Owsiak na cenzurowanym

To jest kawałek forum dla ludzi którzy mają coś do powiedzenia na tematy polityczne, społeczne czy gospodarcze. Masz ciekawe poglądy, chcesz się podzielić swoimi przemyśleniami, skomentować wydarzenia z kraju lub świata, proszę bardzo...

Postprzez qrczak » wtorek, 25 lip 2006, 15:21

Sauniere - edytowane

Toś się chłopie popisał. Piszesz coś, o czym wiesz że dzwonią, ale nie bardzo orientujesz się gdzie. Używasz górnolotnych hasełek, których pojęcia pewnie nie do końca rozumiesz, a w dziedzinie ekonomii robisz za specjalistę, przy którym Keynes wysiada (o ile kojarzysz w ogóle człowieka). Powodzenia w życiu życzę. :D
Ostatnio edytowano wtorek, 25 lip 2006, 15:24 przez qrczak, łącznie edytowano 1 raz
qrczak
Gwiazdor

Postprzez Sauniere » wtorek, 25 lip 2006, 15:35

wiem gdzie dzwonia, haselka rozumiem, specjalista od ekonomii nie jestem ale jestem liberałem :P .. i doskonale wiem kto to Keynes .. ale on akurat specjalista tez nie był .. cenie za to takich ludzi jak Milton Friedman, czy Ludwig von Mises .. heh .. dwie szkoły: chicagowska i austriacka :)
Sauniere
Ważniak

Postprzez sanddra » wtorek, 25 lip 2006, 16:17

Sauniere wierzysz w to, że prywatyzacja służby zdrowia poprawi stan kieszeni Polaków?
Z mojego punktu widzenia, na pewno na dobrych kilka lat zwiększy śmiertelność wśród pacjentów.
Nie widzę problemu w założenie prywatnych klinik, jednakże nie wierzę, że sprywatyzowane szpitale będą dbać o ludzi biednych.
Uzasadnienie proste, od kilkunastu lat porównuję sobie jakość leczenia w Kołobrzegu i w wielkopolsce.
Tam powstały prywatne kliniki jak grzyby po deszczu, ceny niższe jak u nas. Wizyta u profesora w cenie wizyty u średniego lekarza w Kołobrzegu.
Uważasz, że jak sprywatyzuje się w Kołobrzegu jedyną konkurencję prywatnych gabinetów to ceny usług w tych gabinetach zmaleją? Niezbyt to logiczne.
Rozumiem, że myślą o służbie zdrowia przez pryzmat tylko kasy te sprywatyzowane szpitale będą leczyły za friko ludzi, których nie stać na jedzenie i jakiekolwiek mieszkanie w naszym mieście, pozbawionych okresowo jakichkolwiek źródeł dochodu.
Nie należysz do PIS? Poglądy masz prawie jak nasi obecni naczelni politycy. Jeden szczególnie mnie ostatnio ubawił. "Mieszkań budujemy w kraju wystarczająco, tylko trzeba zmusić obywateli, żeby zechcieli je kupować."
Zastanawiałam się czy to żart, czy arogancja władzy.
Pytasz jak jest w państwowej służbie zdrowia? Tam gdzie jestem zapisana jest całkiem nieźle, lekarz 24/dobę, skierowanie nie jest problemem, a pracownicy kompetentni. Co nie znaczy, że gdybym miała iść do szpitala chciałabym leżeć w naszym szpitalu. Na szczęście ten problem też da się obejść w miarę bezboleśnie.

Co do Owsiaka, w odróżnieniu od Ciebie, ja chciałabym mieć takich Owsiaków w kraju więcej i skupiłabym się na tym, żeby takich jak on poszukać a nie udawadnianiu, że Owsiak to sekciarz. Pilnuje jedynie, żeby mu z programu nie zrobiono kampani reklamowej jakiś oszołomów kombinujących jak się wypromować na jego i wolontariuszy plecach.
Zamiast próbować go ugryźć może lepiej przyjrzeć się jak szkoli swoich ratowników i jak wielki kawał roboty odwala za .... no właśnie za kogo? Robi swoje i nie kradnie. Wiem to w Twoich oczach nie jest trendi, ale wyobraź sobie, że dla tej "zepsutej" młodzieży to właśnie jest trendi.
Piszesz, że Ustka dostała aparaty, a Kołobrzeg nie? Pomyśl dlaczego. To co napisał Długoimienny nie wyczerpuje tematu.
I na zakończenie pytanie, jak wygląda oddział dziecięcy w naszym szpitalu? I nie chodzi mi tutaj o sprzęt za miliony, a tylko o dbałość o małego człowieka w trakcie leczenia i komfort tego leczenia nie tylko fizyczny ale i psychiczny.

