"Rz" ma wydrukować karykatury Mahometa

To jest kawałek forum dla ludzi którzy mają coś do powiedzenia na tematy polityczne, społeczne czy gospodarcze. Masz ciekawe poglądy, chcesz się podzielić swoimi przemyśleniami, skomentować wydarzenia z kraju lub świata, proszę bardzo...

Postprzez Roman » niedziela, 5 lut 2006, 15:40

pastor - sugerujesz, że moralność zależy od względów kulturowych, tzn. że jeśli ja zabiję muzułmanina to źle, bo moja kultura tego zabrania, ale jeśli on mnie wysadzi, bo człowiek mojej kultury obraził jego godność, to to jest w porządku, gdyż w jego kulturze za obrazę godności każe się śmiercią?

jeśli tak, to tym bardziej znaczy, że protesty mające miejsce w Europie pokazane na tych zdjęciach (zwłaszcza żądania na tych planszach) były sprzeczne z kulturą europejską - tu za bluźnierstwo się nie zabija (bo by pół Europy trzeba było ściąć), zatem były nieprawne

choć słusznie domagają się sprawiedliwości za obrazę uczuć religijnych

wracając do Polski - pojawiły się wątpliwości czy gdyby karykatury dotyczyły papieża to "Rz" by opublikowała

zależy od kontekstu publikacji - kontekst "Rz" nie obrażał, równie dobrze możnaby powiedzieć, że TVN pokazując "Pasję" Nieznalskiej w materiale o jej procesie dopuścił się obrazy uczuć religijnych
Roman
Mieszka tu

Postprzez HO!HO! » niedziela, 5 lut 2006, 15:42

Szczególnie te zdjęcia podane przez Długiego zasługują na uwagę

http://www.eurojihad.org/name-News-arti ... -1984.html
HO!HO!

Postprzez padalec » niedziela, 5 lut 2006, 18:22

U Muzułmanów jest rok 1426 bądź 27. W Europie też była w tym roku ciemność.
padalec
Dyskutant

Postprzez astic » niedziela, 5 lut 2006, 21:35

W żadnym meczecie na świecie nie ma zmaterializowanej postaci machometa czy samego allacha, dlaczego ??? Odpowiedz jest w koranie zaden człowiek nie widział na własne oczy żadnego z w/w dlatego nikt nie ma prawa próbowąć ich przedstawiać cyt. koran ,,On jest Bogiem jedynym Bogiem wiekuistym! Nie zrodził nikogo, ani też nie został zrodzony, a nikt nie jest Jemu równy". Skoro sami wyznawcy nie ośmielili sie przez tysiące lat stworzyć postaci proroka czy tez samego allacha to jakim prawem inno wiercy osmielają się to robić i w dodatku w tak szydzący sposób. Czy wyznwcy islamu są ciemni? Możliwe że dla nie których to stwierdzenie jest najprostrze i najłatiwejsze do zasugerowania zistniałego oburzenia, jednak trzeba mieć troche zrozumienia ci ludzie nie maja w życiu zbyt wiele a religia jest dlanich bardzo ważnym czynikiem i nie należy im się dziwić.
astic
Mistrz klawiatury

Gadu-Gadu: 1821978

Postprzez report5 » niedziela, 5 lut 2006, 21:57

Z tego co pisze długi - wnoszę że nie jest dobrze - ksd wycofało się na szczęście z tego tekstu bo - byłby precedens - dziennikarze podsycający nienawiść - podobno tenże materiał miał być na swtronie http://www.dziemba.pl ale nie ma ani materiału, ani strony, więc poczekam na złagodzoną wersję - strach, to fakt... boję się takich poglądów...
report5

Postprzez report5 » niedziela, 5 lut 2006, 21:58

Długoimienny napisał(a):Temat opisałem na KSD. Zapraszam jak zwykle.
http://www.ksd.kolobrzeg.pl

nie ma tam nic -
report5

Postprzez report5 » niedziela, 5 lut 2006, 22:06

HO!HO! napisał(a):
report5 napisał(a):
HO!HO! napisał(a):
report5 napisał(a):debilizm - jak to u nas - nabiją sobie nakład i zrobią reklamę - cioły - choć rz wole od koszernej ale to jedne cioly - okazuje się

Czytałeś r5 Orianę Fallaci Siła Rozumu? Tak się pytam, nie żebym się od razu identyfikował.

raz wydałem na nia kasę, jakies parę lat temu i starczy - jak pamietam, pani lekko oszołomiona - a dlaczego pytasz ?

