Żona przewodniczącegogo Rady powiatu zatrudniona niezgodnie

Chcesz się wypowiedzieć na temat naszego miasta, zrób to tutaj. To jest miejsce gdzie można pisać o wszystkich sprawach dotyczących Kołobrzegu.

Postprzez BLAaa » środa, 11 sty 2006, 01:13

Gargamel napisał(a):BLAaa i co słychać w "Okruszku" wiesz o co idzie.

Cisza.
BLAaa
Uzależniony

Postprzez Olaf » czwartek, 2 lut 2006, 22:00

No i coś musiało być na rzeczy... Zarząd Powiatu odwołał Panią Dyrektor Z- F. Nie pomogła obrona blaa...
Olaf
Bywalec

Postprzez Eureka » czwartek, 2 lut 2006, 23:27

Olaf napisał(a):No i coś musiało być na rzeczy... Zarząd Powiatu odwołał Panią Dyrektor Z- F. Nie pomogła obrona blaa...

Dlaczego tak późno odwołano?
Eureka
V.I.P

Postprzez BLAaa » piątek, 3 lut 2006, 08:43

Dlaczego w ogóle odwołano?
BLAaa
Uzależniony

Postprzez Gargamel » piątek, 3 lut 2006, 08:55

Chyba znowu miałem rację-powiem nieskromnie.Moje wielotygodniowe udowadnianie chyba 98% tu polemizujących i będących na nie w stosunku do moich argumentów....Może zostanę dziennikarzem :) ........żartowałem,bo dziennikarzem może być każdy ,a Gargamelem tylko ja.
Gargamel
Ważniak

Postprzez BLAaa » piątek, 3 lut 2006, 09:21

Ja w dalszym ciagu mam wątpliwości, a wynikają one głównie z faktu braku w ustawie antykorupcyjnej definicji dzialalności gospodarczej i definicji slownikowej (PWN) samego słowa działalność.

Żenujące jest to, że w dokumencie wicewojewody, wiceministra i uzasadnieniu projektu uchwały o odwołaniu wszyscy powołują sie na art. 4, ust 6a ustawy antykorupcyjnej, a takiego ustępu w tym artykule tej ustawy po prostu nie ma!!
BLAaa
Uzależniony

Postprzez Gargamel » piątek, 3 lut 2006, 10:06

Żenujące to jest to ,że przez tak długi okres czasu kołobrzeski SLD prawo miał za nic.Gdyby powyższa sytuacja dotyczyła przysłowiowego Kowalskiego, to już dawno byłby na zielonej trawce.
Gargamel
Ważniak

Postprzez BLAaa » piątek, 3 lut 2006, 10:10

Gargamel napisał(a):Żenujące to jest to ,że przez tak długi okres czasu kołobrzeski SLD prawo miał za nic.Gdyby powyższa sytuacja dotyczyła przysłowiowego Kowalskiego, to już dawno byłby na zielonej trawce.

Gargamelu, a jakie prawo zostało naruszone w jakim zakresie? I kto dokonal interpretacji tego prawa?
BLAaa
Uzależniony

Postprzez Gargamel » piątek, 3 lut 2006, 11:21

Autor przepisu.Odsyłam do moich postów w tym temacie.
Gargamel
Ważniak

Postprzez BLAaa » piątek, 3 lut 2006, 11:25

Gargamel napisał(a):Autor przepisu.Odsyłam do moich postów w tym temacie.

Tylko, że przepis nie jest jednoznaczny, dlatego rózni tacy interpretuja go jak chcą. Ja interpretuje inaczej, skarżąca radna inaczej, wojewoda jeszcze inaczej, a wiceminister jeszcze inaczej.
A prawda jest taka, że jedynym organem w naszym kraju do wydawania obowiązujących interpretacji (oprócz spraw skarbowych) jest Trybunał Konstytucyjny.
jest jeszcze Sąd Pracy, który przyzna Zarządowi Powiatu rację, bądź nie.
BLAaa
Uzależniony

Postprzez Gargamel » piątek, 3 lut 2006, 12:01

Nie ma nic bardziej wiarygodnego niż interpreacja autora przepisu,czyli żródła.To sam autor przepisu dokonał interpretacji -co miał na myśli wydając ten przepis,co zresztą uszynił.Ta rozmowa jest próżna BLAaa.
Gargamel
Ważniak

Postprzez HO!HO! » piątek, 3 lut 2006, 12:07

BLAaa napisał(a):A prawda jest taka, że jedynym organem w naszym kraju do wydawania obowiązujących interpretacji (oprócz spraw skarbowych) jest Trybunał Konstytucyjny.
.

