Fajny film wczoraj widziałem/am

Tutaj piszemy o filmie w szerokim znaczeniu tego słowa. Czyli o każdej jego odmianie. Jeżeli chcesz się podzielić wrażeniami lub masz ochotę napisać recenzję zrób to w tym miejscu. Jeżeli zajmujesz się filmem amatorsko to jest to dział dla Ciebie.

Postprzez Olga » sobota, 22 paź 2005, 21:27

Pitch Black
Transportujący więźniów statek kosmiczny ulega awarii, na skutek której zmuszony jest do przymusowego lądowania na nieznanej planecie. Z katastrofy ratują się jedynie pilot statku - Carolyn Fry (R. Mitchell), policjant Johns i eskortowany przez niego groźny przestępca Riddick (V. Diesel) oraz kilku pasażerów z nie uszkodzonej części statku. Na pogrążającej się w coraz większych ciemnościach planecie ocaleni odnajdują niezidentyfikowane szkielety oraz ślady ludzkiej bytności. Kiedy zapada noc, w pobliżu niespodziewanie pojawiają się okrutni drapieżcy, którzy rozpoczynają polowanie na przybyszów. Przerażeni rozbitkowie jednoczą swe siły i rozpoczynają dramatyczną walkę o przetrwanie...
opis z filmweb

Od bardzo dawna zabierałam się do tego filmu, aż w końcu został mi podany na talerzu ... czyli w TVN.
Przez te 105 minut nie nudziłam się ale .... to wszystko już było. Scenariusz ciekawy, ale chyba dlatego, że powielił to co już dobre i sprawdzone. Nic oryginalnego się nie pojawiło. Kolejny film z typu "... lecą złe stworki ... uciekajmy..'' :P
Od strony wizualnej nic do zarzucenia nie mam. Fajne tereny, dobre efekty specjalne, ogólnie wszystko miłe dla oka.
Z grą aktorską trochę gorzej. Bohaterowie nieco papierowi. Patrzyłam na nich bez większego przekonaina. Może i fajnie wygladali, ale nic poza tym. Tak na prawdę podobał mi się tylko Vin Diesel. Jedyna postać, która była wyrazista i budziła jakieś emocje.
Moja ocena?
Scenariusz, efekty, reżyseria --> 8/10
Zaangażowanie aktorów i efekt ich 'wysiłków' na planie --> 4/10; 7/10 dla Diesel'a.
Olga
Rycerz forum

Gadu-Gadu: 8558082

Postprzez Stavro » niedziela, 23 paź 2005, 09:58

Stavro
Rycerz forum

Postprzez Slayer » niedziela, 23 paź 2005, 11:14

Slayer
Terminator

Postprzez Stavro » niedziela, 23 paź 2005, 17:04

Stavro
Rycerz forum

Postprzez Werner » poniedziałek, 24 paź 2005, 20:19

Werner
Coś tam napisał

Postprzez Olga » poniedziałek, 24 paź 2005, 21:53

Olga
Rycerz forum

Gadu-Gadu: 8558082

Postprzez yennefer » poniedziałek, 24 paź 2005, 23:32

"Nocznoj dozor" (Nocna straż) - film na duzym ekranie robi wrazenie, aczkolwiek moje odczucia co do niego sa mieszane - nie znam oryginalu, wiec nie moge sie ustosunkowac,
mnie osobiscie nie powalił na kolana, choc scenariusz jest ciekawy.

"Godsend" -
"Kiedy młody chłopiec Adam ginie w wypadku jego rodzice nie są w stanie dopuścić do siebie myśli, że już nigdy go nie zobaczą. Dlatego, kiedy zgłasza się do nich pewien tajemniczy ekspert (De Niro) i proponuje udział w nielegalnym eksperymencie klonowania, rodzice Adama zgadzają się by poddać syna temu procesowi. Adam wraca, aczkolwiek nie ten sam..."

thriller wykorzystujacy kontrowersyjny motyw klonowania ludzi, utrzymuje psychologiczne napiecie, wedlug mnie - calkiem dobra pozycja na wieczor. zakonczenie wzmaga jednak niedosyt, (albo to tylko moje odczucie, ogladalam ten film juz nad ranem :P ;))
yennefer
Mieszka tu

Postprzez FiDo » wtorek, 25 paź 2005, 00:06

FiDo
Arcymistrz

Postprzez Ged » wtorek, 25 paź 2005, 09:09

Ged

Postprzez Mafi » wtorek, 25 paź 2005, 09:44

Obejrzałam wczoraj "Gdzie jest Nemo?" tak dla odprężenia i się nie zawiodłam, baja mi się podobała :)
Mafi
Gwiazdor

Gadu-Gadu: 5335991

Postprzez yennefer » wtorek, 25 paź 2005, 18:58

yennefer
Mieszka tu

Postprzez Ged » wtorek, 25 paź 2005, 19:09

Ged

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do :: film