Żona przewodniczącegogo Rady powiatu zatrudniona niezgodnie

Chcesz się wypowiedzieć na temat naszego miasta, zrób to tutaj. To jest miejsce gdzie można pisać o wszystkich sprawach dotyczących Kołobrzegu.

A to opinia prawnika w identycznym temacie.

Postprzez julianpp » czwartek, 8 wrz 2005, 13:38

Przytoczę opinię prawną opublikowana w prasie, gdy sytuacja była taka sama. Różne są tylko firmy.

Cyt.
Działalność gospodarcza dyrektora szkoły

„Pełnię funkcję dyrektora zespołu szkół. Jednocześnie jestem współwłaścicielem apteki na podstawie koncesji (spółka cywilna). W statucie gminy zapisano, że szkoła jest jednostką organizacyjną. Ogłoszono konkurs na dyrektora zespołu szkół, który odbędzie się 12 maja. Czy w takim przypadku - według obowiązującego prawa - mogę piastować stanowisko dyrektora?
Ustawa z 21 sierpnia 1997 r. o ograniczeniu prowadzenia działalności gospodarczej przez osoby pełniące funkcje publiczne określa ograniczenia w prowadzeniu działalności gospodarczej odnoszące się do kierowników jednostek organizacyjnych gminy - czyli także dyrektorów szkół. Przepis art. 4 pkt 6 ustawy stanowi, że osoby takie nie mogą w okresie zajmowania stanowiska prowadzić działalności gospodarczej na własny rachunek lub wspólnie z innymi osobami, a także zarządzać taką działalnością lub być przedstawicielem czy pełnomocnikiem w prowadzeniu takiej działalności. Przepis ten nie odnosi się jedynie do działalności wytwórczej w rolnictwie w zakresie produkcji roślinnej i zwierzęcej, w formie i w zakresie gospodarstwa rodzinnego.
Według ustawy z 19 listopada 1999 r. Prawo działalności gospodarczej, działalnością gospodarczą jest zarobkowa działalność wytwórcza, handlowa, budowlana, usługowa wykonywana w sposób zorganizowany i ciągły. Nie ma wątpliwości, że taką działalnością jest także prowadzenie apteki. To ograniczenie odnosi się więc również do wspólnika w spółce cywilnej. Jeżeli zaś chodzi o sankcje naruszenia tego zakazu to przewiduje je przepis art. 5 pkt 2 ustawy o ograniczeniu prowadzenia działalności gospodarczej. Otóż w przypadku jego naruszenia właściwy organ, czyli zarząd gminy, rozwiązuje umowę o pracę z takim kierownikiem jednostki organizacyjnej najpóźniej po upływie miesiąca od dnia, w którym uzyskał informację o przyczynie rozwiązania umowy o pracę.”
Do spółki cywilnej, czy jawnej w tym przypadku stosuje się tę samą wykładnię.
Dorota Bąbiak-Kowalska
julianpp

Postprzez obserwer_anonim » czwartek, 8 wrz 2005, 14:13

Długoimienny, pisma od wojewody szukaj u zródła, tj. w Starostwie, a i ich interpretacje prawna tam otrzymasz, chociaz czasem jest odmienna od wydanej przez wojewode. Komu jak komu, ale Tobie dadza od reki.

Długoimienny napisał(a):Oczywiście, zapytam.

I co zapytałeś? I jaka jest interpretacja Zarządu Powiatu?
Jakie podjęli kroki?
Sądzę, że każda wpadka wojewody, nie poprawi jego notowań w kampanii do parlamentu.
Pozdrawiam
obserwer_anonim
Bywalec

