Fajny film wczoraj widziałem/am

Tutaj piszemy o filmie w szerokim znaczeniu tego słowa. Czyli o każdej jego odmianie. Jeżeli chcesz się podzielić wrażeniami lub masz ochotę napisać recenzję zrób to w tym miejscu. Jeżeli zajmujesz się filmem amatorsko to jest to dział dla Ciebie.

Postprzez yennefer » poniedziałek, 9 maja 2005, 02:00

obejrzalam na duzym ekranie film "Drzwi w podlodze", mocny... bez watpienia.
nieslychanie psychologiczny dramat, poruszajacy trudne sprawy o ktorych nie mowi sie na co dzien (jak romans mezatki z mlodym chlopcem, rodzinna tragedia, po ktorej swiat czlonkow rodziny rozsypuje sie), wszystko to ukazane bez pruderii, w sposob bardzo naturalistyczny (czasami wydawaloby sie, ze az za bardzo),
film zadajacy pytania, na ktore nie ma jednoznacznej odpowiedzi, bo prawdziwe zycie caly czas miesza sie tu z opowiesciami, ktore tworzy glowny bohater - zajmujacy sie pisaniem bajek dla dzieci...
"Pamietaj, ze dla pisarza wszystko jest narzedziem, a wiec zycie, bol, smierc...", te slowa w polaczeniu z koncowym aktem wywoluja ciekawa refleksje,
a jesli ktos ogladal ten film, moze tez przypomni sobie, ze powtarzane kilkakrotnie przez wspomnianego wyzej bohatera (ktorego gra Jeff Bridges) slowa "i to juz jest koniec opowiesci..." nabieraja nowego znaczenia wlasnie w zestawieniu z koncowa scena (jest niezwykla! :shock:)

warto dodac, ze cala historia oparta jest na prozie Irvinga, dlatego to NIE MOGL byc kolejny hollywoodzki gniot (zreszta obsada rowniez jest swietna, bo Bridgesowi partneruje Kim Basinger), polecam, jesli ktos odczuwa potrzeba obejrzenia czegos ambitnego i zmuszajacego do myslenia. (a nie jest to latwy film). jak widac wywarl na mnie duze wrazenie, stad taka dluga recenzja ;) :P
yennefer
Mieszka tu

Postprzez Mafi » poniedziałek, 9 maja 2005, 09:35

"Pozew o miłość"- lekka komedyjka, w sam raz na nudę
"Smakosz 2" bardziej mi sie podobało niz pierwsza część, ale horrorem to tego nazwać nie można (chociaż zdarzyło mi sie raz zamknąć oczy :P ) :)
Mafi
Gwiazdor

Gadu-Gadu: 5335991

Postprzez Tomas » poniedziałek, 9 maja 2005, 15:13

The Jacket - generalnie pomysl dobry, ale wykonanie spaprane cieżki film jak jasna cholera.
Nie moglem sie doczekac konca filmu.
Tomas
Bywalec

Postprzez SAVARY » poniedziałek, 9 maja 2005, 22:21

Wczoraj wnocy leciał wTVP1 film pt. "Hitler Narodziny Zła" muszę przyznać, że dobry!
Fakty historyczne się zgadzają, jeśli portret Hitlera był taki jak przedstawiony w filmie, to był to niezły psychol, jeśli nie zwyczajny schizofrenik.
SAVARY
Terminator

