NET NIE DZIAŁA!!

Tutaj piszemy o sprawach związanych z naszą siecią komputerową. Uwagi, komentarze, propozycje.

Re: NET NIE DZIAŁA!!

Postprzez P12E5TON » sobota, 6 kwi 2013, 19:34

Też byłbym dozgonnie wdzięczny za szczyptę informacji dotyczących stanu technicznego łącza. Od paru dni jest po prostu makabra, wlecze się ten net jak żółw bez kończyn.

Obrazek
P12E5TON
Bywalec

Postprzez Ace » sobota, 6 kwi 2013, 19:52

Mam podobnie. Internet jest masakrycznie wolny, ledwo co strony się wczytują. Ciekawe czy to ma coś wspólnego z wczorajszym brakiem prądu.
Ace
Twardziel

Gadu-Gadu: 0

Postprzez krystian » poniedziałek, 8 kwi 2013, 06:58

Ponoc od 8.30 ma byc ... zobaczymy.
krystian
Twardziel

Gadu-Gadu: 3002260

Postprzez r00t » wtorek, 9 kwi 2013, 09:46

P12E5TON napisał(a):Też byłbym dozgonnie wdzięczny za szczyptę informacji dotyczących stanu technicznego łącza. Od paru dni jest po prostu makabra, wlecze się ten net jak żółw bez kończyn.

A pokaż wyniki z K-gu, Szczecina lub Koszalina.

Pisałem już dziesiątki razy na czym polega "INTERNET" i jak działa.

Proszę bardzo, ja siedzę teraz wpięty bezpośrednio w szkielet sieci. Oto test do Skynet DC w Warszawie

Obrazek

Czy to oznacza, że GTS "chodzi" źle? NIE, to oznacza że Skynet chodzi tak a nie inaczej. Więc nie dziw się, że masz taki a nie inny transfer.

Dla porównania:

Obrazek

Albo proszę tutaj wynik do kablówki we Wrocławiu. Sądząc po liczbach pewnie są wpięci do GTSu tak jak my.

Obrazek

I na koniec, dla dociekliwych mapka:

http://www.gts.pl/pl/o-firmie/siec.shtml

To powinno trochę rozjaśnić sytuację. Nigdy nie będzie tak w internecie, że z każdego punktu na ziemi uzyskamy super wynik. Ja siedząc na komputerze włączonym bezpośrednio w szkielet z niektórych serwerów Speedtesta w Polsce uzyskuję transfery na poziomie 2 mbps!.

Do wszystkich narzekających - jeżeli macie problem, proszę dzwonić. Narzekanie tutaj niczego nie zmieni. Dodatkowo, jak testujecie łącze speedtestem, to testujcie je na kołobrzeskim serwerze. Żadne inne wyniki NIE będą brane pod uwagę w diagnozowaniu problemu.
r00t
Administrator

Postprzez VincentDeSaint » wtorek, 9 kwi 2013, 14:02

Za bardzo cwaniakujesz koleszko.
To co piszesz może i ma podstawy merytoryczne ale w ogole nie odnosi się do faktu, że dzień wczesniej kolo 24 modem mi sie rozsynchronizował, migały tylko dwie pierwsze diody.
Usterka została naprawiona dopiero następnego dnia rano. Ale na stronie TKK nie było informacji skąd to się wzieło i czy może sie powtórzyć.

Nie mniej jednak, skoro wielu userów narzeka na PINGi i spadek przepustowości, TO CO WY TAM DO CHOLERY ROBICIE W TYM BIURZE, ŻEBY POLEPSZYĆ SYTUACJE?
Myślicie o zmianie dostawcy? Ludzie biorą od was usługi bo mają (raczej mylne) wrażenie, że znacie się na tym co robicie i jeśli będą problemy to zrobicie coś, żeby ich nie było.

I nie chodzi o to żebyś wrzucał tutaj instrukcje "JAK DZIAŁA INTERNET DLA GŁUPKÓW" - czyt. abonentów. Czy wrzucał screeny ze speedtestu. Tylko do cholery jako TKK zróbcie tak, żebym mógł odpalić jakieś VOD spokojnie, a nie co chwila mam buforowanie danych, bo za to do cholery bierzesz kasę w tej firmie.

r00t napisał(a):
P12E5TON napisał(a):Też byłbym dozgonnie wdzięczny za szczyptę informacji dotyczących stanu technicznego łącza. Od paru dni jest po prostu makabra, wlecze się ten net jak żółw bez kończyn.

A pokaż wyniki z K-gu, Szczecina lub Koszalina.

