Tragedia w Podczelu

Tutaj można pisać o wszystkim i o niczym. Jeżeli to, co chcesz napisać nie pasuje do żadnej innej kategorii, właśnie tu powinno się znaleźć.

Postprzez Colberg » środa, 15 lut 2006, 00:11

report5 napisał(a):- uważam, że teren jest niezabezpieczony a młodzież osiedlowa nie ma żadanej albo prawie, żadne ofert na wolny czas...
-

Taaaa... A codzienna msza? :)
A tak na poważnie - masz rację. Jest boisko ze sztuczną nawierzchnią (wymagające zresztą już remontu), jest plaża, jest wreszcie... Szkoła Podstawowa. Ale jakoś nie zauważyłem, aby animowała życie na osiedlu.

A jak ktoś ma 16 lat i włazi do stacji trafo... To sam sobie jest winien. Bolesne to, ale na głupotę nie ma lekarstwa. Pozostaje pytanie: była kłódka, czy jej nie było?

Na koniec krótka refleksja. Widzieliście te dzieci bawiące się w Podczelu bez opieki? Serce się kroi, jak widać kilkuletnie (!) dzieci pozostawiane bez nadzoru na podwórkach. Są w Podczelu rodziny patologiczne - i to,niestety, widać...
Colberg
Ważniak

Postprzez james » środa, 15 lut 2006, 00:20

report5 napisał(a):jutro, albo pojutrze na ten temat Zbliżenia - byłem dzisiaj tam z Piotrem - operatorem - po tragicznie zmarłym leżą tam spalone rzeczy, makabra, cały czas nie daje mi to spokoju - kto powinien zabrać te szczątki obuwia, kurtki, klamerki od paska, kawałek zamka, etc... policja powiedziała, że nie cierpiał - zginął momentalnie - szok, szok, szok...

- uważam, że teren jest niezabezpieczony a młodzież osiedlowa nie ma żadanej albo prawie, żadne ofert na wolny czas...

-

jego matka wraz z rodzina na nastepny dzien spalila wszystkie jego ciuch dokladnie w tamtym miejscu....
...swoja droga juz tyle osob zginelo w podobny sposob na terenie lotniska w podczelu ze chlopak powinien wiedziec ze lepiej tego nie tykac....
nie ma co bezmyslnosc i tragedia
james
Mistrz klawiatury

Postprzez jakotako » środa, 15 lut 2006, 11:22

Jest boisko ze sztuczną nawierzchnią (wymagające zresztą już remontu), jest plaża, jest wreszcie... Szkoła Podstawowa. Ale jakoś nie zauważyłem, aby animowała życie na osiedlu.

Boisko niszczeje, odklejone fragmenty, dziury, zdewastowane aluminiowe bramki (złomiarze??). Chyba łatwiej konserwować niż budować nowe?

Przepraszam,że nie w temacie ale przynajmniej jest szansa, że ktoś odpowiedzialny coś z tym zrobi.
jakotako
Dyskutant

Postprzez agentWomen » środa, 15 lut 2006, 13:03

Cholera to jasne, że można było zapobiec tej tragedii!!
Przecież weszli do niezabezpieczonego budynku trakcji elektrycznych!
agentWomen
Ważniak

Postprzez qrczak » środa, 15 lut 2006, 13:34

agentWomen napisał(a):Cholera to jasne, że można było zapobiec tej tragedii!!

Niby jak zabezpieczyć :?:
Codziennie kłódkę wieszać i sprawdzać czy wisi :?:
Szli kraść, nic by ich nie powstrzymało, kłódkę też by opchnęli na złom.
Bez przesady, chłopaczek sam jest sobie winien, jak któs zastrzeli we własnym domu złodzieja to nikt nie mówi że stała się tragedia tylko się chwali osobę broniącą swojego dobytku.
W tym przypadku można płakać tylko nad głupotą chłopaka.
qrczak
Gwiazdor

Postprzez Dreams » środa, 15 lut 2006, 13:57

Zbyt mało jest na ten temat edukacji. Gdyby tan puścić dzieciakom parę filmów, bez omijania szczegółów z całą makabrycznościa konsekwencji pochopnego postępowania, to zapadłoby to im w pamięć. Mnie zawsze zapadało... I do tej pory nie pcham się tam, gdzie jest niebezpiecznie...
Dreams

Postprzez Flo » środa, 15 lut 2006, 14:12

Dreams napisał(a):Zbyt mało jest na ten temat edukacji. Gdyby tan puścić dzieciakom parę filmów, bez omijania szczegółów z całą makabrycznościa konsekwencji pochopnego postępowania, to zapadłoby to im w pamięć. Mnie zawsze zapadało... I do tej pory nie pcham się tam, gdzie jest niebezpiecznie...

zludne nadzieje, wile juz jest reklam spolecznych, uderzajacych w ludzi, pokazywane sa przerozne wypadki, czy tez choroby a ludzi i tak swoje, pokusa jest wieksza. To trafia do 5 na 10
Flo
Arcymistrz

Gadu-Gadu: 0

Postprzez Dreams » środa, 15 lut 2006, 14:31

Nie mam na myśli relklamy Flo, jest zbyt ulotna. ja mówię o fabule, bądź dokuemncie, który jest prawdziwy!!! I dotyczy konkretnych ludzi, nazwanych nie zaś anonimowych... Zresztą reklamy nie są makabryczne, a - jak mi się zdaje - to właśnie makabra przemawia najbardziej. Cóz makabryczne to ale prawdziwe. ;/
Dreams

