Żona przewodniczącegogo Rady powiatu zatrudniona niezgodnie

Chcesz się wypowiedzieć na temat naszego miasta, zrób to tutaj. To jest miejsce gdzie można pisać o wszystkich sprawach dotyczących Kołobrzegu.

Postprzez Czesiumłodszy » piątek, 2 wrz 2005, 09:56

BLAaa napisał(a):Wiedziałbyś, że Komisja Rewizyjna wykonuje wyłącznie (!!!!!) zadania zlecone przez Radę w drodze uchwały. To oznacza, że z własnej inicjatywy Komisja Rewizyjna nie może wykonać żadnych czynności kontrolnych.

Ciekaw jestem bardzo BlAaa twojego zdania w tym temacie - jak to w rzeczywistości wygląda. Bo jak wcześniej wspomniałem zgodnie z Art. 16 ust. 4 zd. 1 "Komisja rewizyjna wykonuje inne zadania zlecone przez radę powiatu w zakresie kontroli", co oznacza zupełne zaprzeczenie sformułowania o "wyłącznym" zlecaniu tych zadań.

Nie wiem jednak, czy tak prosta wykładnia, nie biorąca pod uwagę kontekstu systemowego jest prawidłowa, a i w przepisach nie chce mi się dalej grzebać.

Stąd czekam na twoją interpretację. Chętnie się czegoś nauczę. :)
Czesiumłodszy

Postprzez qrczak » piątek, 2 wrz 2005, 10:53

ma 9 miesięcy do emerytury, dajcie spokój kobiecie i tak sama odejdzie. to zwykłe bicie piany

I z tej okazji, że zaraz ma iść na emeryturę to podatnicy mają płacić jej pensję mimo tego, że zatrudniona jest niezgodnie z prawem :?:

Wiedziałbyś, że Komisja Rewizyjna wykonuje wyłącznie (!) zadania zlecone przez Radę w drodze uchwały.

I chociażby z tego wynika, że komisja rewizyjna nie ruszy palcem w tej sprawie, no bo jak to ruszyć żonę przewodniczącego :?:
qrczak
Gwiazdor

Postprzez obserwer_anonim » piątek, 2 wrz 2005, 11:08

SAVARY napisał(a):ma 9 miesięcy do emerytury, dajcie spokój kobiecie i tak sama odejdzie. to zwykłe bicie piany ;/

Tak sadzisz? Czy Ciebie tez tak bronili? z innej gliny jestes? Widze ze masz duze serce dla innych. Bron slabych DUZY sam sie obroni i BLAaa mu pomoze :|
obserwer_anonim
Bywalec

Postprzez SAVARY » piątek, 2 wrz 2005, 11:14

Cytat:
ma 9 miesięcy do emerytury, dajcie spokój kobiecie i tak sama odejdzie. to zwykłe bicie piany

I z tej okazji, że zaraz ma iść na emeryturę to podatnicy mają płacić jej pensję mimo tego, że zatrudniona jest niezgodnie z prawem

Zrozumiałeś mnie trochę opacznie.
Pani Zabielska była, jest już Dyrektorem włonioną w drodzę konkursu od wielu lat. Jeszcze za życia jej pierwszego męża. Cała sprawa jest stricte polityczna, a prawdą jest, że dyrektora powołanego w drodze konkursu (który nie ma umowy o pracę - tylko jest nauczycielem MIANOWANYM i obowiązuje go karta nauczyciela) - na zwolnienie nauczyciela mianowanego zgodę może dać tylko kurator i to w przypadku naruszeń dyscyplinarnych, niestety czy ci się to podoba czy nie - ale takie jest prawo. Chociaż nie powiem pulicznie brzmi to bardzo medialnie. Przewiduję, że spór będzie rtwał kilak miesięcy - sprawa będzie patowa. Pani zabielska odejdzie na planowaną emeryturę, a druga strona publicznie odtrąbi sukces, no cóż takie życie
SAVARY
Terminator

Postprzez BLAaa » piątek, 2 wrz 2005, 12:41

Czesiumłodszy napisał(a):
BLAaa napisał(a):Wiedziałbyś, że Komisja Rewizyjna wykonuje wyłącznie (!!!!!) zadania zlecone przez Radę w drodze uchwały. To oznacza, że z własnej inicjatywy Komisja Rewizyjna nie może wykonać żadnych czynności kontrolnych.

