przez sanddra » wtorek, 25 lip 2006, 16:17
Sauniere wierzysz w to, że prywatyzacja służby zdrowia poprawi stan kieszeni Polaków?
Z mojego punktu widzenia, na pewno na dobrych kilka lat zwiększy śmiertelność wśród pacjentów.
Nie widzę problemu w założenie prywatnych klinik, jednakże nie wierzę, że sprywatyzowane szpitale będą dbać o ludzi biednych.
Uzasadnienie proste, od kilkunastu lat porównuję sobie jakość leczenia w Kołobrzegu i w wielkopolsce.
Tam powstały prywatne kliniki jak grzyby po deszczu, ceny niższe jak u nas. Wizyta u profesora w cenie wizyty u średniego lekarza w Kołobrzegu.
Uważasz, że jak sprywatyzuje się w Kołobrzegu jedyną konkurencję prywatnych gabinetów to ceny usług w tych gabinetach zmaleją? Niezbyt to logiczne.
Rozumiem, że myślą o służbie zdrowia przez pryzmat tylko kasy te sprywatyzowane szpitale będą leczyły za friko ludzi, których nie stać na jedzenie i jakiekolwiek mieszkanie w naszym mieście, pozbawionych okresowo jakichkolwiek źródeł dochodu.
Nie należysz do PIS? Poglądy masz prawie jak nasi obecni naczelni politycy. Jeden szczególnie mnie ostatnio ubawił. "Mieszkań budujemy w kraju wystarczająco, tylko trzeba zmusić obywateli, żeby zechcieli je kupować."
Zastanawiałam się czy to żart, czy arogancja władzy.
Pytasz jak jest w państwowej służbie zdrowia? Tam gdzie jestem zapisana jest całkiem nieźle, lekarz 24/dobę, skierowanie nie jest problemem, a pracownicy kompetentni. Co nie znaczy, że gdybym miała iść do szpitala chciałabym leżeć w naszym szpitalu. Na szczęście ten problem też da się obejść w miarę bezboleśnie.
Co do Owsiaka, w odróżnieniu od Ciebie, ja chciałabym mieć takich Owsiaków w kraju więcej i skupiłabym się na tym, żeby takich jak on poszukać a nie udawadnianiu, że Owsiak to sekciarz. Pilnuje jedynie, żeby mu z programu nie zrobiono kampani reklamowej jakiś oszołomów kombinujących jak się wypromować na jego i wolontariuszy plecach.
Zamiast próbować go ugryźć może lepiej przyjrzeć się jak szkoli swoich ratowników i jak wielki kawał roboty odwala za .... no właśnie za kogo? Robi swoje i nie kradnie. Wiem to w Twoich oczach nie jest trendi, ale wyobraź sobie, że dla tej "zepsutej" młodzieży to właśnie jest trendi.
Piszesz, że Ustka dostała aparaty, a Kołobrzeg nie? Pomyśl dlaczego. To co napisał Długoimienny nie wyczerpuje tematu.
I na zakończenie pytanie, jak wygląda oddział dziecięcy w naszym szpitalu? I nie chodzi mi tutaj o sprzęt za miliony, a tylko o dbałość o małego człowieka w trakcie leczenia i komfort tego leczenia nie tylko fizyczny ale i psychiczny.
Zamiast niszczyć najpierw coś należy wybudować.
Liberał? Hmm ...