grozny pies

Tutaj można pisać o wszystkim i o niczym. Jeżeli to, co chcesz napisać nie pasuje do żadnej innej kategorii, właśnie tu powinno się znaleźć.

Postprzez Olga » niedziela, 23 kwi 2006, 11:20

slonkokg napisał(a):Psy sa zaczepne, taka ich natura, ale nie słychac o zagryzieniach wsrod jamnikow czy owczarków, tylko wsrod pittbuli, amstafów, rottweilerów [nie wiem jak to sie pisze[itp.]. To nie psy, to nie zwierzeta, to bestie. Nie powinno ich byc i tyle na temat.

Bez przesady. To, że jakiś pies należy do niebezpiecznej rasy wcale nie oznacza, że jest 'bestią'. Znam pittbula i rottweilera, które mają już swoje lata i nigdy nikogo nie ugryzły i nie rzuciły się na żadnego psa. Za to znałam owczarka, do którego nie można się było nawet zbliżyć, bo dostawał szału. Tutaj nie rasa jest problemem. Wszystko zależy od wychowania i odpowiedniego podejścia do psa. Jak ktoś ma złe podejście do ratlerka to ten pies też może się 'bestia' okazać i odgryźć komuś palec (wiem bo o tym słyszałam). Oczywiście właściciel musi byc odpoweidzialny biorąc jakiegokolwiek psa, czy to kundel czy doberman. W przypadku tych 'niebezpiecznych' po prostu trzeba mieć nie tylko chęć na posiadanie psa ale także zdawać sobie sprawę, że taki pies wymaga szczególnej uwagi.
A swoją drogą w Europie policja coraz częściej zamienia owczarki na rottweilery, bo są spokojniejsze, łatwiejsze do ułożenia i inteligentniejsze. Ponadto, są one wykorzytywane do terapi dziecięcych więc o czymś to świadczy.
Nie wolno uprzedzac sie do psa tylko dlatego, że jest pittbullem, dobermanem czy inną 'bestią'. Jak zostanie wychowany taki będzie. Moja ciotka zajmuje sie psami od lat i dzięki temu wiem, że czasem zwykły pudel potrafi być bardziej zjadliwy od dużego psa.
Olga
Rycerz forum

Gadu-Gadu: 8558082

Postprzez szkony » niedziela, 23 kwi 2006, 14:04

Myślę że podsumowaniem tego tematu mogą być cztery wnioski:

1. Karanie właścicieli którzy robią ze swoich pupili "maszyny wojenne"
2. Przy powtarzaniu się sytuacji, że pies nieskrępowany biega po podwórku i atakuje inne zwierzęta czy też ludzi, powinno się odebrać psa właścicielowi, przy czym należałoby nałożyć na takowego człowieka niemałą karę finansową oraz zakaz posiadania zwierząt (psów).
3. Za wielce sensowny uważam pogląd mówiący o wprowadzniu testów psychologicznych dla ludzi starających się o posiadanie szczególnie niebezpiecznych ras psów.
4. Co zrobić z takim psem ?? - To jest sprawa bardzo kontrowersyjna i niemniej dyskusyjna. Jak widać zdania wśród forumowiczów są podzielone i uważam że z tej sytuacji są dwa wyjścia złe (pozostawić psa przy życiu ze świadomością tego iż "występek może się powtórzyć gdyż tak właśnie został on wychowany) i gorsze (uśpić psa za to jak go wychował właściciel)
szkony
Nowicjusz

Postprzez qrczak » niedziela, 23 kwi 2006, 17:50

wogole to ostatnio gdzie nie usłysze to wszyscy maja amstafy i pit bulle.

Sorry, ale to wszystko z czym się byle kto prowadza po mieście to nie stało koło pitbulli i amstafów.

Tutaj jest pole do popisu dla polityków. Powinien być obowiązek rejestrowania tych wszystkich psów, właściciel powinien być obłożony obowiązkiem przeszkolenia psa w szkole dla psów. Jak tego nie zrobi to niestety piesek idzie weg.

Acha. Psy te powinny być kupowane w hodowlach gdzie jest pewność co się bierze, a nie jakieś zabójco podobne burki za 200 zł.
qrczak
Gwiazdor

Postprzez Koala » poniedziałek, 24 kwi 2006, 09:27

Obrazek

czy to jest pies morderca?
Koala
Mistrz klawiatury

Gadu-Gadu: 5257236

Postprzez qrczak » poniedziałek, 24 kwi 2006, 09:30

A o którego chodzi :?: :wink:
Jeżeli o Dobermana to wszystko zależy od właściciela, jak właściciel jest normalny i potrafi wychować psa to zrobi z takiej "bestii" nawet przytulankę dla małych dzieci.
qrczak
Gwiazdor

Postprzez Peny » poniedziałek, 24 kwi 2006, 09:31

qrczak napisał(a):

A o którego chodzi :?: :wink:
Jeżeli o Dobermana to wszystko zależy od właściciela, jak właściciel jest normalny i potrafi wychować psa to zrobi z takiej "bestii" nawet przytulankę dla małych dzieci.

Dora zdecydowanie jest taka przytulanka.. coprawda czasem sobie szczeknie warknie i zrobi cos jeszcze, no ale prosze panstwa! z psa czlowieka nie zrobimy :) :wink:
Peny
Terminator

Postprzez voodoo3500 » poniedziałek, 24 kwi 2006, 17:21

całkowity zakaz posiadania psów oznaczonych jako niebezpieczne oraz tych które wykazują fizyczne do nich podobieństwo

-broń jest groźna i dlatego mało kto ją posiada, takie psy potrafią być równie groźne gdyż były specjalnie do tego hodowane i w przeciwieństwie do jamnika lub innego psa podłej postury nie dadzą się potraktować z buta tak łatwo - mogą buta odgryź z nogą

trzeba się przeciwstawić modzie z za oceanu-uczmy się na ich błędach
każdego tzw ziomka z takim psem, kapturem na łbie i krokiem w spodniach przy kostce(lub w dresie) powina sprawdzać policja codziennie!
voodoo3500
Dyskutant

Postprzez Mafi » poniedziałek, 24 kwi 2006, 18:47

[center]***[/center]
Żaden pies się groźny/zły nie rodzi (tak samo jak i człowiek)... jak wpadnie w złe łapska jakiegoś oszołoma to nie ma mocnych... niestety...

p.s REZ jesoo... boski ten Twój pies :szczesliwy: :) - te oczy... :)
Mafi
Gwiazdor

Gadu-Gadu: 5335991

rasy

Postprzez MagdaLena » poniedziałek, 24 kwi 2006, 19:50

Nie można traktować owczarka jak amstaffa. To tak jakby się kota myliło z rysiem. Odpowiednie szkolenie kochani - klucz do sukcesu. Widziałam za radzikowem na rogu za torami (jadąc z Grzybowa) jak się psy szkolą, nawet się zatrzymałam żeby popatrzeć. Milutko :roll:
MagdaLena
Bywalec

Postprzez Sędzia Czesław » poniedziałek, 24 kwi 2006, 19:53

Obrazek
Jak już tu tworzycie taką galerię to też coś tam od siebie. I według mnie także winne jest wychowanie psa. Jeśli ktoś groźnie spojrzy na moją suczkę to robi się z niej wypłosz, kładzie się na plecach i ma minę "wybacz mi", a jeśli wykonam jakiś gest u wujka to jego pies, choć mniejszy od mojej Fruźki, rzuca się na mnie
Sędzia Czesław
Ważniak

Gadu-Gadu: 6008002

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do :: hydepark