Ciekaw jestem bardzo BlAaa twojego zdania w tym temacie - jak to w rzeczywistości wygląda. Bo jak wcześniej wspomniałem zgodnie z Art. 16 ust. 4 zd. 1 "Komisja rewizyjna wykonuje inne zadania zlecone przez radę powiatu w zakresie kontroli", co oznacza zupełne zaprzeczenie sformułowania o "wyłącznym" zlecaniu tych zadań.

Nie wiem jednak, czy tak prosta wykładnia, nie biorąca pod uwagę kontekstu systemowego jest prawidłowa, a i w przepisach nie chce mi się dalej grzebać.

Stąd czekam na twoją interpretację. Chętnie się czegoś nauczę. :)

Dopiero startujesz w życie, to mogę Ci to zaprezentować.

Ustawa kompetencyjna, a za niš statut powiatu dokładnie regulujš ustrój Komisji Rewizyjnej. Komisja działa na podstawie rocznego planu kontroli, uchwalanego przez Radę Powiatu. Takš uchwałę podejmuje się w grudniu roku poprzedzajšcego. Komisja nie może wykroczyć poza ten plan. jeżeli pojawia się jakiœ temat do skontrolowania, to musi w tej sprawie być inicjatywa uchwałodawcza. Statut precyzuje, kto może z takš inicjatywš wystšpić.
W cišgu obecnaj kadencji Rada tylko raz dołożyła Komisji Rewizyjnej dodatkowš kontrolę. Na wniosek samej Komisji Rewizyjnej.

Inaczej wyglšda sprawa skarg na starostę lub Zarzšd Powiatu. To Rada rozpatruje te skargi, lub wskazana przez niš komisja rozpatruje przedmiot skargi i przedstawia Radzie wynika swojej pracy wraz z projektem odpowiedzi na skargę.

Zapytaj tatę, jako radny pewnie potwierdzi moje słowa.
BLAaa
Uzależniony

Postprzez Czesiumłodszy » piątek, 2 wrz 2005, 12:46

BLAaa napisał(a):

Dzięki za info. Nie mam czasu tego weryfikować i zagłębiać się w przepisy. Wierzę Ci na słowo.

[ Dodano: 2005-09-02, 14:39 ]
BLAaa napisał(a):

Dzięki za info. Nie mam czasu tego weryfikować i zagłębiać się w przepisy. Wierzę Ci na słowo.

Aha. Zapomniałem dodać, odnośnie Twojego jedynie słusznego tonu autorytetu, że chylę oczywiście czoło przed twoim wieloletnim doświadczeniem zawodwym.
Czesiumłodszy

Postprzez obserwer_anonim » piątek, 2 wrz 2005, 13:47

BLAaa napisał(a):

[ Dodano: 2005-09-02, 14:39 ]
BLAaa napisał(a):

Aha. Zapomniałem dodać, odnośnie Twojego jedynie słusznego tonu autorytetu, że chylę oczywiście czoło przed twoim wieloletnim doświadczeniem zawodwym.

Ton BLAaa takma i autorytetem BLAaa jest sam dla siebie. Doswiadczenie na papierze, to brak doswiadczenia. O doswiadczeniu swiadcz aosiagniecia trwale, a tych u BLAaa brak i taka jest prawda. Niech wymieni choc jedno???????? poza pchaniem sie na stolki.
obserwer_anonim
Bywalec

Postprzez Gargamel » piątek, 2 wrz 2005, 13:49

BLAaa mogę to zrozumieć, że się nie orientujesz bo wielu nawet dyrektorów , księgowych,kadrowych nie rozróżnia tych specyficznych form zatrudnienia jaką jest z pewnością zatrudnienie na umowę o pracę przez mianowanie oraz jak się domyślam powołanie na określoną funkcję.Jest to umowa bardo zbliżona do umowy na czas nieokreślony, którą również można rozwiązać lub też może wygasnąć.
Fakty są takie umowa o pracę pani żony Przewodnicząceg Rady Powiatu JEST SPRZECZNA Z INNĄ USAWĄ I ALBO KTOŚ ZŁAMAŁ PRAWO w momencie zatrudnienia w jednej z dwóch instytucji albo przepisy się zmieniły w okresie pełnienia dwóch funkcji tyle tylko, że automatycznie jest wydawany przepis nakazujący usunięcie uchybienia do którego z pewnością należy się dostosować w danym okresie(BLAaa jestem zszokowany taką postawą całego SLD w powiecie,kur.... wy nawet biuro prawne Wojewody macie za nic. Sawary nie zgadzam się, że można łamać prawo tłumacząc się, że jeszcze tylko 9 miesięcy można je łamać(kradnijcie, gwałćcie, ale tylko przez 9 miesięcy przed emeryturą a nawet Savary się za wami wstawi- to jakiś czeski film. :( :( :(
To się nazywa równouprawnienie
Gargamel
Ważniak

