sesja budżetowa RM

Chcesz się wypowiedzieć na temat naszego miasta, zrób to tutaj. To jest miejsce gdzie można pisać o wszystkich sprawach dotyczących Kołobrzegu.

Postprzez Didi » czwartek, 30 mar 2006, 11:49

Glos koszalinski

Kod: Zaznacz cały
Miasto zatańczy jak zagra RIO
Prezydent Kołobrzegu poniósł klęskę

Kołobrzescy radni nie uchwalili wczoraj tegorocznego budżetu. W efekcie dziesiątki społeczników, stowarzyszeń i klubów sportowych mogą w tym roku nie dostać nawet złotówki od miasta na działalność.

Projekt budżetu przepadł. Stało się to jasne jeszcze przed głosowaniem, gdy dwaj radni proprezydenckiej Centroprawicy Razem, członkowie Platformy Obywatelskiej Marek Hok i Wiesław Parus, poinformowali o wystąpieniu z klubu. Zrobili to pod okiem obecnego na sali posła PO, szykującego się do startu w prezydenckich wyborach, Sebastiana Karpiniuka. Karpiniuk, niegdyś sojusznik H. Bieńkowskiego, to dziś na centroprawicowej scenie politycznej jego główny rywal. - Doszło do jawnego złamania procedur budżetowych - powiedział wychodząc natychmiast po głosowaniu. Poszło o to, że budżet przedstawiony radnym w marcu znacznie różnił się od tego, który trafił do rady w listopadzie; wzbogaciło go kilkadziesiąt prezydenckich poprawek. Tyle że pozytywna opinia Regionalnej Izby Obrachunkowej dotyczyła jednak wersji bez poprawek. Te zaś kosmetycznymi nie były: 20- milionową nadwyżkę zastąpił 10-milionowy deficyt.
[/quote]
Didi
Rycerz forum

Gadu-Gadu: 0

Postprzez bloosman » czwartek, 30 mar 2006, 12:08

Easy Rider napisał(a):Pan przewodniczący Janusz - debeściak - wstrzymał się od głosu.

pan przewodniczący Janusz-debeściak-kiedy jest gorąco to albo wychodzi z sesji, albo nie głosuje albo się wstrzymuje. Ma chłop poukładane w głowie.
bloosman
Dyskutant

Postprzez Foreigner » czwartek, 30 mar 2006, 12:09

Uwaga lepsze jaja :mg:

Na tej sesji czytano niby pozytywna opinie RIO na temat tego budzetu. Problem polega na tym, ze ta opinia dotyczyla budzetu z nadwyzka 10 mln zlotych. Natomiast budzet przedstawiony radnym ma deficyt 20 mln. Mowiac prosto HB chcial z radnych zrobic idiotow :!: czytajac im pozytywna opinie RIO na temat budzetu. Z tego co wiem identyczna sytuacja miala miejsce 2 lata temu kiedy terazniejszy posel Sebastian K. (bedacy wtedy przewodniczacym Rady Miejskiej) zablokowal takie posuniecie i cale procedury budzetowe zostaly przeprowadzone od nowa. Roznica polega na tym, ze w tym roku prezydent celowo zwlekal aby nie mozna bylo powtorzyc sytuacj zprzed 2 lat. Jednym slowem chcial zrobic w konia radnych co mu sie zreszta nie udalo. teraz bedzie pil do nich, jak on to chcial dobrze i, ze RIO pozytywnie zaopiniowala mu budzet a radni mu przeszkodzili. OHYDNE KLAMSTWO PANIE PREZYDENCIE :!: :!: :!: Prroponuje przestac sluchac sie swojego dworu i powysylac ich na zielona trwake (jezeli jest tam gargamel powinien leciec pierwszy :twisted: ).
Foreigner
Weteran