Ale zrobiłeś mixa. W każdym razie jest inaczej.
HO!HO!

Postprzez BLAaa » piątek, 3 lut 2006, 12:29

HO!HO! napisał(a):
BLAaa napisał(a):A prawda jest taka, że jedynym organem w naszym kraju do wydawania obowiązujących interpretacji (oprócz spraw skarbowych) jest Trybunał Konstytucyjny.
.

Ale zrobiłeś mixa. W każdym razie jest inaczej.

Gargamelu, To jest ustawa, a nie rozporządzenie, więc nie mów, że autor interpretował. Jeżeli chodzi o Rządowe Centrum Legisjacji, to znam przypadki, gdzie akty prawne z pozytywną oceną RCL były uwalane w Trybunale Konstytucyjnym. Ho!ho!, oświec mnie, kto jest uprawniony do wydawania interpretacji przepisów prawnychw naszym kraju? Moge być w błędzie.
BLAaa
Uzależniony

Postprzez HO!HO! » piątek, 3 lut 2006, 12:45

BLAaa napisał(a): Ho!ho!, oświec mnie, kto jest uprawniony do wydawania interpretacji przepisów prawnychw naszym kraju? Moge być w błędzie.

W konkretnym przypadku -sądy powszechne. Ale ich interpretacja jest tylko wiążąca w konkretnej sprawie. Dlatego np. w jednym wydziale tego samego sądu sprawy takie same mogą być przez różne składy orzekające inaczej rozstrzygnięte.

Trybunał K. natomiast stwierdza zgodność ustaw z konsytuacją oraz ratyfikowanymi umowami międzynarodowymi. Nie dokonuje jednak abstrakcyjnych wykładni przepisów prawa. tj. nie możesz zapytać, czy sformułowanie „działalność” w takiej i takiej ustawie znaczy to, czy to, a może jeszcze coś innego. Możesz natomiast, gdy organ (w tym sąd) na podstawie ustawy i w zgodzie z nią naruszy Twoje prawa, wystąpić ze skargą do TK o stwierdzenie niezgodności ustawy, ale nie o jej wykładnię.
Wyjątkowo TK po rozpatrzeniu takiej sprawy nie stwierdza, że jest ustawa niegodna z Konst., ale stwierdza jedynie, że takie a takie rozumienie ustawy jest niezgodnie z Konst.

Najbliższe natomiast instytucji wiążącej abstrakcyjnie wykładni przepisów są orzeczenia SN. Jednak nie mają one formalnie mocy wiążącej. Jedynie ze względu na autorytet i umiejscowienie w systemie wymiaru spraw. SN, powoduje, że uchwała w składzie 7 sędziów, której dodatkowo nadano moc zasady prawnej, jest praktycznie wiążąca dla sądów powszechnych. Orzeczenia SN wiąże formalnie oczywiście w konkretnej sprawie gdzie SN działa jako instancja odwoławcza (kasacyjna).

Jest tu jeszcze kilka niuansów i dodatkowych kwestii, ale tak to mniej więcej wygląda. Podsumowując, żaden organ w Polsce nie ma prawa do dokonywania wiążącej dla wszystkich abstrakcyjnej wykładni treści jakiegoś przepisu. Natomiast jeśli chodzi o interpretację przepisów podatkowych wprowadzone Ordynacją pod. to jest temat na zupełnie inną dyskusję.
HO!HO!

Postprzez BLAaa » piątek, 3 lut 2006, 12:57

Dziękuję.
Wbrew pozorom wskazałeś konkretnie odpowiedź na moje watpliwości.
BLAaa
Uzależniony

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do :: miasto kołobrzeg