Postprzez obserwer_anonim » piątek, 2 wrz 2005, 13:59

Easy Rider napisał(a):Blaa -pani Marija Marija wściekła się troszku na ostatnią Klapę, a zwłaszcza na Andrew R, jestem pewien , że będzie odpowiedni "klapowy" też akcent na sesji

Adasku! Adasiku!!! Adasiuuu!
Wiem, jak lubisz szukaci bledy w teksicikach, dlatego Adaniu podpowiem tylko tobie Maria sie pisze. Dziad byl Adam, a babunia Maria. Klapy w mojej rodzinie nie bylo.
obserwer_anonim
Bywalec

Postprzez pluskwa » piątek, 2 wrz 2005, 14:06

Można wiedzieć jaka jest podstawa prawna opinii Biura Prawnego Wojewody?
Pismo jest chyba jawne? Można cytować, nawet w całości.
Raz czytam "nakazał natychmiastowe zmiany tj. zwolnienia p.Fijałkowskiej na stanowiskach niezgodnych z prawem." , kawałek dalej "na zwolnienie nauczyciela mianowanego zgodę może dać tylko kurator i to w przypadku naruszeń dyscyplinarnych",
Ostatnio edytowano piątek, 2 wrz 2005, 14:09 przez pluskwa, łącznie edytowano 1 raz
pluskwa

Postprzez obserwer_anonim » piątek, 2 wrz 2005, 14:09

Gargamel napisał(a):BLAaa mogę to zrozumieć, że się nie orientujesz bo wielu nawet dyrektorów , księgowych,kadrowych nie rozróżnia tych specyficznych form zatrudnienia jaką jest z pewnością zatrudnienie na umowę o pracę przez mianowanie oraz jak się domyślam powołanie na określoną funkcję.Jest to umowa bardo zbliżona do umowy na czas nieokreślony, którą również można rozwiązać lub też może wygasnąć.
Fakty są takie umowa o pracę pani żony Przewodnicząceg Rady Powiatu JEST SPRZECZNA Z INNĄ USAWĄ I ALBO KTOŚ ZŁAMAŁ PRAWO w momencie zatrudnienia w jednej z dwóch instytucji albo przepisy się zmieniły w okresie pełnienia dwóch funkcji tyle tylko, że automatycznie jest wydawany przepis nakazujący usunięcie uchybienia do którego z pewnością należy się dostosować w danym okresie(BLAaa jestem zszokowany taką postawą całego SLD w powiecie,kur.... wy nawet biuro prawne Wojewody macie za nic. Sawary nie zgadzam się, że można łamać prawo tłumacząc się, że jeszcze tylko 9 miesięcy można je łamać(kradnijcie, gwałćcie, ale tylko przez 9 miesięcy przed emeryturą a nawet Savary się za wami wstawi- to jakiś czeski film. :( :( :(

Ty Gargamelu mówisz o prawie ustanowionym przez sejm, samorzady itp., ale zapominasz ze BLAaa ma swoja wykladnie prawna, zreszta podobnie jak przewodniczacy. Nie wiem jaka ma zarzad, na co czeka? Czy prasa cos pisze na ten temat?
obserwer_anonim
Bywalec

Postprzez Easy Rider » piątek, 2 wrz 2005, 14:38

obserwer_anonim napisał(a):
Easy Rider napisał(a):Blaa -pani Marija Marija wściekła się troszku na ostatnią Klapę, a zwłaszcza na Andrew R, jestem pewien , że będzie odpowiedni "klapowy" też akcent na sesji

Adasku! Adasiku!!! Adasiuuu!
Wiem, jak lubisz szukaci bledy w teksicikach, dlatego Adaniu podpowiem tylko tobie Maria sie pisze. Dziad byl Adam, a babunia Maria. Klapy w mojej rodzinie nie bylo.

Observer, przeciez ja tak celowo piszę Marija, jaja sobie robisz? :wink: :D
Easy Rider
Terminator

Postprzez SAVARY » piątek, 2 wrz 2005, 23:04

Sawary nie zgadzam się, że można łamać prawo tłumacząc się, że jeszcze tylko 9 miesięcy można je łamać(kradnijcie, gwałćcie, ale tylko przez 9 miesięcy przed emeryturą a nawet Savary się za wami wstawi- to jakiś czeski film.