Zamiast niszczyć najpierw coś należy wybudować.

Liberał? Hmm ...
sanddra
Dyskutant

Postprzez ewe » środa, 26 lip 2006, 11:23

Jak sprywatyzujemy całą służbę zdrowia ,to ci biedni ,zwykli ludzie nie będą w ogóle mieli sie gdzie leczyć, zostanie im tylko grubo płacić / za co i dlaczego ?/ za to co powinni mieć za darmo . W końcu większość płaciła za to całe życie.
dlaczego ci wszyscy mądrzy lekarze i reszta nie otwierają sobie sami klinik prywatnych ?
Przeciez nikt im nie broni.
ewe
Gwiazdor

Postprzez ewe » środa, 26 lip 2006, 11:25

I nie powinniśmy się martwić o komfort leczenia tylko o skuteczność ,o dobrą diagnozę. To jest najważniejsze
ewe
Gwiazdor

Postprzez sanddra » środa, 26 lip 2006, 11:50

Sauniere napisał(a):[...] haselka rozumiem, specjalista od ekonomii nie jestem [...]

Widzisz problem polega na tym, że za hasełkami polityków kryje się zupełnie inna treść niż ty myślisz. Ale na pocieszenie mogę powiedzieć, że jak przeżyjesz rządy swoich liberałów zmienisz zdanie ;)
sanddra
Dyskutant

Postprzez qrczak » środa, 26 lip 2006, 12:46

Jak sprywatyzujemy całą służbę zdrowia ,to ci biedni ,zwykli ludzie nie będą w ogóle mieli sie gdzie leczyć,

Sorry za wyrażenie, ale będą zdychać pod drzwiami szpitali.
qrczak
Gwiazdor

Postprzez Sauniere » środa, 26 lip 2006, 14:13

nie ma powodów by sadzic tak .. placówki prywatne mogłyby rownie dobrze leczyc za darmo .. poza tym pieniedze wydawane teraz na słuzbe zdrowia i marnowane wróciłyby do obywateli .. najlepiej jest zawsze unikac posrednika ktory czesc pieniedzy zmarnuje .. według sondazy ludzie ogolnie chcieliby zapłacic za opieke zdrowotna a mieć wybór .. oczywiscie odsetek tych jest wyzszy w miastach .. ponadto jestem tez zwolennikiem prowadzenia własnych szpitali przez Kosciół .. kiedys tak było i ludzie nie narzekali .. rownie dobrze mogłyby istniec tez placówki prywatne wieksze obok panstwowych .. a tak na marginesie: w sumie prywatyzacje etc mało mnie interesuja, wole kwestie ideologiczne .. moze porozmawiamy o generale Franco, przedsoborowym katolicyzmie, etc? :D .. ok, zartowałem :P .. nie patrzcie sie juz tak na mnie :P
Sauniere
Ważniak

Postprzez sanddra » środa, 26 lip 2006, 15:09

Sauniere napisał(a):nie ma powodów by sadzic tak .. placówki prywatne mogłyby rownie dobrze leczyc za darmo ..

Od kiedy to zakłada się firmę żeby nie przynosiła ona zysku? Rozumiem że znasz takich co założyli w Kołobrzegu firmy i zatrudniają pracowników płacąc im godziwe pieniądze a to co wytworzą rozdają na ulicach :lol: :evil: :twisted:

Sauniere napisał(a):poza tym pieniedze wydawane teraz na słuzbe zdrowia i marnowane wróciłyby do obywateli .. najlepiej jest zawsze unikac posrednika ktory czesc pieniedzy zmarnuje ..

Co do pośredników masz rację w jednym, pośrednik kosztuje :twisted: Co do tego że służba zdrowia marnuje pieniądze to bym dyskutowała. Ostatecznie co chwilę słyszę karetkę pogotowia, która gna do chorego a i widzę "obywatelską" postawę kierowców, kiedy na przejeździe kolejowym podnoszą szlabany żeby ta karetka pomknęła miedzy nimi i o dziwo, pod te ledwie podniesione szlabany pchają się kierowcy myślący inaczej...

Sauniere napisał(a):według sondazy ludzie ogolnie chcieliby zapłacic za opieke zdrowotna a mieć wybór .. oczywiscie odsetek tych jest wyzszy w miastach ..