Postprzez myśliwiec » czwartek, 30 mar 2006, 12:55

wracajac do mojego postu powyzej: napisalam obciach straszny i ze mi wstyd - odnosi sie to nie do koszulki kolezanki z RK ale do nieuchwalenia budzetu!!!!!! poparlam w tej materii easy ridera, jesli zle zostalo odebrane - PRZEPRASZAM! KOszulka jak najbardziej mi sie podobala, szkoda tylko ze nie wzieli sobie radni do lba tego apelu
myśliwiec
Mistrz klawiatury

Postprzez bloosman » czwartek, 30 mar 2006, 12:59

Foreigner napisał(a):Uwaga lepsze jaja :mg:

Na tej sesji czytano niby pozytywna opinie RIO na temat tego budzetu. Problem polega na tym, ze ta opinia dotyczyla budzetu z nadwyzka 10 mln zlotych. Natomiast budzet przedstawiony radnym ma deficyt 20 mln. Mowiac prosto HB chcial z radnych zrobic idiotow :!:

Gratuluję zaskoku. O tym właśnie pisałem o 9.26. :(
bloosman
Dyskutant

Postprzez Gargamel » czwartek, 30 mar 2006, 15:12

Łukasz wrzuć na luz ,Ty nawet cześć bez zgody żelka nie możesz powiedzieć.
Gargamel
Ważniak

Postprzez Foreigner » piątek, 31 mar 2006, 06:03

Gargamel wrzuc na luz ty nawet mrugnac okiem nie mozesz bez zgody swojego idola :lol:
Boze co za gosc, czy ty kiedykolwiek dobrze sie czules :?:
Foreigner
Weteran

Postprzez Easy Rider » piątek, 31 mar 2006, 09:17

SKAWA fajna fota - Heniu wylądował telemarkiem, aż mu się skoki rozjechały
w temacie - dzisiaj w Klinczu 17.40 - TKK - tylko o sesji : Gromek, Ulan, Mielnik, Hok, Ratajczyk
Easy Rider
Terminator

Postprzez Eureka » piątek, 31 mar 2006, 10:05

Gargamel napisał(a):
Budżet przedstawi RIO,a jaki on będzie?Niech się SLD i Platforma tłumaczy za to,że na kluby sportowe,boiska w szkołach, drogi ,parki,chodniki nie będzie kasy.i.. kto tu jest odpowiedzialny za miasto?
Jako mieszkaniec tego miasta stanowczo protestuję przeciwko łobuzerstwu polityków SLD i Platformy Obywatelskiej.

Zainteresowałem się Twoją informacją i rozmawiałem z przedstawicielem RIO na temat zagrożeń, o których piszesz. Dowiedziałem się, że piszesz nieprawdę. Dlatego pozwolę sobie na nazwanie Twojej wiadomości łobuzerską politykę informacyjną.
Eureka
V.I.P

Postprzez kraall » piątek, 31 mar 2006, 10:16

HB, już prawie 12 lat jest prezydentem ( i o 12 lat za długo ) i jeszcze się nie nauczył, że tylko prawda się opłaca :P
kraall
Mistrz klawiatury

Postprzez Vin » piątek, 31 mar 2006, 10:36

Nóżki krzywe jak u kaczuszki, a mina po prostu śliczna, bezczelnie sexi wyraz twarzy....... :P