Nie mówię o łamaniu prawa! Tylko o patowej sprawie!!! Nic z tego nie wyniknie, takie są niestety fakty (karta nauczyciela, konkurs - czy to się komuś podoba czy nie). A to, że przepisy zmieniły się w między czasie, to prawda. Ja powiedziałem o pewnej praktycznej sytuacji ( tej patowej ) ponieważ nie przeskoczy się pewnych przepisów - czy to nasza wina, że ustawodawca często sobie przeczy? Masz prawo tak to odbierać, a ja mam prawo inaczej to interpretować!
O gwałcie i innych przestępstwach, to sorry Gargamel, potraktuje to jako zwykłą demagogję bez głębszych wartości.
SAVARY
Terminator

Postprzez BLAaa » sobota, 3 wrz 2005, 11:17

Obserwerze anonimie... Może Ci się nie podobać dorobek innych, mam to gdzieś. Na szczęście nie Ty osobiście jednoosobowo decydujesz o ocenie dorobku, tylko inni. Np. wyborcy, którzy oddają swój głos, gdzieś ktoś na górze, kto przyznaje nagrody i odznaczenia, a nawet mamusia głaszcząc po głowie. Później ocenę wystawia historia. jestem święcie przkonany, że każdemu z nas cenzurkę wystawi.

Zastanawia mnie Twój nick. Pewnie znikniesz za jakiś czas, jak to już miało w zwyczaju kilku anonimów. Report pewnie powiedziałby Ci teraz, że masz dziwnie znajomy numer IP :P

Wyrzucacie mi ton w jakim poinformowałem czesiamłodszego o przepisach regulujących sprawy kontrolne na poziomie samorządu. Bo to była such informacja, bez komentarza. A jest co komentować. Nie miałbym nic przeciwko większej swobodzie komisji i radnych. Ale tej swobody nie ma.

Nikt tutaj nie kwestionuje Wydziału Prawnego Zachodniopomorskiego Urzędu Wojewódzkiego. Zawsze ocena jakiejś sytuacji, nawet prawnej jest zdeterminowana posiadanym materiałem dowodowym. I tak jest w sytuacji Pani Ani. Prawnicy Wojewody opierają się na jednych przepisach, prawnicy p. Ani na innych. Trwa spór prawny, który pewnie za jakiś czas zostanie rozstrzygnięty. Zarząd Powiatu na ostatnim posiedzeniu stanął po stronie swojego dyrektora, to też o czymś może świadczyć. Ale nie rozstrzygać.

Ma to pismo od wojewody i rację ma Savary. W piśmie tym jak byk stoi zapis "rozwiązać umowę o pracę z panią Anną ....".
Nie da się rozwiązać umowy z p. Anią. Można ją odwołać z funkcji dyrektora, ale nie jest to tożsame z "rozwiązaniem umowy o pracę"! Karta nauczyciela te sprawy reguluje. Najciekawsze jest to, że aby odwołać ją z funkcji dyrektora potrzeba jest również zgoda kuratora oświaty. Tych niuansów prawnych jest multum. No, ale gargamelu drogi, ty sprawę uprościłeś, a tym samym zaciemniłeś rzeczywisty obraz sprawy.

Wiadomo, że moja ulubiona radna tej konkretnej sprawy trzyma się jak bullterier, dlatego mam pewność, że na następnej sesji będzie jatka. Ale taki koloryt ma polityka.
BLAaa
Uzależniony

Postprzez Gargamel » sobota, 3 wrz 2005, 14:22

Savary zapraszam na douczenie się i zaprzestanie wprowadzania w błąd wszystkich tu piszących.Art.38 Ustawy o Systemie Oświaty mówi o tym konkretnym przykładzie:w uzasadnionych przypadkach nauczyciela pełniącego funkcję kierowniczą(DYREKTOR Z POWOŁANIA) odwołuje z tej funkcji organ prowadzący (starostwo powiatowe-Starosta) po uzyskaniu opinii Kuratora Oświaty.
w prosty języku wygląda to tak Starosta aby nie łamać dalej prawa ma obowiązek wystąpienia do Kuratora ten wydaje opinię pozytywną bo nie wyobrażam aby zgodził sią na dalsze łamanie prawa , pani żona Przewodniczącego Rady Powiatu zostaje odwołana z funkcji dyrektora.

No cóż kto u władzy tego nie obowiązuje prawo,powiem więcej Całe SLD w Starostwie akceptuje ten przekręt wstyd panowie,wstyd.
Gargamel
Ważniak

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do :: miasto kołobrzeg