Postprzez James Francis Ryan » wtorek, 10 maja 2005, 11:54

"Blackboard Jungle " -bardzo dobry film.
James Francis Ryan
Coś tam napisał

Postprzez keeper » wtorek, 10 maja 2005, 21:05

:D <=strzeliłam usmiech na początku, bo on mi z twarzy nie schodzi, odkąd obejrzałam film "Łowcy umysłów"..tzw"Mindhunters", tak na pudełku jest napisane, jest tam jeszcze napisane Val Kilmer, Christian Slater i LL Cool J.hmm co jeszcze, Są najlepszymi agentami Ameryki..No i takie tam pierdoły, za przeproszeniem. To teraz o czym to jest, opowiem Wam, żebyście omijali z daleka półkę z tym tytułem. Mały oddział specjalny ( fakt, specjalny to on był na pewno) złozony z agentów Fbi, którzy chcą zostac psychologami śledczymi, trafia na szkolenie na wyspę (a mnie szlak trafia, że straciłam 114 min). I tam mają jakies niby ćwiczenia. Ale ktos im robi kocówę w postaci pozbawiania zycia, przez różne pułapki. To chyba miało pokazac nam psychologie grupy w momencie zagrożenia..hmm, ale to już było. W Cube! A wiecie co jest najgorsze? Że bardzo uwaznie oglądałam ten film i powiem tylko tyle, że odpowiedź na to, kto ich zabija, jest jakoś tak w 20 minucie filmu ,może w 14. :cry:
keeper
Rycerz forum

Gadu-Gadu: 0

Postprzez Baltazar Gąbka » wtorek, 10 maja 2005, 21:45

trafiasz Mo na gnioty, polecam wiec Terminal
Baltazar Gąbka

Postprzez keeper » wtorek, 10 maja 2005, 21:52

Baltazar Gąbka napisał(a):trafiasz Mo na gnioty, polecam wiec Terminal

Nie trafiam, nie trafiam, tylko nadrabiam zaległości w kinie kategorii D. Brzmi lepiej i sprawia ,że czuję się tez lepiej :wink: A tak powaznie, nie jestem ograniczona specjalnymi preferencjami jeśli chodzi o kino, to zabija obiektywizm, jesli chcesz o filmie napisać cos więcej niz : fajny, albo taki sobie.
keeper
Rycerz forum

Gadu-Gadu: 0

Postprzez Baltazar Gąbka » wtorek, 10 maja 2005, 22:17

ale naprawde polecam Terminal jesli jeszcze nie widzialas, dla mnie swietna kreacja Hanksa, ciekawa fabula, pokazuje jak bardzo Stany Zjednoczone sa nieczule na krzywdy obcokrajowcow. Moze inaczej. Przepisy sa nieczule, bo ludzie potrafia wykrzesac z siebie nutke wzruszenia nad czyims losem. Choc to przede wszystkim mniejszosci narodowe mieszkajace i pracujace w Stanach wykazuja owe wzruszenie i deklaruja pomoc.
Baltazar Gąbka

Postprzez James Francis Ryan » wtorek, 10 maja 2005, 23:15

"Apollo 13" z moim ulubionym aktorem Tomem Hanksem.Po prostu geniusz.Reżyseria,obsada,muzyka :spoko:
James Francis Ryan
Coś tam napisał

Postprzez Ged » środa, 11 maja 2005, 07:48

dajcie juz spokoj z tym Terminalem, towarzyszu, jeszcze ktos to obejrzy i trzeba bedzie zwracac stracony czas..
Ged

Postprzez kurczaczek » środa, 11 maja 2005, 08:06

"Scary Movie 3"

Oglądając reklamówkę w TV, aż chce się ten film obejrzeć i wydaje się, że może nas tam czekać miła zabawa.
Jednak jest to bardzo złudne, moim zdaniem film jest bardzo na niskim poziomie.
Humor nie jest zadawalający. Są momenty, w których rzeczywiscie można wybuchnąć śmiechem, jednak reszta jest całkowicie nudna.
Już poprzednia część była o niebo lepsza.
Jeżeli ktoś nie ma nic do roboty, to może obejrzeć ten film, innym nie polecam bo po prostu jest to strata czasu.
kurczaczek
Terminator

Gadu-Gadu: 2785812

Postprzez Suzy » środa, 11 maja 2005, 11:11

"The Ring 2"

muszę przyznać, że spodziewałam sie czegoś więcej po scenariuszu.... myślałam, że cała "zagadka" będzie troszkę bardziej skomplikowana lub przynajmniej bardziej straszna .....

chyba podobnie uważało te 10 osób w kinie, gdyż przegadali nawet te kilka ciekawych "momentów" .... a ja doszłam do wniosku, ze chyba tylko ze mną jest coś nie tak, gdyż nawet zdarzało mi się czasem krzyknąć i podskoczyć na siedzeniu .... dodam jednak, iż jako jedynej :) hym... może niewiele mi do szczęścia potrzeba..... :|
Suzy
Gwiazdor

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do :: film