E, parę lat temu się nie liczy. Teraz pisała (Wściekłość i duma, Sila rozumu), jak słusznie zauważyłeś- lekko oszołomiona - o relacjach świat zachodu z islamem. Ciekawe i daje dużo do myślenia.
Mając na uwadze jej argumnety, nie do końca Rzepa to cioły.

tak, znalazłem trochę w sieci i przypomniałem sobie, że czytałem o tym w polityce a nawet miałem książkę w rękach - w wakcje w księgrani matrasów na giełdowej, zaczytałem się, przegladając, poglądy może i ciekawe, pani koniecznie chce wojować, tylko to nie jest ewolucyjne stanowsiko - a co mówił na ten temat JP II - hm, co zrobiłby z tym dzisiaj - co powiedziałby z okna - ? wyśmiewajcie swoich braci w wierze - powiedziałby tak?

-
report5

Postprzez report5 » niedziela, 5 lut 2006, 22:16

tekst już jest, widać akurat strona była modyfikowana, zresztą przy okazji całkiem ładnie zrobiona - chyba znać rękę... a co do tekstu, to tak jak przypuszczałem ... boje się takich poglądów... strach... starch na ulicach...

http://www.dziemba.pl/index.php?option= ... 5&Itemid=2
report5

Postprzez HO!HO! » niedziela, 5 lut 2006, 22:44

report5 napisał(a):

tak, znalazłem trochę w sieci i przypomniałem sobie, że czytałem o tym w polityce a nawet miałem książkę w rękach - w wakcje w księgrani matrasów na giełdowej, zaczytałem się, przegladając, poglądy może i ciekawe, pani koniecznie chce wojować, tylko to nie jest ewolucyjne stanowsiko - a co mówił na ten temat JP II - hm, co zrobiłby z tym dzisiaj - co powiedziałby z okna - ? wyśmiewajcie swoich braci w wierze - powiedziałby tak?

-

http://www.wprost.pl/ar/?O=81035&C=57

"Spotkanie Oriany Fallaci z papieżem Benedyktem XVI było utrzymywane w największej tajemnicy. Nawet jej siostra Paola była przekonana, że Oriana jest w Nowym Jorku na terapii, która ma przedłużyć jej życie o kolejnych kilka miesięcy. Nikt nie wie, jak długo trwała rozmowa zagorzałej ateistki, bojowniczki o prawo kobiet do aborcji z głową Kościoła katolickiego. O czym rozmawiano, można się jedynie domyślać.
(...)
Wściekłość i duma" oraz "Siła rozumu" sprzedały się w milionach egzemplarzy. Przez tygodnie były na czele listy bestsellerów w kilkudziesięciu krajach świata. Były też najbardziej krytykowanymi książkami ostatnich lat. Większość krytyków to lewacy z ruchów no global, nie mogący darować Fallaci sympatii i współczucia dla Stanów Zjednoczonych. Ich argumenty są równie słabe jak leninowskie tezy. Znienawidzona jest - musiała to brać pod uwagę już przy pisaniu - przez niemal cały świat arabski. Argumenty są nasycone słowami w rodzaju "suka" i "zabić ją". Gorzej z arabistami i historykami - z wieloma z tych krytyk nie sposób się nie zgodzić: "To prawdziwy koncentrat najgorszych przesądów i wyświechtanych opinii, jakie kiedykolwiek napisano o historii świata arabsko-islamskiego" - zauważył znany włoski historyk Arrigo Petacco."

Też ciekawe
http://www.fabrica.civ.pl/modules.php?n ... &sid=25731

A tu tekst:
http://www.niniwa2.cba.pl/fallaci_wscieklosc_i_duma.htm

Laska lekko oszołomiona, ale pewne kwestie dają do myślenia.
HO!HO!

Postprzez HO!HO! » niedziela, 5 lut 2006, 22:54

Natomiast premier i min. spraw zagr. bardzo mądrze zrobili, że przeprosili świat muzułmański za publikację Rzepy. Nie są dziś znane konsekwencje tej publikacji.

Ja mogę tylko powiedzieć, że trafia do mnie argumentacja Gaudena w zakresie motywacji redakcji. Nie wiem jednak, czy jakbym był na jego miejscu, to zrobiłbym coś takiego.
HO!HO!

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do :: wydarzenia, opinie, komentarze