Ja też chciałabym mieć wybór i wiedzieć, że jak wpłacam na kasę chorych 160 złotych to przynajmniej 100 idzie na służbę zdrowia, a nie zaledwie 1/3. Wolałabym płacić jak płacę i wiedzieć, że jakiś % tej kwoty mogę zrealizować w prywatnym gabinecie, skoro limity w gabinetach specjalistycznych są wykorzystane po miesiącu lub dwóch. Wolałabym mieć zagwarantowane, że jeśli chcę leżeć w szpitalu gdzie jest zespół do którego mam zaufanie to nie będę musiała płacić za kilometr karetki bajońskich kwot. Wolałabym mieć książęczkę w której nie fruwają kartki do wyrywania na notatki, a książeczkę stanowiącą moją osobistą kartę zdrowia na bazie której lekarz będzie mógł mieć obraz pacjenta na bazie którego łatwiej będzie mu go zdiagnozować. Ale to moje marzenia, a rzeczywistość pokazuje nam, poprzez nawet Twoje pomysły, że polityka chce opluć to co jest, rozwalić i dopiero zastanawiać się jak to podzielić między siebie i zacząć na tym tłuc kasę.

Sauniere napisał(a):ponadto jestem tez zwolennikiem prowadzenia własnych szpitali przez Kosciół .. kiedys tak było i ludzie nie narzekali .. rownie dobrze mogłyby istniec tez placówki prywatne wieksze obok panstwowych ..

A ktos nie pozwala kosciolom zakladac szpitali? Ja jednak wole lekarza niz ksiedza w chorobie ;) Co do placowek prywatnych przy panstwowych to nie ma sprawy, byle nie powiazane wspolna dyrekcja.

Sauniere napisał(a):a tak na marginesie: w sumie prywatyzacje etc mało mnie interesuja, wole kwestie ideologiczne .. moze porozmawiamy o generale Franco, przedsoborowym katolicyzmie, etc? :D .. ok, zartowałem :P .. nie patrzcie sie juz tak na mnie :P

Masz rację zajmij się historią, tam już wszystko było. Tylko nie próbuj przenosić pomysłów z poprzednich wieków na nasze poletko bez głębokiej analizy ekonomicznej, socjologicznej i społecznej itd.
sanddra
Dyskutant

Postprzez Konsul » środa, 26 lip 2006, 15:21

Nie należysz do PIS? Poglądy masz prawie jak nasi obecni naczelni politycy. Jeden szczególnie mnie ostatnio ubawił. "Mieszkań budujemy w kraju wystarczająco, tylko trzeba zmusić obywateli, żeby zechcieli je kupować."
Zastanawiałam się czy to żart, czy arogancja władzy.
Pytasz jak jest w państwowej służbie zdrowia? Tam gdzie jestem zapisana jest całkiem nieźle, lekarz 24/dobę, skierowanie nie jest problemem, a pracownicy kompetentni. Co nie znaczy, że gdybym miała iść do szpitala chciałabym leżeć w naszym szpitalu. Na szczęście ten problem też da się obejść w miarę bezboleśnie.

A od kiedy PIS jest według Ciebie ultraliberalne w sferze gospodarczej. W jakim miejscu PIS mówi o całkowitej prywatyzacji służby zdrowia?
W programie tej partii jest m.in. Liwkidacja NFZ, finansowanie ochrony zdrowia z budżetu państwa, stworzenie tzw. koszyka gwarantowanych świadzczeń medycznych, a także m.in. stworzenie możliwości korzystania z alternatywnych względem świadczeń publicznych komercyjnych ubezpieczeń zdrowotnych.
Co do cytatu w Twojej wypowiedzi, to wzięcie w cudzysłów jakiegoś zdania, bez podania autora wypowiedzi, nie jest szczególnie przekonywujące.
Jeżeli się o czymś pisze, a nie ma pojęcia, to należałoby najpierw sprawdzić informacje, które się podaje.
Konsul
Gwiazdor