Pisałem już dziesiątki razy na czym polega "INTERNET" i jak działa.

Proszę bardzo, ja siedzę teraz wpięty bezpośrednio w szkielet sieci. Oto test do Skynet DC w Warszawie

Obrazek

Czy to oznacza, że GTS "chodzi" źle? NIE, to oznacza że Skynet chodzi tak a nie inaczej. Więc nie dziw się, że masz taki a nie inny transfer.

Dla porównania:

Obrazek

Albo proszę tutaj wynik do kablówki we Wrocławiu. Sądząc po liczbach pewnie są wpięci do GTSu tak jak my.

Obrazek

I na koniec, dla dociekliwych mapka:

http://www.gts.pl/pl/o-firmie/siec.shtml

To powinno trochę rozjaśnić sytuację. Nigdy nie będzie tak w internecie, że z każdego punktu na ziemi uzyskamy super wynik. Ja siedząc na komputerze włączonym bezpośrednio w szkielet z niektórych serwerów Speedtesta w Polsce uzyskuję transfery na poziomie 2 mbps!.

Do wszystkich narzekających - jeżeli macie problem, proszę dzwonić. Narzekanie tutaj niczego nie zmieni. Dodatkowo, jak testujecie łącze speedtestem, to testujcie je na kołobrzeskim serwerze. Żadne inne wyniki NIE będą brane pod uwagę w diagnozowaniu problemu.
VincentDeSaint
Rozgrzewa się

Postprzez r00t » wtorek, 9 kwi 2013, 14:50

VincentDeSaint napisał(a):Za bardzo cwaniakujesz koleszko.
To co piszesz może i ma podstawy merytoryczne ale w ogole nie odnosi się do faktu, że dzień wczesniej kolo 24 modem mi sie rozsynchronizował, migały tylko dwie pierwsze diody.
Usterka została naprawiona dopiero następnego dnia rano. Ale na stronie TKK nie było informacji skąd to się wzieło i czy może sie powtórzyć.

Nie mniej jednak, skoro wielu userów narzeka na PINGi i spadek przepustowości, TO CO WY TAM DO CHOLERY ROBICIE W TYM BIURZE, ŻEBY POLEPSZYĆ SYTUACJE?
Myślicie o zmianie dostawcy? Ludzie biorą od was usługi bo mają (raczej mylne) wrażenie, że znacie się na tym co robicie i jeśli będą problemy to zrobicie coś, żeby ich nie było.

I nie chodzi o to żebyś wrzucał tutaj instrukcje "JAK DZIAŁA INTERNET DLA GŁUPKÓW" - czyt. abonentów. Czy wrzucał screeny ze speedtestu. Tylko do cholery jako TKK zróbcie tak, żebym mógł odpalić jakieś VOD spokojnie, a nie co chwila mam buforowanie danych, bo za to do cholery bierzesz kasę w tej firmie.

Po pierwsze to nie przypominam sobie, żebyśmy byli koleżkami.

Po drugie, ile razy można pisać, że jeżeli ktoś ma problemy to powinien zadzwonić i to zgłosić? Pisanie tutaj nie ma najmniejszego sensu, chociażby ze względu na to, że nie wiem jak by przeszukiwać bazę danych abonentów, to na bank nie da się odszukać abonenta o nazwie "VincentDeSaint".

Problem nie istnieje, dopóki nie zostanie zgłoszony.

Nie wiem jakie instrukcje i dla kogo trzeba napisać, żeby zamiast prowadzenia tutaj jałowej dyskusji problemy były zgłaszane tam gdzie mają być zgłaszane.
r00t
Administrator

Postprzez VincentDeSaint » środa, 10 kwi 2013, 14:53

r00t napisał(a):
Po pierwsze to nie przypominam sobie, żebyśmy byli koleżkami.

Po drugie, ile razy można pisać, że jeżeli ktoś ma problemy to powinien zadzwonić i to zgłosić? Pisanie tutaj nie ma najmniejszego sensu, chociażby ze względu na to, że nie wiem jak by przeszukiwać bazę danych abonentów, to na bank nie da się odszukać abonenta o nazwie "VincentDeSaint".

Problem nie istnieje, dopóki nie zostanie zgłoszony.

Nie wiem jakie instrukcje i dla kogo trzeba napisać, żeby zamiast prowadzenia tutaj jałowej dyskusji problemy były zgłaszane tam gdzie mają być zgłaszane.

