Fajny film wczoraj widziałem/am

Tutaj piszemy o filmie w szerokim znaczeniu tego słowa. Czyli o każdej jego odmianie. Jeżeli chcesz się podzielić wrażeniami lub masz ochotę napisać recenzję zrób to w tym miejscu. Jeżeli zajmujesz się filmem amatorsko to jest to dział dla Ciebie.

Postprzez yennefer » sobota, 11 mar 2006, 03:54

Stay (Zostań) - psychologiczny thriller/dramat, skutecznie robi miazgę z mózgu, przez caly czas trwania filmu, jak i w samym zakonczeniu. Z każdą kolejną sceną zamazuje sie nam koncepcja poprzedniej.
Musze przyznac, ze Stay zaskoczyl mnie nie tylko zagmatwaniem, ale i tym, ze w polowie mialam juz swoja wizje rozwiazania, (w dodatku najbardziej chyba odpowiednia, na co wskazywal szereg scen i pewna logika filmu), a tu calkowite zaskoczenie. No....moze nie calkowite, ale jednak - nie do konca tego sie spodziewalam, wiec element nieprzewidywalnosci spelnil tu swoja rolę. :twisted:
nie bez przyczyny wsrod wielu recenzji znalazly sie porownania do klimatu filmow Lyncha, a ja bym jeszcze porownala z kilkoma innymi filmami, gdzie nic nie jest takie, jakie wydaje sie na pozór. Wszystko to iluzja, nie wiemy, gdzie konczy sie rzeczywistosc, a zaczyna fikcja... I to jest wlasnie niepokojace, a zarazem pociagajace w tego typu filmach.
Kolejne plusy - bardzo dobra gra Ewana McGregora i Naomi Watts oraz psychodeliczna muzyka, poglebiajaca uczucie jakiegos paranoidalnego rozdarcia bohaterów... (m.in. Massive Attack).
jednym slowem masakrator umysłowy - polecam :!: :twisted:
yennefer
Mieszka tu

Postprzez kulA » sobota, 11 mar 2006, 13:52

Animal Farm

tak w ramach porownania z ksiazka, porownanie oczywiscie wypadlo na korzysc ksiazki, ale film niezly
kulA
Rycerz forum

Postprzez Flo » niedziela, 12 mar 2006, 13:21

King's Ramson - bardzo ciekawy pomysl na fabule, ale skiepscili zakonczenie tej komedyjki :) Mysle ze tak 7/10

Bewitched - kolejna komedyjka z jak zwykle pelna wdzieku N.Kidman. I tylko jej gra ratuje ten film, bo ja naprawde nie trawie beznadziejnego humoru W.Farella.
Tylko za N.Kidman 7/10
Flo
Arcymistrz

Gadu-Gadu: 0

Postprzez kulA » niedziela, 12 mar 2006, 13:39

Tim Burton's Corpse Bride

fajny filmik, historia milosna pokazana w ciekawy sposob
kulA
Rycerz forum

Postprzez Tisaja » niedziela, 12 mar 2006, 19:11

Wzięłam dziś bardzo stary i bardzo sympatyczny filmik "Przerwana lekcja muzyki". Fantastyczny film o "lekko" zagubinych młodych ludziach.... Chętnie odświeżę... A tym ,którzy nie widzieli-polecam.... :P
No i piękna Angi dla oka....:wink:
Tisaja
Gwiazdor

Gadu-Gadu: 6759706

Postprzez Flo » niedziela, 12 mar 2006, 19:26

TISAJA napisał(a):Wzięłam dziś bardzo stary i bardzo sympatyczny filmik "Przerwana lekcja muzyki". Fantastyczny film o "lekko" zagubinych młodych ludziach.... Chętnie odświeżę... A tym ,którzy nie widzieli-polecam.... :P
No i piękna Angi dla oka....:wink:

swietny film, potwierdzam i polecam
Flo
Arcymistrz

Postprzez kamila » niedziela, 12 mar 2006, 21:50

Gnijąca panna młoda Tima Burtona , bardzo przyjemny film..
"Fantastyczna, pełna czarnego humoru komedia - najnowszy film Tima Burtona. Dzięki doskonałej animacji wykonanej techniką poklatkową, powstało prawdziwe dzieło sztuki".
kamila
Arcymistrz