Super foto. :lol:
Vin
Uzależniony

Postprzez evoe » piątek, 31 mar 2006, 11:21

Jednego w tym mieście brak – umiejętności oddzielania perturbacji, animozji czy sympatii osobistych od merytorycznego funkcjonowania miasta. Vide – prezydent zaprzeczał, że są nieformalne spotkania w sprawie zarządzania miasta (mam tu na myśli sytuację opisaną kiedyś na forum), a w chwili, kiedy uznał to za wygodne opisuje w sposób bardzo dosadny podobne spotkania z posłem Karpiniukiem. Kompletny brak samodyscypliny i konsekwencji. Albo tym miastem rządzą kompetentne do tego organa, albo kliki koleżeńsko, fiansowo partyjne. Nazywanie tego, co się obecnie dzieje kampanią wyborczą powoduje tylko jedno – żaden rozsądny człowiek nie zaufa nikomu z aktualnej sceny politycznej. Uczciwość i przejrzystość działań w każdej sytuacji – na kurs pod takim hasłem powinni zapisać się zarówno nasi radni jak i pozostała część polityków. Ukrywanie informacji o działaniach niezgodnych z prawem albo mijających się z pojęciem (wyświechtanym w Kołobrzegu do bólu) etyki do czasu wygodnego dla posiadacza tej wiedzy stawiam na równi z pojęciem smarkaterii. To nie jest prywatny budżet pana X czy Y, to jest budżet wszystkich mieszkańców tego miasta. O tym co niektórzy zapomnieli. Pryncypia naszych polityków są dla mnie śmieszne i niezrozumiałe. Niezależnie do pobudek. Wszyscy w naszym mieście są święci tylko cudów brak.
evoe
Bywalec

Postprzez Gargamel » piątek, 31 mar 2006, 16:06

Trochę faktów.

Czytając wczarajszy głos pomorza i koszaliński,które de facto nie pozostawiły suchej nitki na Platformie Obywatelskiej,czytaj-Karpiniuk-poseł na którego polecenie dokonano tego wandalizmu politycznego oraz radni Hok i Parus-marionetki jest mi po prostu przykro.Wywnioskować można tylko jedno-obstrukcja w czystej postaci.Ich zachowanie i poniekąd pokrętne tłumaczenia dlaczego głosowali przeciw nie przemawiają do normalnego ,przeciętnego i nie tylko mieszkańca naszego miasta.Nie można się dziwić opozycji tj.chyba SLD lub tym co po nim zostało,bo Ci walczą o to czy w ogóle będą w następnej radzie.
Pokretne tłumaczenia tj.wypowiedź telewizyjna radnego Hoka,który stanowczo stwierdził,że "sam mam głowę i sam zdecydowałem się zagłosować przeciw,nic nie było ustalone i Karpiniuk nie decydował za mnie".
Za minutę kolejna wypowiedź telewizyjna ,tym razem radnego Parusa"tak ustaliliśmu na zarządzie Platformy ,że zagłosujemy przeciw budżetowi"
Kolejna wypowiedź, tym razem Karpiniuka "złamane zostały zasady uchwalania budżetu"
Prezydent więc wyszedł z inicjatywą i powiedział"wycofuję autopoprawki i proszę przegłosować ten budżet wcześniejszy bez autopoprawek i po zaopiniowani przez RIO.
I co? Hok i Parus nie chcieli przegłosować także i tego budżetu.Żałosne.Byłbym wdzięczny gdyby ktokolwiek przedstawił przepis,który obliguje prezydenta do tego ,aby każda autopoprawka była opiniowana przez RIO.Nie szukajcie ,bo takiego przepisu nie ma.Najdziwniejsze jest to ,że takie fanaberie wygłasza prawnik Karpiniuk ;/
Warto wspomnieć ,że projekt budżetu wraz z autopoprawkami Prezydenta Radni otrzymali dużo wcześniej i zapoznali się z nim ,a zmiany wynikały głównie z ustaleń z Radami Osiedli czyli po prostu Prezydent spełnił wiele rządań,próśb mieszkańców.Te uzgodnienia trwały wiele tygodni i były tak bardzo na wszystkim potrzebne.Czy nie o to chodzi?
I tak po kolei Karpiniuk o prodcedurach,Hok tak bo tak,Parus ,bo budżet jest zbyt bardzo pro-inwestycyjny.

.I z czego tu się cieszyć ,że wszystkim mieszkańcom będzie się żyło trudniej.
Shizofrenia paranoidalna kołobrzeskiej Platformy Obywatelskiej i nie chciałbym być w waszej skórze ,bo mieszkańcy was na księżyc wystrzelą.
Gargamel
Ważniak

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do :: miasto kołobrzeg