"Rz" ma wydrukować karykatury Mahometa

To jest kawałek forum dla ludzi którzy mają coś do powiedzenia na tematy polityczne, społeczne czy gospodarcze. Masz ciekawe poglądy, chcesz się podzielić swoimi przemyśleniami, skomentować wydarzenia z kraju lub świata, proszę bardzo...

Postprzez pluskwa » niedziela, 5 lut 2006, 23:05

report5 napisał(a):strach, to fakt... boję się takich poglądów...
sam bywasz radykałem, dopiero co przeczytałem pomysł o teczkach i płonących stosach
pluskwa

Postprzez qrczak » niedziela, 5 lut 2006, 23:05

HO!HO! napisał(a):Natomiast premier i min. spraw zagr. bardzo mądrze zrobili, że przeprosili świat muzułmański za publikację Rzepy. Nie są dziś znane konsekwencje tej publikacji.

Ja mogę tylko powiedzieć, że trafia do mnie argumentacja Gaudena w zakresie motywacji redakcji. Nie wiem jednak, czy jakbym był na jego miejscu, to zrobiłbym coś takiego.

Sorry ale powoli zaczynasz zaprzeczać sam sobie.
Z jednej strony nie widzisz nic złego w publikowaniu karykatur Mahometa, z drugiej strony pochwalasz przeprosiny ministra i rządu.
Gdzie sens, gdzie logika :?:
qrczak
Gwiazdor

Postprzez report5 » niedziela, 5 lut 2006, 23:09

Hitler gdy dochodził do władzy też tak nawijał - naród niemiecki jest zagrożony - trzeba sie bronić, Stalin dla odmiany za Leninem chciał rewolucji swiatowej - dlaczego - ? bo światu groził imperializm - ciągle ciołom wszelkiego rodzaju niezbędne jest jakieś zagrożenie - nie tak dawno Busch groził nam bronią chemiczną w Iraku itd... nie chce mi się o tym myslęć nie mówiąc o pisaniu o tym... fobie, małe bóle egzystencjonalne, małe niepokoje rosną w nas i zbierają się w rzekę nienawiści - czy trzeba się zestarzeć, żeby to widziec jasno... ?

nie czyń drugiemu co tobie nie miłe -

-
report5

Postprzez report5 » niedziela, 5 lut 2006, 23:10

pluskwa napisał(a):
report5 napisał(a):strach, to fakt... boję się takich poglądów...
sam bywasz radykałem, dopiero co przeczytałem pomysł o teczkach i płonących stosach

[beeep] - to kpina pluskwa zabijasz mnie
report5

Postprzez pluskwa » niedziela, 5 lut 2006, 23:21

report5 napisał(a):[beeep] - to kpina pluskwa zabijasz mnie
:shock: :?: :shock:
pluskwa

Postprzez report5 » niedziela, 5 lut 2006, 23:25

pluskwa napisał(a):

z tym stosem - to kpina - co się tak dziwisz -
report5

Postprzez pluskwa » niedziela, 5 lut 2006, 23:36

report5 napisał(a):
pluskwa napisał(a):

z tym stosem - to kpina - co się tak dziwisz -
Report, robimy offtopa, ale niech będzie, może r00t w swojej wielkoduszności nie wytnie nas. Zbulwersowała cię moja wypowiedż o radykaliźmie. Zapominasz, ze jesteś osobą publiczna, z której zdaniem wielu się liczy. Nawołujesz do ujawnienia teczek. Piszesz ze czas wiedziec kto jest "mendozą"
podpisujta bedziem wiedziec kto jaka mendoza ... a stos przed ratuszem !
I co? Nie ma w tym radykalizmu? Taka prawda po kilkunastu latach moze otworzyć stare rany. Wielu zapomniało o tym że, keidyś było świniami. Wielu nagle dowie sie że przyjaciel z młodości to kanalia. Mów co chcesz ale proponujesz rozwiazania radykalne. Każdy ma coś na sumieniu. Niekoniecznie wspólpracę z SB. Wszyscy, albo prawie wszyscy coś w życiu "popełniliśmy". Na szczęście ciągle mogę patrzeć ludziom w twarz.
pluskwa

Postprzez report5 » niedziela, 5 lut 2006, 23:39

toć tłumaczę że to żart - żart z radykalizmu - a świniom śmierć bez ujawniania - :) spokos
report5

