Jaruzelski odznaczony.

To jest kawałek forum dla ludzi którzy mają coś do powiedzenia na tematy polityczne, społeczne czy gospodarcze. Masz ciekawe poglądy, chcesz się podzielić swoimi przemyśleniami, skomentować wydarzenia z kraju lub świata, proszę bardzo...

Postprzez Wald » piątek, 5 maja 2006, 10:16

Demurrer napisał(a):Poczytaj sobie trochę o osiągnięciach owej Informacji Wojskowej. To był organ bezpośrednio podporządkowany NKWD. Wiesz co to NKWD?

Mi osobiście utkwiło zdjęcie z Czarnej Księgi Komunizmu, na którym żołnierze Armii Czerwonej nabijali na pal polskiego żołnierza i z uśmiechami pozowali do zdjęcia. Takim ludziom donosił Jaruzelski, (jeśli się potwierdzi że był w I.W.) Zrozum to był okres wczesnego stalinizmu. Wtedy donos nie kończył się internowaniem, ale kulką w łeb.

Co do oceny posiadania przez Jaruzeslkiego przymiotu wybitnego dowódcy to może o te czystki antysemickie które przeprowadził w wojsku Ci też chodzi? A może o rozkazy strzelania do stoczniowców?

Doskonale wiem, co to NKWD! A informacja podporządkowana mu nie była. Przynajmniej formalnie. Służy te współpracowały ze sobą - tak! Ale czy dzisiejsze służby specjalne nie współpracują ze sobą w ramach sojuszu?
A przstępcy i dranie są w każdym środowisku. W NKWD było ich rzeczywiście szczególnie wielu. Ale znamy powiedzenie; "Wpuść chłopa do biura, to atrament wypije". Tak samo i NKWD-ziści. Dorwali się do władzy, to jej nadużywali. Tym bardziej, że zbytnią lotnością umysłu sie nie cechowali...
A dziś jest inaczej? Popatrz co wyrabiają ci, którzy dorwą sie do koryta...
Wald
V.I.P

Gadu-Gadu: 526856

Postprzez Foreigner » piątek, 5 maja 2006, 10:42

Demurrer z Jaruzelskim tak jak Kuklinskim. Zaleznie od ustroju bedzie uwazany za bohatera lub zdrajce. Hitler jest godnym potepienia zbrodniarzem a do Stalina nikt sie nie czepial chociaz wymorowal duzo wiecej ludzi (wlacznie z swoimi). Punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia. Takie moje zdanie. Nie nalezy dac ponosic sie emocjom i patrzec na pewne rzeczy z roznych perspektyw. Na chlodno nam trzeba oceniac historiie a nie z emocjami.
Foreigner
Weteran

Postprzez qrczak » piątek, 5 maja 2006, 14:07

Co do oceny posiadania przez Jaruzeslkiego przymiotu wybitnego dowódcy to może o te czystki antysemickie które przeprowadził w wojsku Ci też chodzi? A może o rozkazy strzelania do stoczniowców?

To wszystko plus Stan wojenny są przykładami jego wybitnych talentów dowódczych. :lol:
qrczak
Gwiazdor

Postprzez Wald » piątek, 5 maja 2006, 16:58

qrczak napisał(a):

To wszystko plus Stan wojenny są przykładami jego wybitnych talentów dowódczych. :lol:

Człowiecze! Czystki antysemickie to nie on przeprowadzał, lecz poprzedni minister obrony Marian Spychalski. I miało to miejsce w l. 1967-68. Jaruzelski ministrem został bodajże w 1969roku.
Rozkazu strzelania do stoczniowców wcale nie wydał. Zrobili to inni.
A stan wojenny był jedynym właściwym rozwiązaniem w tamtej sytuacji!
Co ty możesz o tym wiedzieć? Naczytałes się bzdurnych tekstów napisanych przez działaczy i dziennikarzy prawicowych, więc masz skrzywiony na to pogląd!
Ja trochę na świecie żyję, trochę widziałem i troche doświadczyłem. Mam nienajgorszą wiedzę na temat tamtych czasów, więc mogę co nieco powiedzieć!
Generał Jaruzelski zasługuje na najwyższy szacunek! Historia oceni Go z pewnością bardzo wysoko. Wierzę w to i jestem tego pewien!
Wald
V.I.P

Postprzez qrczak » piątek, 5 maja 2006, 19:31

Generał Jaruzelski zasługuje na najwyższy szacunek!

Może w Twoich oczach, w moich oczach on i system, który go stworzył zasługuje na najwyższą pogardę.