Postprzez Gargamel » czwartek, 8 wrz 2005, 14:36

Gandalf próbujesz się zrewanżować za tego "byka" z paragrafem w Ustawie o Systemie Oświaty i wytykasz jakiś bład, literówkę która przytrafić się może i przytrafia się na forum bardzo często BO TO JEST FORUM I NIKOGO NIE OBCHODZI CZY POSTAWIŁ,.- CZY Z DUŻEJ LITERY CZY MAŁEJ PISZE,CZY LITERT PRZESTAWIŁ ITP.
Czesiumłodszy co o do meritum sprawy to nie zgadzam się z kolejnością ,jestem tego pewien, że najpierw należy odwołać dyrektora z pełnienionej funkcji dyrektora, a dopiero potem i to w bardzą wyjątkowych sytuacjach pozbawić pracy nauczyciela.Powinno to wyglądać tak: 1.Starosta stwierdza naruszenie prawa 2.zwraca się do kuratora oświaty o opinię, który jest za odwołaniem.3Dyrektor szkoły przestaje być dyrektorem,zostaje odwołany, ale pozostaje nauczycielem mianowanym lub dyplomowanym(w zależności od stopnia awansu zawodowego) i może sobie być nauczycielem tyle tylko, że to zależy już od nowego dyrektora(głównie od tegoczy są godziny dla ex dyrektora)
Według mnie sprawa jest zwykłym cwaniactwem,krętactwem bo nie wiem jak inaczej to nazwać.
Starosta powinien sam stwierdzić nieprawidłowości w powyższej sprawie i usunąć to oczywiste tolerowanie,przyzwolenie na łamanie prawa.
Przykre jst to , że to dopiero Wojewoda musiał zadziałać gdyż opcja rządząca w starostwie(SLD) nie widziała tego problemu.Pisałem już wcześniej o tym , że jeśli to można nazwać wadą prawną tzn.rozwiązać umowę, która wg mnie powinna nakazywać odwołanie z funkcji to taką linię obrony przyjmie SLD.
Najsmutmiejsze jest to,że zwykły szary człowiek w podobnej sytuacji zleciałby ze stołka szybciej niż na nim zasiadł.
Ganedalf, czesiumłodszy i wszyscy inni jak chcecie to Wam podam stronę internetową ze stanowiskiem w tym wypadku MSWiA oraz licznę opinie prawne w powyższej sprawie wszak w prawie oświatowym "siedzę od lat" i jestem tego co piszę pewien tak bardzo jak to,że jestem mężczyzną.
Gargamel
Ważniak

Postprzez Gandalf » czwartek, 8 wrz 2005, 17:12

Dla mnie temat się wyczerpał. O głupotach niech głupczą głupcy. Zwłaszcza ci, którzy tu sami ze sobą z tych samych nicków rozmawiają i zaczepiają innych. Prawda julianpp?

Wszystko wyjaśni się do końca tego miesiąca. Tylko do tego czasu nie uduście się własnymi wymiocinami.
Gandalf

Postprzez ZAINTERESOWANA » czwartek, 8 wrz 2005, 18:05

Zobaczymy kto będzie się jeszcze pojawiał i wypowiadał na forum po 25 września... :lol: :lol: :lol:
ZAINTERESOWANA
Mieszka tu

Postprzez trodat70 » czwartek, 8 wrz 2005, 20:58

Gandalf napisał(a):Dla mnie temat się wyczerpał. O głupotach niech głupczą głupcy. Zwłaszcza ci, którzy tu sami ze sobą z tych samych nicków rozmawiają i zaczepiają innych. Prawda julianpp?

Wszystko wyjaśni się do końca tego miesiąca. Tylko do tego czasu nie uduście się własnymi wymiocinami.