Postprzez kulA » niedziela, 12 mar 2006, 21:56

kamila napisał(a):Gnijąca panna młoda Tima Burtona , bardzo przyjemny film..
"Fantastyczna, pełna czarnego humoru komedia - najnowszy film Tima Burtona. Dzięki doskonałej animacji wykonanej techniką poklatkową, powstało prawdziwe dzieło sztuki".

hyhy alesmy sie zestroili :P
kulA
Rycerz forum

Postprzez kamila » niedziela, 12 mar 2006, 22:32

kulA napisał(a):hyhy alesmy sie zestroili :P
hehe :)
Jeszcze oglądałam krwawy odcinek " Freddy vs Jason 2 ", ale zrobiłam błąd, bo nie wiedziałam co jest pięć i słuchałam szybkiego streszczenia w trakcie filmu, dlatego czeka na mnie Freddy Krueger z odcinakmi pokolei :)
kamila
Arcymistrz

Postprzez Flo » poniedziałek, 13 mar 2006, 11:11

Pitbull - pokrecony ale daje rade, dobra obsada i co chwile ktos strzela :)
Flo
Arcymistrz

Postprzez yennefer » środa, 15 mar 2006, 02:27

"Tajemnica Brokeback Mountain"... wlasnie wrocilam z seansu i wciaz jestem pod wplywem filmu... Nie rozczarowalam sie.
Na temat "Tajemnicy" rozpisano sie juz w recenzjach, wiec nie bede tego powtarzac, napisze tylko, ze film naprawde jest niezwykle poruszajacy, ogladajac go mimowolnie wciagamy sie w akcje, zaczynamy odczuwac jak glowny bohater (w roli glownej Heath Ledger - swietna gra :!:). Trzeba go obejrzec, ale z odpowiednim nastawieniem. Nie traktowac go jako historii gejowskiej, lecz historii milosci w ogole, bo to, ze wszystko rozgrywa sie miedzy mezczyznami tak naprawde schodzi na dalszy plan, jesli wezmiemy pod uwage same uczucia i relacje miedzyludzkie... no i sam problem innosci i tolerancji, bo sila rzeczy nie mozna go pominąć.
Do tego cala opowiesc rozgrywa sie na tle niesamowitych krajobrazow, w tle piękna, melancholijna muzyka. Film pozostawia czlowieka z wieloma smutnymi wnioskami, ale faktycznie -nie mozna pozostac wobec niego niewzruszonym :zamknieteoczy:
:(
yennefer
Mieszka tu

Postprzez Flo » środa, 15 mar 2006, 08:37

Rebound - amerykanska komedia o druzynie koszykowki. Czyli jak zwykle od zera do mistrzostwa bla bla bla. Film z Martinem Lawrence'm w roli glownej. Mozna obejrzec, fajny motyw jest z takim mulem dwumetrowym :lol:
Flo
Arcymistrz

Postprzez kawon » środa, 15 mar 2006, 19:52

Kiss Kiss Bang Bang - od dawna nie smialem sie tak glosno i szczerze podczas seansu. Tresc filmu jest wzieta w klamre umownosci, jest doskonale smieszna, zaskakujaca, "odlotowa", czesto ironiczna, czasem kpiaca z coniektorych wspolczesnych produkcji. W filmie nie ma dluzyzn, jest za to inteligentny humor i niesztampowi (a czasem sztampowi celowo) bohaterowie. Zdecydowanie swietny film.
kawon
Dyskutant

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do :: film