Fajny film wczoraj widziałem/am

Tutaj piszemy o filmie w szerokim znaczeniu tego słowa. Czyli o każdej jego odmianie. Jeżeli chcesz się podzielić wrażeniami lub masz ochotę napisać recenzję zrób to w tym miejscu. Jeżeli zajmujesz się filmem amatorsko to jest to dział dla Ciebie.

Postprzez cushu » poniedziałek, 31 paź 2005, 00:01

Marzyciele - film mnie nie zachwycil, ale trzeba przyznac, ze ma swietne zdjecia. Chociaz... musze jeszcze nad nim pogłowkowac.

Marzyciel - niesamowity, wzruszajacy, basniowy, pozytywnie nastrajajacy i czysty wsród calego cywilizacyjnego brudu. Nie podobał mi sie tylko troche zabieg psychologiczny, dzieki ktoremu od razu widz przejawia sympatie do glownego bohatera. z drugiej strony, tworcy tak ladnie to zrobili, ze na ich odpowiedz "ale przeciez taka jest prawda" nie moglbym zaprotestowac. :lol:
cushu
Terminator

Postprzez Olcia » poniedziałek, 31 paź 2005, 00:15

r00t napisał(a):
ooo no to muszę się włączyć :) Dzień Świra bez przesłania ??? Co ty gadasz... to jeden z lepszych filmów z przesłaniem... ma podwójne dno które trzeba umieć dostrzec... drwi z naszych "dziwactw" pokazuje polskie podejście do niektórych tematów, mentalność ludzi którzy tylko narzekają... itp itd... a "modlitwa" na koniec zwala z nóg... trzeba umieć oglądać niektóre filmy... to jeden z lepszych polskich filmów... z przesłaniem.

może i masz racje, bo nie dotrwałam do końca tego filmu... :?
Olcia
Rycerz forum

Postprzez keeper » poniedziałek, 31 paź 2005, 16:58

Marzyciele i Marzyciel- jaki cudowny zbieg podobnych nazw.. Na tym podobieństwo się jednak kończy.. Pierwszy był w poradniku gospodyń wiejskich. Kupiłam, poradnik oddałam gospodyni wiejskiej i przystąpiłam do czynności zwanej potocznie: oglądaniem. Zahipnotyzowało mnie nazwisko reżysera: Bernardo Bertolucci, brzmi jak "Ostatnie tango w Paryżu"...No i przejechałam się na całej linii. To nie ten Paryż, nie ten klimat. Pytanie: Marzyciele, wizjonerzy, czy bufony? Oczywiście, to trzecie. Film jest płytki, tym gorzej, bo ociera o takie sprawy jak: miłość, wolność i...kino. Moje ukochane kino. Przykro mi było, bo spodziewałam się emocjonalnej Hiroszimy, a to z ledwością był wybuch jajka w mikrofalówce. Od strony technicznej jednak, prawie bez zarzutu. Tak, jak wspomniał mój mąż, przyszły laureat prestiżowych nagród filmowych.Trochę o treści.
Drugiego dnia wybraliśmy sie w cudowną podróż, niemal kosmiczną, do świata wykreowanego przez "Marzyciela", którym okazał się pisarz J.M Barrie... Jakże moge napisac coś złego o tym filmie, skoro poświęcony jest genezie powstania jednej z piekniejszych historii dla dzieci i dorosłych- Historii Piotrusia Pana i Zaginionych Chłopców? Film liryczny, bardzo angielski, w sam raz dla wszystkich, którym nie w głowach dorastanie..i dla nich dobra wiadomosc: ponoc, jak się bardzo czegoś pragnie, to sie w końcu spełnia...
Cóż, pomarzyć zawsze można..
keeper
Rycerz forum

Gadu-Gadu: 0

Postprzez Stavro » poniedziałek, 31 paź 2005, 23:10

olkakg napisał(a):
r00t napisał(a):
ooo no to muszę się włączyć :) Dzień Świra bez przesłania ??? Co ty gadasz... to jeden z lepszych filmów z przesłaniem... ma podwójne dno które trzeba umieć dostrzec... drwi z naszych "dziwactw" pokazuje polskie podejście do niektórych tematów, mentalność ludzi którzy tylko narzekają... itp itd... a "modlitwa" na koniec zwala z nóg... trzeba umieć oglądać niektóre filmy... to jeden z lepszych polskich filmów... z przesłaniem.

może i masz racje, bo nie dotrwałam do końca tego filmu... :?

zdecydowanie popieram R00ta ten film jest swietny...a rola Kondrata to jedna z lepszych rol ostatnich lat...tylko trzeba umiec takie filmy ogladac...i ogladac je do konca...
Stavro
Rycerz forum

Postprzez Mafi » wtorek, 1 lis 2005, 18:51

"Rybki z ferajny" fajna bajeczka :)

"Kroniki Riddicka" fajny film, podobał mi sie :p
Mafi
Gwiazdor

Gadu-Gadu: 5335991

Postprzez Olcia » środa, 2 lis 2005, 18:50

Tożsamość

filmweb napisał(a):Dziesięcioro obcych sobie ludzi, z których każdy posiada swoje tajemnice, znalazło się w samym środku szalejącej nawałnicy - kierowca limuzyny, gwiazda telewizyjna z lat 80-tych, policjant eskortujący zabójcę, dziewczyna na telefon, para nowożeńców oraz przechodząca kryzys rodzina. Wszyscy oni zmuszeni zostali do schronienia się w odludnym motelu prowadzonym przez nerwowego kierownika. Ulga związana ze znalezieniem dachu nad głową ustępuje wkrótce przerażeniu - podróżnicy giną, jeden po drugim. Wkrótce zaczynają sobie zdawać sprawę z tego, że jeśli chcą przeżyć muszą odkryć tajemnicę, która sprawiła, że wszyscy znaleźli się w tym samym miejscu o tym samym czasie.

