astic napisał(a):Wędrując ostatnio po mieście zobaczyłem osobnika który na ramieniu miał podobną swastykę:
Za wspomnianym osobnikiem szła grupa ludzi powiedzmy w średnim wieku, która komentowała to. Komentarze w stylu „ on wstydu nie ma”, „rasista”, „hitlerowiec” itp., itd..
Nie zdziwiło mnie to są opinie większości ludzi którzy rozumieją co ten znak przedstawia i z czym się bezpośrednio kojarzy. Zastanawia mnie tylko jedno dla czego nie słyszę podobnych komentarzy jeżeli ludzie chodzą z takim czymś na ramieniu bądź na koszulce
Związek radziecki z którym ten znak jest kojarzony również mordował, prześladował i szykanował ludzi. W odróżnieniu robili od rzeszy cccp robił to przez 40 lat do dziś nie chcą uznać Katynia za zbrodnie. Skoro na pewno wszyscy to wiemy a przynajmniej większość to dla czego nie wywołuje to w nas podobnych odczuć i tak naprawdę wiele osób ubrało by koszulkę z sierpem i młotem i bez ogródek wyszło w niej między ludzi
Wald napisał(a):astic napisał(a):Wędrując ostatnio po mieście zobaczyłem osobnika który na ramieniu miał podobną swastykę:
Za wspomnianym osobnikiem szła grupa ludzi powiedzmy w średnim wieku, która komentowała to. Komentarze w stylu „ on wstydu nie ma”, „rasista”, „hitlerowiec” itp., itd..
Nie zdziwiło mnie to są opinie większości ludzi którzy rozumieją co ten znak przedstawia i z czym się bezpośrednio kojarzy. Zastanawia mnie tylko jedno dla czego nie słyszę podobnych komentarzy jeżeli ludzie chodzą z takim czymś na ramieniu bądź na koszulce
Związek radziecki z którym ten znak jest kojarzony również mordował, prześladował i szykanował ludzi. W odróżnieniu robili od rzeszy cccp robił to przez 40 lat do dziś nie chcą uznać Katynia za zbrodnie. Skoro na pewno wszyscy to wiemy a przynajmniej większość to dla czego nie wywołuje to w nas podobnych odczuć i tak naprawdę wiele osób ubrało by koszulkę z sierpem i młotem i bez ogródek wyszło w niej między ludzi
Człowieku! Jest ustawowy zakaz noszenia symboli faszystowskich - swastyki w szczególności. Nie ma takiego zakazu w stosunku do barw dawnego ZSRR. Poza tym emblematy te noszą ludzie "dla jaj". Po prostu! A poza tym emblematy te są w ciągłym użyciu w wielu krajach. Swastyka - nie! Ona jednoznacznie wszystkim kojarzy się z przemocą, złem, rasizmem i wszystkim co najgorsze. W jej obronie może stawać tylko ktoś pochwalający Auschwitz, komory gazowe i masowe, metodyczne mordy na skalę przemysłową ludzi tylko za to, kim byli z pochodzenia. Czyżbyś ich popierał? Komunizm nigdy nie mordował ludzi z takich powodów. Owszem, popełnił bardzo wiele zbrodni, ale motywacje były jednak trochę inne. Były jednak i nie można ich wybaczyć.
Jednak zastanawiam się dlaczego jednemu się pobłaża drugiemu nie, i co znaczy „noszą dla jaj” To samo może powiedzieć człowiek ze swastyką, żadne wytłumaczenie. Takie skuty jak MO, ZOMO, SB w ludziach którzy tz. „komunę” pamiętają wcale nie bawią, kilka filmów cóż były śmieszne ale to nic nie zmienia.Sam stwierdzasz że były zbrodnie to co były lepsze, można było je wytłumaczyć 
WZT napisał(a):Wald ale idac twoim tokiem rozumowania mozna powiedziec ze noszenie swastyki tez moze byc dla "jaj".
Swastyka niewiem jak Tobie ale jeszcze z czyms innym mi sie kojarzy....
Obydwa systemy byly zbrodniecze i umniejszanie tych zbrodni bo byly dokonywane w imie tam jakies poronionej ideologi i wybielanie jednego czy drugie wedlug mnie jest glupie....
no chyba ze ta swasta byla prowokacja.....
Easy Rider napisał(a):Są egzotyczne kraje, w których swastyka jest symbolem szczęscia i pomyślności, a noworodkom rysuje się ją na czole
Wald napisał(a):WZT napisał(a):Wald ale idac twoim tokiem rozumowania mozna powiedziec ze noszenie swastyki tez moze byc dla "jaj".
Swastyka niewiem jak Tobie ale jeszcze z czyms innym mi sie kojarzy....
Obydwa systemy byly zbrodniecze i umniejszanie tych zbrodni bo byly dokonywane w imie tam jakies poronionej ideologi i wybielanie jednego czy drugie wedlug mnie jest glupie....
no chyba ze ta swasta byla prowokacja.....
Ale nie ma ustawowego zakazu noszenia sierpa i młota, a swastyki tak! Dzisiaj ustroju faszystowskiego nie ma żaden kraj na świecie, a komunistyczny, czy pseudokomunistyczny - tak! I one oficjalnie posługują sie tymi znakami. Swastyka zakazana, więc i nie używana. Z oczywistych powodów! I tyle!
Demurrer napisał(a):
Art. 256 kodeksu karnego
Kto publicznie propaguje faszystowski lub inny totalitarny ustrój państwa lub nawołuje do nienawiści na tle różnic narodowościowych, etnicznych, rasowych, wyznaniowych albo ze względu na bezwyznaniowość,
podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.
Art. 13 Konstytucji RP
Zakazane jest istnienie partii politycznych i innych organizacji odwołujących się w swoich programach do totalitarnych metod i praktyk działania nazizmu, faszyzmu i komunizmu, a także tych, których program lub działalność zakłada lub dopuszcza nienawiść rasową i narodowościową, stosowanie przemocy w celu zdobycia władzy lub wpływu na politykę państwa albo przewiduje utajnienie struktur lub członkostwa.
Jeden_Facet napisał(a):
Noszenie koszulki z emblematami to jeszcze nie propagowanie faszyzmu, czy komunizmu,
Jeden_Facet napisał(a):
noszenie swastyki jest zakazane przepisami międzynarodowymi. Sierpa i młota raczej nie.
Sauniere napisał(a):swastyka jest starozytnym symbolem słonca i ognia i jako taka nie jest zadnym złym symbolem .. nawet na jednej z obecnych flag europejskich jest swastyka ....
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości