joshua napisał(a):Nawet BSA pomija rynek home. Wygląda to tak że, moim zdaniem, 90% systemów operacyjnych i tyle samo gier i aplikacji zainstalowanych na domowych komputerach to nielegalne kopie. Często biora w tym udział sklepy komputerowe, które instlują klientom oprogramowanie, pomagają krewni i znajomi. A prawem nikt się nei przejmuje. Czasami kupi ktoś legalny system operacyjny ale liczyłbym ich na palcach jednej ręki. http://www.bsa.org/poland
zrób sondaż w ankietachDemurrer napisał(a):Chyba się to jednak zmienia ostatnio.
W każdym razie, jeżeli tak mieszają w tych licencjach to wcale nie zachęcają.
Jeśli zmienię płytę główną, to nagle stanę się piratem mimo, że kupiłem moją Windę w sklepie?
joshua napisał(a):
jeżeli kupiłeś wersję BOX systemu operacyjnego to możesz ją sobie zainstalować na czymkolwiek, ale zapewne posiadasz (a właśnie, posiadasz?) wersję OEM, bo sporo tańsza i przypisana do sprzętu z którym ją kupiłeś.
nie musisz odpowiadać, co jeszcze masz legalnego w komputerze prywatnym, pomiń freewareDemurrer napisał(a):Wiadomo, że OEM, z myszą kupiłem.
joshua napisał(a):nie musisz odpowiadać, co jeszcze masz legalnego w komputerze prywatnym, pomiń freewareDemurrer napisał(a):Wiadomo, że OEM, z myszą kupiłem.
[ Dodano: 2006-02-24, 21:43 ]
z myszka to ty pirata zalegalizowałeś, albo przeinstalowałeś (przypuszczenie, nie zarzut)
joshua napisał(a):bo kupując go z myszką (powszechna praktyka sprzedawców na sprzedaż oprogramowania OEM) miałeś już komputer, inaczej napisałbyś że kupiłeś go z całym zestawem. Całe to gadanie o płytach głównych, zmiany w licencji mają na celu wyeliminowanie z rynku dorabianych na siłę cech legalności. M$ walczy o swoje.
po prostu odniosłem się do praktyki kupowania Windowsa po jakimś tam czasie używania wersji "z lekka poprawionej". Mało tego, uważam że postąpiłeś dobrze dla samego siebie.z myszka to ty pirata zalegalizowałeś, albo przeinstalowałeś (przypuszczenie, nie zarzut)
joshua napisał(a):Microsoft zmienił niedawno zapis w licencji OEM mówiący o wymianie płyty głównej komputera:
Krótko mówiąc, według Microsoftu kupując nową płytę główną, kupujesz nowy komputer, a tym samym musisz nabyć nową licencję systemu operacyjnego Windows.
http://download.microsoft.com/download/ ... SLicQA.doc
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości