Hasło na kompa

Tutaj rozmawiamy na tematy dotyczące oprogramowania komputerowego... (Linux, FreeBSD, Windows itp.)

Hasło na kompa

Postprzez cichy » wtorek, 27 wrz 2005, 22:06

Mam 3 uzytkownikow w windows xp pro i chcialbym uniemozliwic uruchomienie komputera przez osoby trzecie (czwarte :P ).
Czy jest jakis programik, ktory umozliwi mi zalozenie hasla na komputer, czy tez musze ustawiac haslo z poziomu dosa?
cichy
Rycerz forum

Gadu-Gadu: 2025499

Postprzez r00t » wtorek, 27 wrz 2005, 22:10

dosa?

chyba bios'a... to najskuteczniejszy sposób... ale łatwy do obejścia....

jeżeli to XP wystarczy NTFS i dobre hasła użytkowników... osoby trzecie i czwarte się nie zalogują po prostu...
r00t
Administrator

Postprzez cushu » wtorek, 27 wrz 2005, 22:31

Ja polecam sposob pewnego forumowicza (oczywiscie polecam bez jego zgody), ktory ostatnio uslyszalem i bardzo mi sie spodobal. W biosie ustawiasz sekwencje klawiszy, która bedzie uruchamiac komputer, czyli haslo i odłączasz od płyty głównej przycisk Power. A tak ode mnie, to możesz jeszcze nakleic kartke: "spalony zasilacz" żeby ci nie grzebali :wink:
cushu
Terminator

Postprzez kulA » wtorek, 27 wrz 2005, 22:46

r00t napisał(a):dosa?

.

najskuteczniejszy i jednoczesnie latwy do obejscia?? to albo to sie kloci samo ze soba albo nie ma skutecznego sposobu zabezpieczenia komputera przed osobami trzecimi
kulA
Rycerz forum

Postprzez r00t » wtorek, 27 wrz 2005, 23:08

kulA napisał(a):
r00t napisał(a):dosa?

.

najskuteczniejszy i jednoczesnie latwy do obejscia?? to albo to sie kloci samo ze soba albo nie ma skutecznego sposobu zabezpieczenia komputera przed osobami trzecimi

..źle się wysłowiłem.. miało być najszybszy...

fakt.. każde zabezpieczenie jest do obejścia... jedne da się złamać w kilka minut a inne nie... najlepsze efekty daje szyfrowanie dysków twardych.. :)

a co do zapytania: w przypaku windowsa XP nie trzeba instalować programów zewnętrznych... wystarczą mechanizmy wbudowane w system.
r00t
Administrator

Postprzez Didi » środa, 28 wrz 2005, 00:12

cichy w administracji systemu mozesz tworzyc konta uzytkownikow kazdy ma swoje haslo i kazdy swoj profil jak nie zna hasla nie wlaczy kompa kiedys mialem taki programik ktory po 3 zle wpisanych haslach albo go wylaczal albo resetowal jest tego troche w necie
Didi
Rycerz forum

Gadu-Gadu: 0

Postprzez cichy » środa, 5 paź 2005, 14:40

tak sie zlozylo, ze wszyscy uzytkownicy maja konta z prawami administratora, wiec moga tez zmieniac haslo innemu uzytkownikowi. jest haslo w biosie
thx all
cichy
Rycerz forum

Gadu-Gadu: 2025499

Powrót do :: software