grozny pies

Tutaj można pisać o wszystkim i o niczym. Jeżeli to, co chcesz napisać nie pasuje do żadnej innej kategorii, właśnie tu powinno się znaleźć.

Postprzez BLAaa » wtorek, 25 kwi 2006, 15:35

BLAaa
Uzależniony

Postprzez padalec » wtorek, 25 kwi 2006, 17:41

padalec
Dyskutant

Postprzez Agunia__ » wtorek, 25 kwi 2006, 17:53

Oczywiście są psy znajdujące się na "liście psów agresywnych", mają one podwyższony stopień agresywność, teoretycznie łatwiej je rozjuszyć i sprowokować zażarty atak, po którym niejeden piesek może zostać uśpiony i niejednemu człowiekowi założą szwy albo w najgorszym wypadku wyprawią pogrzeb... Sama mam psa, który w rankingu psów agresywnych znajduje się na siódmej pozycji. Psa oczywiście mam ze wszystkimi papierami (rodowód, rejestracja psa agresywnego, zezwolenie) ale śmiem głęboko wątpić czy wszystkie psy w K-g raz agresywnych są zarejestrowane. Kiedy rejestrowałam swojego pani w urzędzie się na mnie spojrzała i oznajmiła "Jest pani trzecią osobą rejestrującą takiego pieska od dwóch lat" - to jest paranoja!

A przecież jasno pisze wg. prawa że: Aby móc hodować psa, który znajduje się na liście, właściciel musi złożyć wniosek do urzędu gminy lub dzielnicy w terminie do 30. dni od nabycia zwierzęcia. Do wniosku trzeba dołączyć szereg informacji o: pochodzeniu psa, wieku, płci, miejscu i warunkach przetrzymywania. Nakazuje to rozporządzenie ministra spraw wewnętrznych i administracji z dnia 15 grudnia 1998 r. w sprawie wykazu ras psów uznawanych za agresywne oraz warunków wydawania zezwoleń na utrzymywanie psa takiej rasy. Podstawa prawna: art. 10 ustęp 2 ustawy z dnia 21 sierpnia 1997 roku o ochronie zwierząt.

Moim zdaniem pies sam z siebie nie rzuca się na inne psy czy ludzi, nie ma powodu... jeżeli pies został tak wychowany żeby atakować co się rusza to winę za jego poczynania ponosi właściciel, i to on odpowiada przed prawem - gdyby mój pies kogoś pogryzł to stanęłabym przed sądem ponieważ pies figuruje we wszystkich koniecznych kartotekach... Tym samym zapewniam możliwość egzekwowania swoich praw innym ludziom jeżeli mój pies komuś krzywdę wyrządzi...

Co do możliwości karania właściciela i psa (też karze się psy) istnieje takowa poprzez:
1. zabranie psa właścicielowi w celu poszukania "rodziny zastępczej" (martwe prawo - pies najczęściej jest usypiany)
2. nadzorowanie poczynań właściciela (też martwe prawo ... nikt nie sprawdza co właściciel robi z psem)
3. mandaty (funkcjonuje)
4. uśpienie psa - jeżeli zostanie on uznany za psa zagrażającego otoczeniu

Jednak co po prawie jeżeli psy nie są rejestrowane, żadna ze służb nie wie kto w K-g ma takie psy (nielicząc tych kilku sztuk) a gdy już coś się stanie to właściciel szybko umyka z pieskiem do domu, tam daje mu kilka klapsów, pies nie wie za co i zaczyna się złościć... a w efekcie znowu atakuje...

Moja "bestia" chodzi zawsze na smyczy, przyznaję że kaganiec często zostawiam w domu bo pies mój jest nadwyraz spokojny - wychowany i uspołeczniony... a niejednokrotnie już obronił mnie w sytuacjach gdy inny pies chodzący luzem atakował nie mojego psa tylko mnie... (podkreślam że mój nie gryzie innych psów, jedynie je straszy uzębieniem... nigdy nie zdarzyło się aby kogokolwiek ugryzł ani żeby ugryzł innego psa)
Agunia__
Rycerz forum

Gadu-Gadu: 4975651
Postprzez Agunia__ » wtorek, 25 kwi 2006, 22:01

Agunia__
Rycerz forum

Gadu-Gadu: 4975651
Postprzez qrczak » środa, 26 kwi 2006, 08:16

qrczak
Gwiazdor

Postprzez ewe » środa, 26 kwi 2006, 09:29

ewe