Wg. mnie, film jest bardzo interesujący.. do (prawie) końca nie wiadomo jak się zakończy.. ciekawe zwroty akcji, dialogi... świetnie dobrani aktorzy, choć większość z nich nie jest znana.. jeżeli miałabym ocenić film to dałabym mu 9,5/10..
Polecam.. :)

Dom 100 trupów

filmweb napisał(a):Grupa młodych ludzi podróżuje przez kraj. Gdy pośrodku pustkowia, w trakcie burzy, psuje się ich samochód, są zmuszeni do opuszczenia auta i szukania schronienia. Znajdują je w starym, opuszczonym domu. Tytuł filmu podpowiada, że nie był to najlepszy pomysł.

no cóż mogę powiedzieć.. zmarnowany czas... kolejny film, który został stworzony z nudów.. nie wiem.. może posiada "podwójne dno" jak ten kultowy "dzień świra" :? no nie wiem... ja sie nie znam na tych filmach... aaha.. i jeśli będziecie trzymać w ręku ten film.. prosze odłużcie go.. możecie zrobić coś porzyteczniejszego z tą płytą.. np. podstawkę na kubek.. a z kasety można rozpalić ognisko.. naprawde.. film nie jest wart oglądania... :zdziwko:
Olcia
Rycerz forum

Postprzez Nemo » środa, 2 lis 2005, 18:58

Ja sie wczoraj nadzialam na TVN-e na film''Miedzy pieklem a niebem''.
jest to niezywkle przejmujaca opwiesc nie tylko o milosci , ale i tym , ze samobójca moze trafic z piekla do nieba. Bohater walczy z lekiem i z
ze swoja przeszloscia. Najlepsze jest to ze akcja filmu rozpoczyna sie ( prawie) od pogrzebu , a po chwili nastepuje przeskok o kilka lat. Dopiero w trakcie trawania historii zostaje ujawniona owa luka. I tak np. mozna sie dowiedziec , ze zona bohatera wielokrotnie probowala popelnic samoboojstwo itp.( jest ona uzupelnieniem bohatera)
Nie bede zdradzac szczegółoow i zakonczenia ale momentami zaskakuje i wstrzasa .Sa takze sceny zbyt rozciagniete i przez to staja sie nudne.
Ogoolnie wart jest obejrzenia, moim skromnym zdaniem.
:)
Nemo
Ważniak

Postprzez Suzy » środa, 2 lis 2005, 20:40

r00t napisał(a):
olkakg napisał(a):beznadziejny, bez przesłania.. ogólnie szkoda czasu na taki film... to tyle.. :)

ooo no to muszę się włączyć :) Dzień Świra bez przesłania ??? (...) trzeba umieć oglądać niektóre filmy... to jeden z lepszych polskich filmów... z przesłaniem.

... jestem zaskoczona, że komuś ten film się nie podoba ... "dzień świra" jest dla mnie już niemal kultowy... nie wiem jak można go nie zrozumieć ... :?
choć może rzeczywiście łatwiej go "zinterpretować" osobom starszym lub .... nauczycielom :wink: ... więc nie warto się czepiać, są gusta i guściki :roll:
Suzy
Gwiazdor

Postprzez FiDo » środa, 2 lis 2005, 21:44

wlasnie skonczylem ogladac 'cztery pokoje'. w koncu przerobilem wszystkie (chyba) filmy spod reki tarantina. typowy dla niego styl. super film!
FiDo
Arcymistrz

Postprzez Roman » środa, 2 lis 2005, 22:06

skończyłem oglądać "Kontrolerów" w DKFie

na pewno należy pochwalić reżysera za płynne przejście z komedii sensacyjnej do konwencji horroru. Główny bohater z jednego z kontrolerów (mówiąc szczerze nie za bystrych/nie za zdrowych na ciele i umyśle) przeistacza się w bohatera walczącego ze złem w przypominającym piekło metrze, a na końcu spotyka piękną...

no właśnie, dlaczego oni muszą się na końcu całować, dlaczego parę miałkich patetycznych scen (jak on się pyta "Czy można stąd wyjść na górę", albo jak leży zakrwawiony i jest zbliżenie na dłoń pokaleczoną, jakby stygmatem przebitą, brr)

ale pomimo tego to i tak fajne patrzydło
Roman
Mieszka tu

Postprzez FiDo » środa, 2 lis 2005, 22:22

Kontrolerzy - dobry film.. jak kreca cie Roman takie filmy polecam jeszcze 'Kumple' i 'Marzyciele' .. deko mniej symboliczne, ale warte uwagi. w zwyklym kinie nie zobaczysz
FiDo
Arcymistrz

Postprzez Stavro » czwartek, 3 lis 2005, 22:40

"Nic smiesnego" Koterskiego...swietny film...jego filmy zreszta bardzo lubie...
Stavro
Rycerz forum

Postprzez Draxter » piątek, 4 lis 2005, 03:14

Nemo napisał(a):Ja sie wczoraj nadzialam na TVN-e na film''Miedzy pieklem a niebem''.
jest to niezywkle przejmujaca opwiesc nie tylko o milosci , ale i tym , ze samobójca moze trafic z piekla do nieba...
Dokladnie. Bardzo dobry film.
Draxter
Rozgrzewa się

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do :: film