Postprzez pluskwa » niedziela, 5 lut 2006, 23:41

report5 napisał(a):toć tłumaczę że to żart - żart z radykalizmu - a świniom śmierć bez ujawniania - :) spokos
Gdy wątek zakładałeś to też żartowałeś? Gdzie odpowiedzialność za słowa? Zresztą niech ci będzie. Oczywiscie znowu masz rację!
pluskwa

Postprzez report5 » niedziela, 5 lut 2006, 23:45

pluskwa napisał(a):
report5 napisał(a):toć tłumaczę że to żart - żart z radykalizmu - a świniom śmierć bez ujawniania - :) spokos
Gdy wątek zakładałeś to też żartowałeś? Gdzie odpowiedzialność za słowa? Zresztą niech ci będzie. Oczywiscie znowu masz rację!

słuchaj, znasz mnie juz jakiś czas - polewka dla mnie rzecz świeta, a nie masz lepszej polewki niż walenie się z uświęconych fobii - mufiem ci - a zrszetom - moze wtedyk myslłek ze trza palić glizdof >
report5

Postprzez pluskwa » niedziela, 5 lut 2006, 23:52

report5 napisał(a):słuchaj, znasz mnie juz jakiś czas - polewka dla mnie rzecz świeta, a nie masz lepszej polewki niż walenie się z uświęconych fobii - mufiem ci - a zrszetom - moze wtedyk myslłek ze trza palić glizdof >
Czytać sie nie da, Mistrzu Ostatniego Słowa. Czemu ja się z toba kłócę? Dobranoc
pluskwa

Postprzez HO!HO! » poniedziałek, 6 lut 2006, 07:44

qrczak napisał(a):
HO!HO! napisał(a):Natomiast premier i min. spraw zagr. bardzo mądrze zrobili, że przeprosili świat muzułmański za publikację Rzepy. Nie są dziś znane konsekwencje tej publikacji.

Ja mogę tylko powiedzieć, że trafia do mnie argumentacja Gaudena w zakresie motywacji redakcji. Nie wiem jednak, czy jakbym był na jego miejscu, to zrobiłbym coś takiego.

Sorry ale powoli zaczynasz zaprzeczać sam sobie.
Z jednej strony nie widzisz nic złego w publikowaniu karykatur Mahometa, z drugiej strony pochwalasz przeprosiny ministra i rządu.
Gdzie sens, gdzie logika :?:

Nie ma tu sprzeczności.
Dla dziennikarza najważniejsza jest wolność słowa. W opraciu o tą zasadę podejmuje decyzje.

Dla rządu niezbędne jest przyjęcie szerszej perspektywy. Poza wolnością słowa musi podejmować decyzje w oparciu o inne wartości, takie jak porządek publiczny, bezpieczeństwo swoich obywateli, bezpieczeństwo placówek dyplomatycznych, czy w końcu stosunki gospodarcze ze światem muzułmańskim.

Z tego względu, inaczej też należy oceniać postawę dziennikarza, a inaczej rządzących. I w stosunku do rządzących należy przyjąć regułę o której pisał pastor - nie prowokować.

Ponadto, nie pisałem, że pochwalam wyczyn Rzepy, ale rozumiem tę motywację. Nie chciałbym natomiast być w skórze Gaudena, jak ktoś przez to zginie. Dla mnie natomiast sprawa karykatur jest jedynie wycinkiem szerszego obrazu. Uważam, że Europa ma problem i nikt nie wie jak sobie z nim poradzić.
HO!HO!

Postprzez HO!HO! » poniedziałek, 6 lut 2006, 09:09

Długoimienny napisał(a): Autorzy piszą we wstępie: "Skutecznym narzędziem popularyzowania zasad i reguł "poprawnego politycznie" myślenia sa w społeczeństwie polskim media. Za ich pośrednictwem ideolodzy "politycznej poprawności" jednocześnie utrwalają doktrynę oraz walczą z niepokornymi, stosując albo cenzurę przemilczenia, albo też taktykę polegającą na trwałym nadawaniu oponentom etykietek ludzi niepoczytalnych, oszołomów czy skrajnych radykałów (...)".

Święte słowa. A przoduje w tym Wybiórcza.
HO!HO!

Postprzez blawatek-blu » poniedziałek, 6 lut 2006, 15:01

Gauden jednak przeprosił za umieszczenie w „RZ” rysuneczków. Nie chce w razie czego winę za zamachy brać na swoje barki. Chciał się wyróżnić od innych gazet, a tu taki niewypał.
blawatek-blu
Twardziel

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do :: wydarzenia, opinie, komentarze