To oburzające!!!Ty nie powinines przebywać wśród ludzi.Musisz strasznie Siebie nienawidzić!!!Zal mi ciebie.Kto cie wychowywal???
a moze to ty jestes ta osoba ,która przez tyle lat ewidentnie łamie prawo???
nie prościej powiedziec mylę sie i powiedziec sorry ...?wszyscy sie mylą człowieku wyluzuj!!! i nie zabagniaj tego forym , gdzie sie ludzie spotykaja ,żeby wymieniać poglądy!!!
Miałem dac sobie dziś spokój , ale po takiej odzywce nie wytrzymałem .Ludzie nie protestujecie???
trodat70
Bywalec

Postprzez julianpp » czwartek, 8 wrz 2005, 21:21

Trodacie70! Szkoda nerwów. Staram się rozumieć ludzi z oszronioną głową i mam dla nich różne uczucia - w tym wyrozumiałość. Moja kochana babcia żyła 89 lat, jej stworzyliśmy warunki by być Babcią. Jednak wiek niesie z czasem różne niespodzianki i to widać u Gandalfa. Trodacie70 :!: skocz do młodszych na posty, tam czujemy się jak ryba w wodzie. Gandolfie bądź zdrów - długie masz imię :?: :?: :?:
julianpp

Postprzez julianpp » czwartek, 8 wrz 2005, 21:24

Gandalfie- przpraszam za o, bo długie masz imię.
julianpp

Postprzez dziadek » czwartek, 8 wrz 2005, 21:25

trodat70 napisał(a):
Gandalf napisał(a):Dla mnie temat się wyczerpał. O głupotach niech głupczą głupcy. Zwłaszcza ci, którzy tu sami ze sobą z tych samych nicków rozmawiają i zaczepiają innych. Prawda julianpp?

To oburzające!!!Ty nie powinines przebywać wśród ludzi.Musisz strasznie Siebie nienawidzić!!!Zal mi ciebie.Kto cie wychowywal???
a moze to ty jestes ta osoba ,która przez tyle lat ewidentnie łamie prawo???
nie prościej powiedziec mylę sie i powiedziec sorry ...?wszyscy sie mylą człowieku wyluzuj!!! i nie zabagniaj tego forym , gdzie sie ludzie spotykaja ,żeby wymieniać poglądy!!!
Miałem dac sobie dziś spokój , ale po takiej odzywce nie wytrzymałem .Ludzie nie protestujecie???

jest takie stare chińskie.......
- uderz w stół a nozyce...... -
dziadek
Twardziel

Postprzez trodat70 » czwartek, 8 wrz 2005, 21:47

BLAaa napisał(a):Nie jest prawdą, że JW upublicznił na forum treść uzasadnienia umorzenia postępowania, które gdzieś tam wyżej jest cytowane.

Faktycznie żadna rozprawa się nie odbyła. Sąd grodzki umorzył sprawę "z urzędu" nie doszukując sie znamion przestepstwa.
Odwołań żadnych nie było, bo od umorzenie nie przysługuje odwołanie, tylko zażalenie. Tryb i termin dokładnie określają przepisy. W terminie jedna z pań radnych sie nie zmieściła. Sąd grodzki zażalenia nie przyjął. Sąd okregowy (wydz. karny odwoławczy) poparł stanowisko SG. Na tym etapie sprawa zdechła. Chociaż wiem, że jest jeszcze jedno zażalenie.
Śpię spokojnie.

Aczkolwiek radzę uważnie przestudiować to uzasadnienie umorzennia postępowania. Jest to dokładna interpretacja gwarantowanej w Konstytucji RP swobody wypowiedzi. I sugeruje innym, szczególnie Trodatowi70 nie rzucać nazwiskami.
Bo to na co zwróciłem Ci uwagę gdzieś tam wyżej świadczy o tym, że nie poruszasz się pewnie po wąskiej granicy pomiędzy wolnościa słowa, a oszczerstwem.

Witaj BLAaa.No widzisz , dopiero teraz powiedziałes troche prawdy o całej sytuacji , w innej nieco atmosferze i przyznasz że nie jest to jeszcze sprawa tak triumfalnie wygrana przez JW , a z takim kretesem przegrana przez ww Panie , wiec czemu miała słuzyć ta obarczona inwektywami nagonka na radne , jezeli to nie koniec??? ponizeniu Ich ?? podwazeniu autorytetów które niewątpliwie wypracowały sobie??
A z tą bezpieczną wg Ciebie interpretacją konstytucji byłbym ostrozny , bo intepretacje słów sa wielorakie ,wierz mi.Zależy to od wielu czynników. I nie wiem czy to koniec i twój spokojny sen , bo jak znam życie , to czeka cie jeszcze trochę...
A swoja drogą dziwi mnie , że ty masz wiedzę obiektywną o sprawie , a najbardzej zaciętym i wszstkowiedzącym w tej sprawie walczący jak lew jest Gandolf,jesteście krewnymi??? ciekawe....
trodat70
Bywalec