Masz rację, nie miał nic wspólnego ze strzelaniem do stoczniowców, nie miał nic wspólnego ze strzelaniem do górników w kopalni Wujek, nie współpracował z NKWD, nie płaszczył się prosząc Rusków o interwencję.
Wiem, że w Kołobrzegu należy chwalić wszystko co związane z PZPR, wojskiem. Czego sie w końcu spodziewać po mieście swego czasu opanowanym przez wojskowych, nie dziwi mnie, że nic złego nie można powiedzieć na pana tfu generała. Koniec moich wypowiedzi w tym temacie.
qrczak
Gwiazdor

Postprzez Demurrer » piątek, 5 maja 2006, 21:10

Wald , a ja słyszałem , że to ponoc ludzie prawicy są oszołomami. Są jednak mali przy Tobie.

A twa wiedza jest o tych czasach rzeczywiście wielka. Pośledź trochę proces o strzelaniu na wybrzeżu. Wiesz coś o śladach bydgoskich - POM?, gdzie z każdej rozmowy sporządzali wojskowi notatki służbowe. Stąd jechały czołgi na wybrzeże z rozkazami Jaruzela. A Jaruzel myślał, że zniszczył wszystkie dowody w centrali a zapomniał o Bydgoszczy.

Co do czystek antysemickich to miały one miejsce głównie po 68 i zrobił je Jaruzel (aczkolwiek zaczęły się już w 67). Twa wiedza jest rzeczywiście wielka.

Nawet w Wikipedi o tym wiedzą:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Marzec_1968
"Swoista nagonka na Żydów dosięgła struktur PZPR, wojsko (w samym roku 1967 zwolniono ponad 200 wysokich stopniem i funkcją oficerów WP, w tym 14 generałów-(za co odpowiedzialny był osobiście minister MON gen. Wojciech Jaruzelski), milicję, organy bezpieczeństwa i inne instytucje państwowe"
Demurrer
Gwiazdor

Postprzez Wald » poniedziałek, 8 maja 2006, 16:35

Demurrer napisał(a):Wald , a ja słyszałem , że to ponoc ludzie prawicy są oszołomami. Są jednak mali przy Tobie.

A twa wiedza jest o tych czasach rzeczywiście wielka. Pośledź trochę proces o strzelaniu na wybrzeżu. Wiesz coś o śladach bydgoskich - POM?, gdzie z każdej rozmowy sporządzali wojskowi notatki służbowe. Stąd jechały czołgi na wybrzeże z rozkazami Jaruzela. A Jaruzel myślał, że zniszczył wszystkie dowody w centrali a zapomniał o Bydgoszczy.

Co do czystek antysemickich to miały one miejsce głównie po 68 i zrobił je Jaruzel (aczkolwiek zaczęły się już w 67). Twa wiedza jest rzeczywiście wielka.

Nawet w Wikipedi o tym wiedzą:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Marzec_1968
"Swoista nagonka na Żydów dosięgła struktur PZPR, wojsko (w samym roku 1967 zwolniono ponad 200 wysokich stopniem i funkcją oficerów WP, w tym 14 generałów-(za co odpowiedzialny był osobiście minister MON gen. Wojciech Jaruzelski), milicję, organy bezpieczeństwa i inne instytucje państwowe"

No, za to twoja wiedza jest zaiste wielka! Nie mam nawet ochoty polemizować. Piszesz o zasłyszanych nie wiadomo od kogo jakichs bzdetach. Twoja wiedza jest nadzwyczaj selektywna i bardzo, bardzo mało prawdziwa.
A co się wyczytało, to zależy od tego, gdzie się chciało czytać. Ja czytałem np. zupełnie inne teksty. Czyjeś pisemne wynurzenia wcale jeszcze nie dowodzą żadnej prawdy!
Czystki antysemickie w wojsku miały miejsce przed tym, zanim generał Jaruzelski został ministrem ON! Co ty w tym czasie robiłeś? Nawet pewnie jeszcze nie przeskakiwałeś z jądra na jądro?
Na razie nic nie jest osądzone, więc i nic nie jest udowodnione.
A stan wojenny był koniecznością!
I tyle!!! :!:
Nie oczekuję odpowiedzi!
Wald
V.I.P

Postprzez Wald » poniedziałek, 8 maja 2006, 16:36

qrczak napisał(a):

Jednak drób się popiera nawzajem. Kaczki i kurczaki w kupie!
Wald
V.I.P

Postprzez Wald » poniedziałek, 8 maja 2006, 16:46

WZT napisał(a):Mam wielka prosbe..... jesli wy sie tak cytatami przezucacie....to moze dacie jakis do tego odpowiedni przypis????
Bo jak narazie z tego co tu sie pojawilo to stwierdzenia typu " gdzies czytalem, a mi sie wydaje, zly autor....itp" to moze zrobcie przypisy ew. podjacie zrodla -wtedy bedzie wasza klotnia bardziej ciekawa niz przezucanie sie cytami niewiadomo skad.....

No właśnie! Jakieś dane, liczby, daty...
Wald
V.I.P

Poprzednia strona

Powrót do :: wydarzenia, opinie, komentarze