Pech Kczyńskiego.

To jest kawałek forum dla ludzi którzy mają coś do powiedzenia na tematy polityczne, społeczne czy gospodarcze. Masz ciekawe poglądy, chcesz się podzielić swoimi przemyśleniami, skomentować wydarzenia z kraju lub świata, proszę bardzo...

Postprzez Demurrer » piątek, 19 maja 2006, 08:49

Długoimienny napisał(a):Chcesz garść artykułów? Masz:

http://www.rzeczpospolita.pl/tematy/fozz/

Nie musisz mnie przekonywać, że afera FOZZ miała miejsce, tym bardziej, że była to największa, jak sądzę, afera w Polsce w ostatnich 20 latach. Gdyby ją w całości ujawniono, to wielu polskich przedsiębiorców oraz znaczna części polskiej sceny politycznej zostałaby skompromitowana.

Wiadomo też że padały różne insynuacje na temat powiązań między pieniędzmi FOZZu a Kaczyńskimi. Wiadomo też, że poziom tych materiałów był z punktu widzenia ich rzetelności niski, czego dobitnym przykładem było potępienie przez środowisko dziennikarskie autorów słynnego już pseudoreportażu. Wiadomo też że Kaczyńscy wszczynali różne procesy o naruszenie dóbr osobistych przeciw autorom tego typu insynuacji. Wiadomo też, że pozostał pewien niesmak oraz cień podejrzenia na Kaczyńskich po tego typu rewelacjach. Wiadomo też, że przez zdecydowaną większość okresu wolnej Polski, nadzór nad służbami specjalnymi, organami ścigania i prokuraturą miały środowiska polityczne zdecydowanie niechętne Kaczyńskim i jakoś nic nie znalazły. Wszystko się kręci wokół zeznań ściganego przez polską prokuraturę Pineiro oraz jakiejś notatki służbowej.

Mając więc na uwadze powyższą wiedzę, można z pewnością twierdzić, że coś być może jest na rzeczy, ale nie można przesądzać tej sprawy. Jeśli ktoś natomiast ma większą wiedzę i po prostu stwierdza, że Kaczyńscy są umoczeni to niech swą wiedzą się podzieli. Inaczej to są pomówienia. I temu się sprzeciwiłem. Natomiast dalej j0shu4 wyjaśnił, że to co ja odebrałem jako stwierdzenie, nie jest w jego cenie przesądzeniem sprawy, to oki. Dalsza dyskusja to wróżenie z fusów, bo nikt z nas więcej o sprawie nie wie.
Demurrer
Gwiazdor

Postprzez Foreigner » piątek, 19 maja 2006, 09:20

ewe napisał(a):To własnie dzięki niemu zaczęto w W-wie ujawniać w Internecie informacje o przetargach, a brak dochodów z zasiadania w licznych spółkach i radach nadzorczych ,nie zgromadzenie jakiegoś majątku , nie mówiąc o prezesowaniu NIK chyba daje dowód jego uczciwości.
.

Tak ewe to wlasnie on staral sie cos znalezsc na Piskorskiego pisal doniesienia do prokuratury itp. i nic na niego nie znalazl co nie przeszkadzalo mu oskarzac bylego prezydenta Warszawy. Jak ktos pisze o FOZZ to bron boze nie mozna Lecha ruszyc. Napisza o mostach w Warszawie, to juz jawny przekret. Ciekawy typ moralnosci.
Foreigner
Weteran

Postprzez ewe » piątek, 19 maja 2006, 09:27

NO i jakoś się "to" potwierdziło z tym Piskorskim ,poznali się na nim nawet w PO i już go tam nie ma i tylko czekać jak rozstanie się z mandatem europarlamentarzysty
ewe
Gwiazdor

Postprzez Foreigner » piątek, 19 maja 2006, 09:34

ewe napisał(a):NO i jakoś się "to" potwierdziło z tym Piskorskim ,poznali się na nim nawet w PO i już go tam nie ma i tylko czekać jak rozstanie się z mandatem europarlamentarzysty

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Wyjasnij mi "co" sie potwierdzilo z Piskorskim bo chce to uslyszec. tylko sprobuj sie nie osmieszyc. Prosze.
Foreigner
Weteran

Postprzez ewe » piątek, 19 maja 2006, 09:37

Staram się myśleć logicznie i jak widzę faceta ,który zapieprza po różnych Koszalinach itp wiochach i uczy w szkołach ,zajmuje się polityką i wieloma innymi rzeczami ,żęby dorobić , Facet skromny ,jedno skromne mieszkanko i to jeszcze współdzielone z zięciem , A do tego poglądy bardzo konserwatywne ,to trzeba być wyjątkowo ślepy albo mieć dziwną manię krytykowania dla zasady ,podpartą wiedzą z brukowców ,żeby podejrzewać taką osobę o milionowe przekręty .
ewe
Gwiazdor

