miejsca i legendy

Tutaj można pisać o wszystkim i o niczym. Jeżeli to, co chcesz napisać nie pasuje do żadnej innej kategorii, właśnie tu powinno się znaleźć.

Postprzez Flo_ » poniedziałek, 3 lip 2006, 22:24

moze podziemia w blokach na Grochowskiej? Pod piwnicami mieszcza sie pomieszczenia, jakie slochy czy cus
Flo_

Postprzez FiDo » poniedziałek, 3 lip 2006, 22:25

hehe nie no bez jajek. powazny temat (:P), to powaznie go traktowac bo sie pozniej pogubie :twisted:
FiDo
Arcymistrz

Postprzez U-S » poniedziałek, 3 lip 2006, 22:26

We wrześniu 1524 r. w Kołobrzegu miał miejsce bunt mieszczan, którego celem bylo ukrócenie poczynań Rady Miejskiej. Na czele zbuntowanych stanął wójt biskupi Jakub Adebar. Rodzina Adebarów była jedną z najbogatszych w Kołobrzegu i od lat rywalizowała o wpływy z równie wielkim rodem Schliejfenów, której członkowie od lat piastowali funkcję burmistrza. Buntownicy odnieśli niebywały sukces - rada miejska przystała na ich żądania. Adebar został wybrany przewodniczącym nowo utworzonego "kolegium rnieszczańskiego", którego zadaniem było "doradzać" radzie miejskiej, a faktycznie sprawować władzę w mieście. Nasz bohater zaczął prowadzić podwójną grę i dążył do faktycznego przejęcia urzędu burmistrza. Swoimi nieprzemyślanymi uczynkami zniechęcił do siebie swoich dawnych sprzymierzeńców. Nie bez znaczenia w narastaniu wrogości do niego były jego zdobycze miłosne wśród pięknych kobiet miasta. Wielu rajcom miejskim przyprawiał on przysłowiowe rogi. Kiedy sława Adebara zaczęła przygasać, w grudniu 1524 r. w ratuszu miejskim odbył się sąd nad nim. Za niecne uczynki skazano go na śmierć przez ścięcie toporem katowskim. Wyrok wykonano za ratuszem. Na głowicy jednej z kamiennych półkolumn ratuszowych, w miejscu, gdzie dokonano egzekucji, nieznany kamieniarz wyrzeźbił jego głowę. Jej wizerunek tej miał pełnić funkcję odstraszającą przed straszną, surową ręką sprawiedliwości władz miejskich. Z biegiem lat wytworzył się kult Adebara, a kolumna, zachowana do dziś, nosi jego imię. Zgodnie z tradycją, pogłaskanie jej przynosi spełnienie życzenia, jest też gwarancją powrotu do Kołobrzegu.

FiDo, to specjalnie dla Ciebie ode mnie :)
U-S
Weteran

Postprzez qrczak » poniedziałek, 3 lip 2006, 22:26

Flo_ napisał(a):
FiDo napisał(a):
Flo_ napisał(a):albo skocz do Ponterozy (jak to sie pisze?) do Drzonowa :D

no ale co tam jest?
na temat plis

Ukrainki :D

Ten temat bedzie legneda bo albo piszemy to samo aLbo te same nazwy dajemy :P

Ukrainki tam byli, ale się spalili. :wink:
Dobra koniec off topów.
qrczak
Gwiazdor

Postprzez cichy » poniedziałek, 3 lip 2006, 22:26

Fido jak bardzo bedziesz chcial to pozycze Ci taki maly przewodnik rowerowy po kg i okolicach, z ciekawymi miejscami do zobaczenia :P
cichy
Rycerz forum

Gadu-Gadu: 2025499

Postprzez Flo_ » poniedziałek, 3 lip 2006, 22:28

obadaj se domek na Blotnicy na poligonie - taki bialu UN, uj wie kto go tam zamontowal :)

W Rymaniu niepodal hotelu Polonez stoi taki stary palacyk, zwiedzalismy go kiedys, gospodarz nas oprowadzal i opowiadal jakies historie

Albo spory palac w Krzecku gmina Slawoborze. Spory teren z ogrodem, zrobili tam pensjonat dla starszych osob
Flo_

Postprzez FiDo » poniedziałek, 3 lip 2006, 22:31

U-S napisał(a):We wrześniu 1524 r. w Kołobrzegu miał miejsce bunt mieszczan, którego celem bylo ukrócenie poczynań Rady Miejskiej. Na czele zbuntowanych stanął wójt biskupi Jakub Adebar. Rodzina Adebarów była jedną z najbogatszych w Kołobrzegu i od lat rywalizowała o wpływy z równie wielkim rodem Schliejfenów, której członkowie od lat piastowali funkcję burmistrza. Buntownicy odnieśli niebywały sukces - rada miejska przystała na ich żądania. Adebar został wybrany przewodniczącym nowo utworzonego "kolegium rnieszczańskiego", którego zadaniem było "doradzać" radzie miejskiej, a faktycznie sprawować władzę w mieście. Nasz bohater zaczął prowadzić podwójną grę i dążył do faktycznego przejęcia urzędu burmistrza. Swoimi nieprzemyślanymi uczynkami zniechęcił do siebie swoich dawnych sprzymierzeńców. Nie bez znaczenia w narastaniu wrogości do niego były jego zdobycze miłosne wśród pięknych kobiet miasta. Wielu rajcom miejskim przyprawiał on przysłowiowe rogi. Kiedy sława Adebara zaczęła przygasać, w grudniu 1524 r. w ratuszu miejskim odbył się sąd nad nim. Za niecne uczynki skazano go na śmierć przez ścięcie toporem katowskim. Wyrok wykonano za ratuszem. Na głowicy jednej z kamiennych półkolumn ratuszowych, w miejscu, gdzie dokonano egzekucji, nieznany kamieniarz wyrzeźbił jego głowę. Jej wizerunek tej miał pełnić funkcję odstraszającą przed straszną, surową ręką sprawiedliwości władz miejskich. Z biegiem lat wytworzył się kult Adebara, a kolumna, zachowana do dziś, nosi jego imię. Zgodnie z tradycją, pogłaskanie jej przynosi spełnienie życzenia, jest też gwarancją powrotu do Kołobrzegu.

