg szitem, biegającego i skaczącego słuchając jak jakiś kapral bluzga moją matkę - to naprawdę, przy największym patriotycznym uniesieniu nie widzę tu żadnego pożytku dla IV Rzeczpospolitej

To po co ja tam mam iść ?? Pić i słuchać jakiegoś burka kaprala.

Palacz - nie ty będziesz w armii pił, ale biegał burkom po wódkę
Roman
Mieszka tu

Postprzez BLAaa » piątek, 7 lip 2006, 13:06

Co za dziwne pomysly ma ten PiS w MON-ie?

Po jaką cholerę ściagac do woja 19-to latków? Na cztery miechy? Paranoja. Studentów? Debilizm. Jedynych zywicieli rodziny? idiotyzm.

Albo chcemy miec armię zawodową, albo pospolite ruszenie, czyli mięso armatnie. Do woja powinni iść Ci, którzy chcą. Ochotnicy. Jesteśmy w NATO, żadna nieprzewidziana wojna nam nie grozi. Ale chłopcy z PiS lubia brać w kamasze.
BLAaa
Uzależniony

Postprzez Palacz » sobota, 8 lip 2006, 07:46

Ja tam bym im pobiegał. Szybko by była jednostka karna :] :x
Palacz
Dyskutant

Postprzez kraall » sobota, 8 lip 2006, 07:51

Cóż, mamy taką armię jakiego mamy ministra obrony narodowej - wykształcony, inteligentny, kulturalny, wybitny sportowiec, ba, bohater wojny o niepodległość Afganistanu, do tego jeszcze poseł na Sejm RP, wybrany w wolnej Polsce, w demokratycznych wyborach. Przepraszam, o co chodzi? Chcieliśmy - mamy wreszcie właściwego człowieka na właściwym miejscu! Panie Radeczku, tylko tak dalej. Zniewieściałych młodzieńców w kamasze. Lekarzy w kamasze. Górników, stoczniowców, rolników itd. w kamasze. Wszystkich Polaków (oprócz członków PiS) w kamasze. Niech sobie Naród nie myśli, że będzie podskakiwał władzy.
kraall
Mistrz klawiatury

Postprzez Palacz » sobota, 8 lip 2006, 23:23

Władza hahahhahahaha normalnie nie moge . Mamy demokracje i władze można obalić. Chyba wiesz co się robi do Pisuaru . I wszystko na temat .
Palacz
Dyskutant

Postprzez kraall » poniedziałek, 10 lip 2006, 08:14

Tak na marginesie - obalanie władzy nie ma nic wspólnego z demokracją. To rewolucja.
kraall
Mistrz klawiatury

Postprzez Arkadiusz K » poniedziałek, 10 lip 2006, 14:07

quad napisał(a):
WZT napisał(a):
KaucZ napisał(a):no i teraz ja jestem ciekaw mojej sytuacji... bo jak czesc wie powtarzam rok w licku i we wrzesniu stuka mi 19. Co teraz ? Bede chcial zdac mature to nie bo do woja mam zapieprzac ? O nie... durny pomysl... nawet gorzej... pomijajac to ze jestem przeciwny przymusowemu poborowi w ogole, ale to juz jest masakryczna przesada !

jak narazie Ciebie nie rusza bo siedzisz w liceum wiec jestes kryty

G... prawda, jezeli toto przejdzie to do woja ida WSZYSCY ktorzy ukonczyli 19 lat i maja zdatne zdrowie - nie ma zmiluj. I tak, Kauczu, oblewasz przez to mature (ja oblewam przykladowe studia).

Druga sprawa to wyjasnienie pana ministra ze to krok przed wprowadzeniem zawodowej armii. "Przed wprowadzeniem zawodowej armii musimy przeszkolic wszystkich mlodych ludzi" WTF? Oni beda przeszkalac tak do 3000 roku? Czy juz z gory zakladaja ze po 5 latach mlodzi pouciekaja za granice i nie bedzie kogo przeszkalac?:)

Jendak cala sprawa nie przejdzie...
1. Nie ma na to zaplecza logistycznego, bo przeca jednoski sie likwiduje. Niech przykladem bedzie nasze piekne miasto: gdzie wy tu chcecie pomiescic 2000 poborowych z rocznika '87 przykladowo? Co zabieramy mieszkania ktore zrobili w "czewonych" koszarach ?:)
2. Nie ma na to kasy: kabza MONu swieci pustaki a tutaj trzeba wyzywic, ubrac i utrzymac 200 000 nowych poborowych? Buahahahahahahah tyla powiem.
3. Nie ma sztabu... bo ile my mamy osob w MONie zawodowych: szybkie <clickety click> wyjasnia: mamy 76 482, z generalami i oficerami... I ta liczba ma sobie poradzic z 200 000 roznego typu mlodziezy? No ja juz widze jak to kaprale beda przez okno latac...

Chociaz jak tak teraz pomysle to zbliza sie slawna IV RP i raczej nie ma tutaj miesca na logike, wiec jakby to przeszlo to ja organizuje bojowke i obalam wladze ;)

Kasa MON pustkami nie świeci. Problemem będzie raczej logistyczne zmobilizowanie takiej liczby ludzi. W 4 miesiące można wyszkolic bardzo dobrego piechocińca. Żeby nie było pomysł moim zdaniem "chory".
Arkadiusz K
V.I.P

Postprzez loisslane » środa, 26 lip 2006, 16:17

Polecam tekst Rafala Wolnego na http://www.glos-pomorza.pl. Autor poszedl do wojska i od srodka, na wlasnej skorze przekonal sie, ze wciaz istnieje wrecz ksiazkowa fala. tylko ze zamiast sie jej poddac, czynnie sie sprzeciwia.
loisslane

Postprzez ewe » środa, 26 lip 2006, 16:41

więc ma chłop ciężkie życie ,może jakiś masochista
ewe
Gwiazdor

Postprzez Slayer » piątek, 28 lip 2006, 16:05

ad. pomyslu powszechnego poboru... wojsko nie jest w stanie 'przerobic' takiej ilosci poborowych, nie ma na to funduszy, ani zaplecza bo od lat postepuje proces zamykania jednostek wojskowych nie wspominajac juz o wprowadzaniu sluzby zawodowej i stopniowym rezygnowaniu z ZSW i sluzby nadterminowej... predzej czy pozniej ktos wytlumaczy to idiotom w rzadzie i ten pomysl powszechnego poboru poprostu zniknie, bo wkoncu polskiej armii nie zalezy na upodobnieniu sie do Koreii Polnocnej, gdzie maja ponad milionowa armie, ale nalezy zapytac: ilu z tych zolnierzy ma buty?

ten pomysl bylby dobry w poprzednim ustroju, ale do obecnej sytuacji politycznej na swiecie poprostu nie pasuje, przyszlosc to armie zawodowe, dobrze wyszkolone i wyposazone... i tyle na temat :)
Slayer
Terminator

Poprzednia strona

Powrót do :: wydarzenia, opinie, komentarze