Postprzez ewe » piątek, 19 maja 2006, 09:47

cytat z wikipedii:
"Zarzuty te związane były głównie z decyzjami o udostępnieniu gruntów budowlanych spółdzielni mieszkaniowej Dembud, którą kierowali jego dawni koledzy z KLD i NZS oraz przetargami na budowę Mostu Świętokrzyskiego i Trasy Siekierkowskiej (tzw. "afera mostowa"), które wygrała firma, której właścicielem był mąż ówczesnej radnej UW, będącej członkiem komisji przetargowej. "

"poinformował o zakupie w 2005 roku przez Pawła Piskorskiego wraz żoną ponad 320 hektarów ziemi w Słoninie pod zalesienie. Łączny koszt zakupu wyniósł 1,250,000 zł. Kwota ta przewyższa wartość środków zadeklarowanych przez europosła w oświadczeniu majątkowym za rok 2005. Paweł Piskorski tłumaczył, że pieniądze pochodzą z pensji, sprzedaży mieszkań oraz oszczędności "

"26 kwietnia 2006 Zarząd Krajowy PO postanowił o wykluczeniu Pawła Piskorskiego z partii.

I to jest wzór prezydenta czy parlamentarzysty ? Dla mnie nie . Oszcędniś . :lol:
ewe
Gwiazdor

Postprzez Foreigner » piątek, 19 maja 2006, 10:00

Swietnie ewe gratulacje. Czyli artykul prasowy jest dla ciebie wyrokiem. Brawo. W takim razie Kaczynscy wedlug twojego rozumowania sa zamieszani w afere FOZZ :]

Przypomne, ze prokuratura nie udowodnila nic Piskorskiemu w sprawie mostow w Warszawie mimo usilnych staran Lecha Kaczynskiego.
Sprawa lasu tez zajmie sie prokuratura i jestem ciekaw czy cos udowodni.

Sprawa wykluczenia z PO tez jest ciekawa. Sam Tusk powiedzial, ze nie ma zadnych dowodow na poparcie tych oskarzen, ale go wykluczaja dla dobra i przejrzystosci partii. Jednym slowem nic nie mamy na ciebie, ale spadaj. Tak samo postepiono z Zyta Gilowska, ale zapewne tego nie pamietasz.

PiS zrobil podobnie z Jackiem Kurskim, no ale go przyjeli bo co tam wermacht przeciez wygral tymi pomowieniami Lechowi Kampanie.

Jednym slowem ewe przyklad dulszcztzny jaki zaprezentowales w tym temacie mnie poraza. Na drugi raz badz ostrozniejszy w pogladach bo mozesz sie skompromitowac.
Foreigner
Weteran

Postprzez ewe » piątek, 19 maja 2006, 10:28

Dla mnie polityk czy urzędnik ,który nie potrafi potrafi wyjaśnic skąd wziął pieniądze prawie 1,5 mln zł. na zakup 320 ha gruntów z zabudowaniami albo pytany skąd ma kaskę na mieszkanie mówi ,że wygrał na giełdzie jest politykiem kompromitującym się .

A zalesianie tych 320ha wiążą się z milionowymi dopłatami unijnymi ,kontrolą unijnych urzędnikow i znowu ,jak czytam rodzi to konflikt interesów . I znowu to nie przeszkadza europosłowi .
MAm gdzieś czy sąd go skaże czy nie ,dla mnie nie jest to uczciwe .
ewe
Gwiazdor

Postprzez Foreigner » piątek, 19 maja 2006, 15:37

Moze zaczniemy wyliczac ludzi ktorych zatrudnil kaczynski w urzedach warszwy za swojej kadencji. Pieerwsza czy ostatnia setka :?: :] Proponuje obejrzec debate pana Piskorskiego i Kaczynskiego. Bardzo ciekawa. Co do zalesiania to od kontroli sa urzednicy. Sprawy niewyjasnione a juz przesadzone :?: W takim razie pan K. ma przesadzony udzial w aferze FOZZ chociaz nic mu nie udowodniono to jest to dla mnie nieuczciwe. Na gieldzie moze grac kazdy.
Foreigner
Weteran

Postprzez Demurrer » piątek, 19 maja 2006, 15:38

To nie jest temat o Piskorskim.
Demurrer
Gwiazdor

Postprzez Foreigner » piątek, 19 maja 2006, 15:41

To jest temat o ukladzie :D
Foreigner
Weteran

Postprzez hefajstos » piątek, 19 maja 2006, 17:13

To jest temat o układzie, pechu i o bujnej wyobraźni jakiegoś informatora.:lol: .....panowie.
hefajstos
Dyskutant

Postprzez Foreigner » piątek, 19 maja 2006, 19:04

Hefajstos zastanawam sie czy ty czasem myslisz nad tym co piszesz
Foreigner
Weteran

Postprzez hefajstos » sobota, 20 maja 2006, 15:12

Mało rozgarnięty jesteś z tego wynika.
hefajstos
Dyskutant

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do :: wydarzenia, opinie, komentarze