Nie mogę zgłosić problemu, wtedy kiedy występuje, bo telefonu o tej porze nie odbieracie. Większość utrudnień w użytkowaniu internetu pojawia sie wieczorem.
Ostatnio w sobote po 18 próbowałem odpalić TVN Player na konsoli PS3, co 30 sekund buforowanie. Jak włączam konsole, żeby pograć online to przeważnie jest już po 20.
Do pracy wychodze przed 8 i zanim miałbym czas znów do Was dzwonić to już nie pracujecie. Myślę, że całkiem bezpiecznie można założyć, że podobnie jest w przypadku innych
abonentów. Jeśli zaś chodzi o "namierzenie" komputera, to nic prostszego skrypt phpBB loguje ip z którego został wysłany post, a Ty na pewno masz dostęp do danych abonentów.

Myślę, że frustracja uzytkowników nie była by aż tak duża, gdyby faktycznie mieli komu wieczorem zgłosić usterkę. Nie znam waszej infrastruktury, ale nie można chyba całkowicie wykluczyć, że gdzieś jest jakieś wąskie gardło i przy dużym ruchu w sieci po prostu wszyscy dostają po tyłku. Przy czym nie wszyscy korzystają z usług VOD, czy gier online, w których najłatwiej jest to odczuć.
VincentDeSaint
Rozgrzewa się

Postprzez gryb14 » środa, 10 kwi 2013, 15:12

Większość utrudnień w użytkowaniu internetu pojawia sie wieczorem

Prawda, niestety bardzo podkreślam bardzo często do problemów z internetem dochodzi po godzinie 17 a także w weekendy, co z tego że na drugi dzień można zgłosić usterkę jak rano jest ona usuwana , jeżeli zadzwonię i zgłoszę to się dowiem, że wszystko już jest ok i tak historia się powtarza.

Do admina: to nie są narzekania to są fakty :)
gryb14
Coś tam napisał

Postprzez r00t » środa, 10 kwi 2013, 17:54

Jeżeli problem występuje w godzinach w których nie można się dodzwonić, to wystarczy zostawić włączony modem w domu i przedzwonić rano, z dowolnego punktu na ziemi - nawet z pracy.

Jeżeli jest weekend to w TKK uruchomiony jest automat zgłoszeniowy, który odsłuchiwany jest systematycznie przez przez technika.

I nieszczęsny TVN Player... On też miewa lepsze i gorsze chwile. Bywa tak, że ma mocno obciążone serwery i zwyczajnie nie działa. TVN Player ma też dwa rodzaje kont, płatne i darmowe. To do tych płatnych w momentach dużego obciążenia przypisywane są zasoby. Dodatkowo, jeżeli korzysta się w domu z sieci WiFi trzeba się upewnić, że z nią wszystko ok.

Załóżmy, że "buforuje" mi TVN Player na TV/PS3 nie ważne. Kolejność postępowania powinna być taka: 1. speed test wykonany na komputerze podłączonym po kablu i speed test wykonany na komputerze po wifi. Jeżeli test po kablu jest ok to sprawa jasna... problemem może być sam TVN Palyer lub sieć WiFi. Jeżeli via WiFi test wychodzi przynajmniej 3 mbps to wystarczy na TVN Playera, bo strumienie wideo z tvnu raczej nie przekraczają 2.5 mbps. Tylko nie testujcie speedtestem na Warszawskim serwerze, bo on sam pewnie jest przeciążony... (patrz wyżej, moje próby).

I jeszcze kwestia adresów IP. Tak, mam do nich dostęp i w skrypcie zapisują się dane z jakiego IP post był wysłany. Ale ponieważ IP są zmienne w TKK ustalenie nazwiska abonenta to trochę zachodu (czytaj klikania)... nie mam ani obowiązku, ani zamiaru bawić się w tropiciela i tracić na to czas. Forum nie jest, nie było i nigdy nie będzie formą zgłaszania usterek. Ja też, jak padnie GTS łapię za telefon a nie narzekam na jakimś forum...
r00t
Administrator

Postprzez gryb14 » sobota, 13 kwi 2013, 13:21

A czy admin mógłby podać jaki jest numer telefonu pod który zgłasza się awarię w weekend bo chyba zapomniano go podać
gryb14
Coś tam napisał

Postprzez Didi » środa, 17 kwi 2013, 20:01

Root, nie działają od godziny protokoły GG, oraz nie odpalają się strony z hostu home.pl wiesz cos na ten temat?
Didi
Rycerz forum

Postprzez Ace » sobota, 27 kwi 2013, 13:34

Obrazek :twisted: :twisted: :twisted:
Ace
Twardziel

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do :: wsk - tkk