Postprzez Sauniere » środa, 26 lip 2006, 15:22

oj, skąd u Ciebie taki pesymizm? :D .. jesli placówka prywatna ma podpisane kontakty z NFZ czy czym ta to by leczyla i za darmo .. poza tym placówki walczyłyby o klientow zeby miec z tego zysk .. i jakby wprowadzic podatek pogłówny prywatyzujac wiekszosc spólek to ludzie mieli by dosc sporo pieniedzy w portfelach .. ponadto jakby jeszcze bysmy mieli zamiast inflacji deflacja na wysokosci tak 1-2% .. naprawde, gospodarka rynkowa daje wiele mozliwosci .. ceny ida w dół a zarobki w gore .. jak juz mowiłem nie jestem specjalista od ekonomii .. moze to i lepiej? .. ide na studia historyczne .. Mart Laar, premier Estonii tez z wykształcenia jest historykiem .. w zyciu przeczytał z ekonomii tylko jedna ksiazke .. Miltona Friedmana .. odrazu przeprowadził liberalne reformy dzieki czemu Estonia stała sie rozwinietym krajem .. nawet wprowadził zakaz deficytu budzetowego .. czasem wiec załuje ze Polska nie była jedna z republik ZSRR tak jak Estonia .. tam ludzie wiedza co spodował komunizm .. w Polsce sa głosy ze nie było tak zle .. a na Zachodzie gdzie go nie było twierdza ze to całkiem dobry ustroj ..
Sauniere
Ważniak

Postprzez sanddra » środa, 26 lip 2006, 15:44

Sauniere napisał(a):oj, skąd u Ciebie taki pesymizm? :D .. jesli placówka prywatna ma podpisane kontakty z NFZ czy czym ta to by leczyla i za darmo .. poza tym placówki walczyłyby o klientow zeby miec z tego zysk .. i jakby wprowadzic podatek pogłówny prywatyzujac wiekszosc spólek to ludzie mieli by dosc sporo pieniedzy w portfelach .. ponadto jakby jeszcze bysmy mieli zamiast inflacji deflacja na wysokosci tak 1-2% .. naprawde, gospodarka rynkowa daje wiele mozliwosci .. ceny ida w dół a zarobki w gore .. jak juz mowiłem nie jestem specjalista od ekonomii .. moze to i lepiej? .. ide na studia historyczne .. Mart Laar, premier Estonii tez z wykształcenia jest historykiem .. w zyciu przeczytał z ekonomii tylko jedna ksiazke .. Miltona Friedmana .. odrazu przeprowadził liberalne reformy dzieki czemu Estonia stała sie rozwinietym krajem .. nawet wprowadził zakaz deficytu budzetowego .. czasem wiec załuje ze Polska nie była jedna z republik ZSRR tak jak Estonia .. tam ludzie wiedza co spodował komunizm .. w Polsce sa głosy ze nie było tak zle .. a na Zachodzie gdzie go nie było twierdza ze to całkiem dobry ustroj ..

Pesymista to praktyczny optymista. Szokujesz mnie opowiadaniem bajek. Prywatna placówka podpisuje kontrakt z NFZ i leczy za darmo. Przeczytaj to zdanie 100 razy i pomyśl po cholerę podpisuje kontrakt? Po to żeby za ich pracę ktoś zapłacił, z czego zapłaci? Z naszych składek, więc nie opowiadaj mi bredni o czymś co dostaję od służby zdrowia za darmo.
Czy by walczyła o klientów? Kolejna brednia. Walczy się o klienta jeśli ma się konkurencję. Likwidując konkurencję nie trzeba się wysilać (przykład TPSA sprzed kilku lat, powoli monopolista ma konkurencję i jak ładnie zaczyna dbać o klienta).

A co do gospodarki to prywatyzuj ją do woli, najlepiej u nas w mieście, gdzie przedsiębiorcy płacą godziwe pieniądze i już tak bardzo dbają o pracownika, że na mieście widać samych szczęśliwych ludzi. Pomysł z nauką zawsze popieram.
Liberalna gospodarka u nas była lecz bardzo krótko, później zaczęły się zabawy ze studzeniem, a teraz.... hmm mamy fantastyczne pomysły ludzi, którzy dbają o to żebyśmy byli co jakiś czas zaskakiwani pomysłami rodem z księżyca.
sanddra
Dyskutant

Postprzez Sauniere » środa, 26 lip 2006, 15:51

liberalizmu u nas praktycznie nie było .. i nie wiem o co chodzi .. przeciez wolny rynek to konkurencja nie? :P .. ale ja juz lepiej w tym temacie nie mowie .. polecam odpowiednie artykuły .. chociazby pana Bukiela i in. :P nie tylko na stronach OZZL ale innych wolnosciowych :P .. ja wole sie kłocic o sprawy ideologiczne niz ekonomiczne .. ekonomie zostawie takim jak Friedman czy Laar ;)
Sauniere
Ważniak

Postprzez Sauniere » środa, 26 lip 2006, 15:52

a, bym zapomniał .. istnienie monopoli powinno byc zakazane
Sauniere
Ważniak

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do :: wydarzenia, opinie, komentarze