miejsca i legendy

Tutaj można pisać o wszystkim i o niczym. Jeżeli to, co chcesz napisać nie pasuje do żadnej innej kategorii, właśnie tu powinno się znaleźć.

Postprzez Flo_ » poniedziałek, 3 lip 2006, 22:53

Bunkrowiec napisał(a):Z tego co kojarzę to nawet nam pokazywałes którą.

to czemu ja nie wiem kim jestes? :P
Flo_

Postprzez Bunkrowiec » poniedziałek, 3 lip 2006, 22:54

Jeszcze wstawię jedną ledendę (specjalnie dla FiDo)

Najbardziej znaną legendą związaną z okolicą jest podanie związane z Kamieniem Katarzyny (Katrinenstein). Jest to głaz około dwumetrowej długości o dość regularnych kształtach leżący sobie od wieków nad Gościnką na południe od młyna. Można tam dotrzeć od strony drogi na Robuń - niedaleko Technikum należy skręcić w lewo. Legenda występuje w trzech wersjach znacznie różniących się od siebie:

Wersja 1. Katarzyna von Grabs była córką rycerza, którego zamek wznosił się między Mołtowem a Gościnem na wzgórzu nad Gościnką. Miała także brata, człowieka wesołego i żądnego uciech. Sama natomiast była pod przemożnym wpływem Kościoła, a po założeniu w Gościnie parafii zapragnęła zrobić dla niego coś wyjątkowego. Wszystko jednak wskazywało, że braciszek - a przy okazji dziedzic włości rodowych - nie za bardzo będzie się chciał się podzielić dobrami. Katarzyna zrobiła wtedy coś strasznego - skrytobójczo otruła brata. Czyn ten jednak wyszedł szybko na jaw, a sprawczyni została osądzona i skazana na śmierć przez tradycyjne łamanie kołem. Rodzice jednak wystąpili o nadzwyczajny akt łaski do samego papieża. Ten uznał, że u podstaw tego czynu stało dobro Kościoła i zmienił karę śmierci na ciężką pokutę - musiała m.in. odbyć pieszą pielgrzymkę do Grobu Chrystusa w Ziemii Świętej, a idąc, każdego dnia o określonej porze ma pełznąć na kolanach z kołem zawieszonym na ramieniu. Po wykonaniu pokuty, po latach Katarzyna wróciła do domu i poświęciła się działalności charytatywnej i z czasem zaczęto ją nazywać "świętą". Miejsce jej spoczynku ma upamiętniać ten wielki kamień.

Wersja 2. Tu Katarzyna jest bliżej nieokreśloną księżną czy panią, która zgładziła swoje dziecię. Czyn ten wyszedł na jaw, sprawczyni została oddana pod sąd. Dopatrzono się jakichś okoliczności łagodzących czy też było to - jakbyśmy dziś powiedzieli - "niedopełnienie obowiązków wychowawczych" i nie skazano Katarzyny na śmierć, jak to wówczas było w zwyczaju, lecz jako karę wyznaczono Katarzynie niesienie koła hańby na plac katowski. Znajdował się on właśnie przy wielkim kamieniu. Dodatkową karą było ufundowanie kościołowi malowidła odpowiednio upamiętniającego to wydarzenie. Z tej legendy wynikałoby, że Kamień Katarzyny był ongiś kamieniem, na którym dokonywano egzekucji.

Wersja 3. W tej wersji księżna Katarzyna jest kobietą nieszczęśliwą w małżeństwie i zakochuje się we własnym szwagrze. Gdy o tym dowiedział się prawowity małżonek, nakazał niewierną żonę ukarać łamaniem kołem. Kochanek upamiętnił miejsce kaźni kamiennym obeliskiem.

Należy tu wspomnieć też o innym głazie dość podobnej wielkości, leżącym sobie - jak na ironię - naprzeciw wzgórza, na którym ponoć wznosił się zamek rycerza von Grabs. Kamień ten jest doskonale widoczny po prawej stronie szosy Gościno - Mołtowo. Nie wiąże się z nim żadna legenda, ale jest za to często mylony z właściwym Kamieniem Katarzyny. Na dość stromo wznoszącym się nad Gościnką wzgórzu znajdowano podobno resztki jakichś bardzo starych budowli, może więc legenda ta jest echem rzeczywistych wydarzeń? Według innej hipotezy to może właśnie tu wznosił się klasztor joannitów, którzy byli właścicielami Gościna... Pobliskie Lubkowice przed wojną nazywały się Johannisberg, a więc Góra Świętego Jana - czyżby takie wezwanie nosił pierwszy kościół? Miejsce to jest bardzo malownicze - Gościnka płynie tworząc wręcz książkowe przykłady meandrów. Na stromym zboczu znajdują ujście podziemne wody tworząc kilka źródeł. Idąc wzdłuż rzeczki ma się wrażenie, że jest się gdzieś w górach, a nieuważny krok na błotnistej ścieżce grozi upadkiem z dobrych kilku metrów.