FiDo, to specjalnie dla Ciebie ode mnie :)

oooo dzieki wielkie :D nie mialem pojecia, ze wiaze sie z naszym ratuszem taka fajna historyjka :D grazie

czekam na inne legandy
FiDo
Arcymistrz

Postprzez FiDo » poniedziałek, 3 lip 2006, 22:33

cichy, podejrzewam, ze mam ten sam przewodnik ;))

Flo, postaram sie sprawdzic te informacje, ale jazda tam w ciemno raczej odpada. potrzebowalbym miec juz jakis zarys informacji. ten palac w Krzecku zapowiada sie interesujaco :)
FiDo
Arcymistrz

Postprzez Flo_ » poniedziałek, 3 lip 2006, 22:36

FiDo napisał(a):cichy, podejrzewam, ze mam ten sam przewodnik ;))

Flo, postaram sie sprawdzic te informacje, ale jazda tam w ciemno raczej odpada. potrzebowalbym miec juz jakis zarys informacji. ten palac w Krzecku zapowiada sie interesujaco :)

dowiem sie, moja ciotka tam pracuje, mam tam rodzine :) Moja mama cos nieco o nim wie
Flo_

Postprzez Bunkrowiec » poniedziałek, 3 lip 2006, 22:40

Kazdy kolobrzeżanin wie gdzie jest wioska Dargocice i jeziorko. Ale nie wiem czy kazdy wie ze z jeziorkiem związana jest legenda o zatopionym miescie.

Ta legenda związana jest z Jeziorem Kamienica. Podobno w miejscu, gdzie teraz jest rozciąga się tafla wody, znajdowało się bogate miasto. Wszyscy żyliby szczęśliwie, gdyby nie burmistrz, który uparł się, by podczas ślubu córki drogę do kościoła usłać drobinami chleba. Dziewczyna była przerażona tym świętokradczym pomysłem, ale pyszny ojciec nie dał się od niego odwieźć. Rozgniewany Bóg zesłał na miasto ulewę, która zalała wszystko po czubek wysokiej kościelnej wieży. Na dusze mieszkańców już czyhał diabeł. Nie udało mu się tylko złapać duszy panny młodej, która uciekła na pobliskie wzgórze. Podobno gdy zbliżają się święta wielkanocne z głębi jeziora dobiegają dźwięki dzwonów, a w przez jeden dzień w roku - ale nie wiadomo który - poziom wody jest tak niski, że widać czubek kościelnej wieży.

Drogi FiDo chyba o takie cosik Ci chodziło :?: Jesli zainteresowalem to później powiem Ci skąd to wziąłem.
Bunkrowiec
Rozgrzewa się

Postprzez Flo_ » poniedziałek, 3 lip 2006, 22:42

bunkrowiec ja tez poprosze info na pw, poniewaz jest nieco zwiazany z Dargocicami
Flo_

Postprzez Bunkrowiec » poniedziałek, 3 lip 2006, 22:47

Wiem Flo_ wiem i to nawet bardzo :D
Nieźle sie tam imprezowalo na biwakach... :twisted:
Bunkrowiec
Rozgrzewa się

Postprzez Flo_ » poniedziałek, 3 lip 2006, 22:48

Bunkrowiec napisał(a):Wiem Flo_ wiem i to nawet bardzo :D
Nieźle sie tam imprezowalo na biwakach... :twisted:

mam tam dzialeczke :P
Flo_

Postprzez FiDo » poniedziałek, 3 lip 2006, 22:49

Bunkrowiec napisał(a):Kazdy kolobrzeżanin wie gdzie jest wioska Dargocice i jeziorko. Ale nie wiem czy kazdy wie ze z jeziorkiem związana jest legenda o zatopionym miescie.

Ta legenda związana jest z Jeziorem Kamienica. Podobno w miejscu, gdzie teraz jest rozciąga się tafla wody, znajdowało się bogate miasto. Wszyscy żyliby szczęśliwie, gdyby nie burmistrz, który uparł się, by podczas ślubu córki drogę do kościoła usłać drobinami chleba. Dziewczyna była przerażona tym świętokradczym pomysłem, ale pyszny ojciec nie dał się od niego odwieźć. Rozgniewany Bóg zesłał na miasto ulewę, która zalała wszystko po czubek wysokiej kościelnej wieży. Na dusze mieszkańców już czyhał diabeł. Nie udało mu się tylko złapać duszy panny młodej, która uciekła na pobliskie wzgórze. Podobno gdy zbliżają się święta wielkanocne z głębi jeziora dobiegają dźwięki dzwonów, a w przez jeden dzień w roku - ale nie wiadomo który - poziom wody jest tak niski, że widać czubek kościelnej wieży.

Drogi FiDo chyba o takie cosik Ci chodziło :?: Jesli zainteresowalem to później powiem Ci skąd to wziąłem.

tak!!! dokladnie o tego typu historie mi chodzi :) dzieki. wszelkie informacje dot. tej legendy mile widziane :D
FiDo
Arcymistrz

Postprzez Bunkrowiec » poniedziałek, 3 lip 2006, 22:50

Z tego co kojarzę to nawet nam pokazywałes którą.
Bunkrowiec
Rozgrzewa się

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do :: hydepark