Postprzez julianpp » czwartek, 8 wrz 2005, 21:49

Jest też inne:

"Człowiek potrafi każde nieszczęście swoje przypisać czyjejś winie".
( Fridrich Hebbel)
julianpp

Postprzez julianpp » czwartek, 8 wrz 2005, 21:57

julianpp napisał(a):Jest też inne:

"Człowiek potrafi każde nieszczęście swoje przypisać czyjejś winie".
( Fridrich Hebbel)

Oczywiście to było w odpowiedzi na przysłowie dziadka

Dobrej nocki życzę
.....................................................................................
[size=7]"Myśleć to co prawdziwe, czuć to co piękne i kochać co dobre- w tym jest cel rozumnego życia."(Platon)[/size]
julianpp

Postprzez julianpp » czwartek, 8 wrz 2005, 22:25

...........................................................................................................
Tu Cię boli Gandalfie, tj. wyżej przytoczony przeze mnie przepis prawny i identyczny prawie sytuacja. To cię tak wkurzyło. Teraz "jestem w domu".
Ja jestem bardziej cierpliwy. Czas dla mnie, to czas po wyborach.Inny rząd, inny wojewoda ...
Od słownictwa Twojego odciełam się.

"Największa mądrością jest czas, wszystko ujawni."[size=7]( Tales z Miletu)[/size=7]
julianpp

Postprzez BLAaa » piątek, 9 wrz 2005, 07:34

trodat70 napisał(a):
Witaj BLAaa.No widzisz , dopiero teraz powiedziałes troche prawdy o całej sytuacji , w innej nieco atmosferze i przyznasz że nie jest to jeszcze sprawa tak triumfalnie wygrana przez JW , a z takim kretesem przegrana przez ww Panie , wiec czemu miała słuzyć ta obarczona inwektywami nagonka na radne , jezeli to nie koniec??? ponizeniu Ich ?? podwazeniu autorytetów które niewątpliwie wypracowały sobie??
A z tą bezpieczną wg Ciebie interpretacją konstytucji byłbym ostrozny , bo intepretacje słów sa wielorakie ,wierz mi.Zależy to od wielu czynników. I nie wiem czy to koniec i twój spokojny sen , bo jak znam życie , to czeka cie jeszcze trochę...
A swoja drogą dziwi mnie , że ty masz wiedzę obiektywną o sprawie , a najbardzej zaciętym i wszstkowiedzącym w tej sprawie walczący jak lew jest Gandolf,jesteście krewnymi??? ciekawe....

Trodat, czy pieczątko - dla mnie sprawy już nie ma. Zażalenia nie na mnie byly pisane, tylko na Sąd Grodzki. Więc jeżeli ktoś się tu z kimś boksuje, to nie ja z paniami radnymi, tylko panie radne z Sądem Grodzkim. jedyne co mi przysługuje, to przyglądać się całej sprawie. I to robie. Jak już wspomniałem - śpię spokojnie.

Nie znam Gandalfa. Przynajmniej nie w tym wcieleniu.

Nie podważam pozycji pań radnych, szczególnie tych, które sobie same wypracowały. Za to one moja podważały nie raz. Żałujcie, że na pewnych dwóch sesjach nie było kamer. Zobaczylibyście jad. Są protokóły. Można sobie poczytać.
Nie jestem też chłopcem do bicia. jeżeli którykolwiek z radnych będzie mnie atakował, z pewnością dom odpór.
BLAaa
Uzależniony

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do :: miasto kołobrzeg