Jakby się ktoś pytał to wziąłem to ze stronki o Mołtowie - nie będę wklejać linków bo admin sie może wkurzyć ;) ale przez google kazdy znajdzie.
Bunkrowiec
Rozgrzewa się

Postprzez Bunkrowiec » poniedziałek, 3 lip 2006, 22:55

Flo_ napisał(a):to czemu ja nie wiem kim jestes? :P

kiedyś Ci powiem :P
Bunkrowiec
Rozgrzewa się

Postprzez FiDo » poniedziałek, 3 lip 2006, 23:01

Bunkrowiec , dzieki wielkie :) wlasnie tego potrzebowalem. calkiem prawdopodobne, ze z jednej z tych historii skorzystam (zastanawiam sie jeszcze nad ratuszem). bardzo mi pomogliscie
FiDo
Arcymistrz

Postprzez Olcia » wtorek, 4 lip 2006, 00:36

Stołówka mojej mamy - nikt nie wytrzymał dłużej niż 2 sezony w niej (jako kelner/ka) :twisted:
Olcia
Rycerz forum

Postprzez U-S » wtorek, 4 lip 2006, 13:04

W Kądzielnie jest uroczy pałacyk. nie znam żadnej legendy z nim związanej. Obecnie jest zamieszkany przez rodzinę Trzebiatowskich, ładnie go odrestaurowali. Jak jestem u znajomych w Kądzielnie lubię na niego popatrzeć, naprawdę robi wrażenie, a i rowerem niedaleko.
U-S
Weteran

Postprzez U-S » wtorek, 4 lip 2006, 13:10

Długoimienny napisał(a):
Dobrze by było, gdybyście podawali źródło tych legend. Powyższą historię akurat znam, pochodzi z "Przewodnika Milenijnego" R. Śmigielskiego i zawiera kilka nieścisłości, które autor dodał w ramach bujnej wyobraźni, a kilka faktów pominął. Zresztą nie dziwi mnie to, bowiem w samym opisie kołobrzeskiej bazyliki, który liczy ok. 20 stron, naliczyłem około 90 błędów. Przewodnik ma ok. 150 stron i mam nadzieję, że ten wspólczynnik nie jest proporcjonalny do reszty, choć na bazie samej legendy o Adebarze, można mieć takie obawy.

Uważam,że to są tylko domniemiania na temat odległej historii. nie wiemy, jak było naprawdę. Powiedz Dlugoimienny, zachowały się jakieś wiarygodne teksty źródłowe na temat miasta? Jeżeli tak, to gdzie one są?
U-S
Weteran

Postprzez U-S » wtorek, 4 lip 2006, 13:25

Długoimienny napisał(a):To nie są domniemania. Zachowały się źródła i przekazy historyczne. Wachsen, Maas, Riemann i inni. Do tego warto sprawdzić w Pommersches Urkundenbuch. Niemal wszystko jest dostępne w Bibliotece Zbiorów Specjalnych Muzeum Oręża Polskiego. Polecam także Książnicę Pomorską oraz Czytelnię Pomorzoznawczą w Biliotece Głównej UMK w Toruniu.

Wachsen i ci dwaj dalej to kronikarze? A to Pommersches Urkundenbuch to co to jest?
U-S
Weteran

Postprzez U-S » wtorek, 4 lip 2006, 13:28

Muszę powiedzieć,że mnie zainteresowałeś. Nie lubie co prawda bibliotek, ale na Uniwerku Szczecińskim jest prof. Kozłowski-dyrektor archiwum, myślisz,że u niego też coś znajdę?

A i napisz mi proszę, czy każdy może miec dostęp do takich źródeł, o których wspominałeś.
U-S
Weteran

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do :: hydepark