Postprzez Flo » środa, 15 lut 2006, 14:34

Dreams napisał(a):Nie mam na myśli relklamy Flo, jest zbyt ulotna. ja mówię o fabule, bądź dokuemncie, który jest prawdziwy!!! I dotyczy konkretnych ludzi, nazwanych nie zaś anonimowych... Zresztą reklamy nie są makabryczne, a - jak mi się zdaje - to właśnie makabra przemawia najbardziej. Cóz makabryczne to ale prawdziwe. ;/

a miales/as stycznosc w ogole stycznosc z reklama spoleczna? Te zagraniczne sa naprawde drastyczne i dzialaja na wyobraznie, w Polsce spoleczenstwo nie jest przygotowane na takie drastyczne reklamy, poza tym malo jest pieniedzy na takowe reklamy, budzet przeca napiety przez becikowe

Ale takie reklamy sa potrzebne, nie tylko w TB ale rowniez billboardy
Flo
Arcymistrz

Postprzez Flo » środa, 15 lut 2006, 14:36

Flo napisał(a):
a miales/as stycznosc w ogole stycznosc z reklama spoleczna? Te zagraniczne sa naprawde drastyczne i dzialaja na wyobraznie, w Polsce spoleczenstwo nie jest przygotowane na takie drastyczne reklamy, poza tym malo jest pieniedzy na takowe reklamy, budzet przeca napiety przez becikowe

Ale takie reklamy sa potrzebne, nie tylko w TB ale rowniez billboardy

Mialo byc w TV i juz wiem ze z kobieta dyskutuje zatem "es" odpada
Flo
Arcymistrz

Postprzez Dreams » środa, 15 lut 2006, 14:38

Ja nie twierdzę, że reklama społeczna do kogoś nie trafia. Niemożliwym też jest abym ja sama nie miałaa z nią styczności, bo mam - jak każdy. Jeden ją zauważa, drugi nie. Sęk w tym, że jak posadzisz dzieciaki w ławkach i puścisz im mądrą (choć makabryczną) fabułę, czy jakiś Real TV, to wiecej z tego zapamiętają...
Dreams

Postprzez Flo » środa, 15 lut 2006, 15:10

Dreams napisał(a):Ja nie twierdzę, że reklama społeczna do kogoś nie trafia. Niemożliwym też jest abym ja sama nie miałaa z nią styczności, bo mam - jak każdy. Jeden ją zauważa, drugi nie. Sęk w tym, że jak posadzisz dzieciaki w ławkach i puścisz im mądrą (choć makabryczną) fabułę, czy jakiś Real TV, to wiecej z tego zapamiętają...

Real TV? Dzieciaki ogladaja cos podobnego a nazywa sie Jackass i co? Nasladuja. Niewazne czy ogladaja ku przestrodze czy dla smiechu, po prostu papuguja wszystko

Poza tym jest tez chec zysku jak w tym przypadku
Flo
Arcymistrz

Postprzez BLAaa » środa, 15 lut 2006, 15:21

report5 napisał(a):2006-02-13 godz. 13:56,
16-letni Rafał jest trzecią ofiarą niezabezpieczonych terenów wokół podkołobrzeskiego osiedla Podczele. Chłopak zginął w niedzielę. Spłonął kiedy wszedł do oddalonej o 3 km od osiedla trafostacji. Wiadomość poruszyła mieszkańców Podczela. Otoczone poradzieckim lotniskiem, hangarami, podziemnymi korytarzami i opuszczonymi zabudowaniami Podczele kusi młodzież do wypraw i poszukiwań. Mieszkańcy są zszokowani śmiercią Rafała, ale wydają się pogodzeni z tym, że mieszkają w niebezpiecznym miejscu. Rzecznik policji informuje o postępach w dochodzeniu. Przewodniczący rady osiedla Artur Dąbkowski nie ma wątpliwości - to osiedle jest niebezpieczne dla młodzieży. Prawdopodobnie, trafostacja w której zginął Rafał miała zerwaną kłódkę.
-

A gdzie był Prezydent??

Podpuszczam :wink:
BLAaa
Uzależniony

Postprzez report5 » środa, 15 lut 2006, 17:03

qrczak napisał(a):
agentWomen napisał(a):Cholera to jasne, że można było zapobiec tej tragedii!!

Niby jak zabezpieczyć :?:
Codziennie kłódkę wieszać i sprawdzać czy wisi :?:
Szli kraść, nic by ich nie powstrzymało, kłódkę też by opchnęli na złom.
Bez przesady, chłopaczek sam jest sobie winien, jak któs zastrzeli we własnym domu złodzieja to nikt nie mówi że stała się tragedia tylko się chwali osobę broniącą swojego dobytku.
W tym przypadku można płakać tylko nad głupotą chłopaka.

wystraczy wprowadzic standardy europejskie - i już
report5

Postprzez kamila » środa, 15 lut 2006, 20:12

oglądałąm Zbliżenia, co bym doinformowana była. Masakra. Dlaczego ten teren nie jest zabezpieczony? r5, zadał sensowne pytanie.. dlaczego? Wiadomo, że to co zakazane kusi, a efekty później widać w ofiarach..ehh.
kamila
Arcymistrz

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do :: hydepark